Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB irattára

Nagyra értékeljük a múltunkat.

Az EKB irattárát azért hoztuk létre, hogy megőrizzük az EKB intézményi tudásállományát, támogassuk az átláthatóságot, bővítsük a gazdasági és monetáris unióval, a Központi Bankok Európai Rendszerével (KBER) és az eurorendszer történetével kapcsolatos ismereteket.

Az EKB fontosnak tartja a történelmi jelentőségű dokumentumok megőrzését és a nyilvánosság számára való hozzáférhetővé tételét. A KBER, az eurorendszer és a hozzájuk kapcsolódó archívumok integrált felépítésének köszönhetően ebből a célból együttműködünk az EU-tagállamok nemzeti központi bankjaival.

Szeretne többet megtudni az EKB és elődei szerepéről? Szeretne többet megtudni a gazdasági és monetáris unió kiteljesítése felé tett lépésekről, valamint a múltbeli döntések mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól?

Ha igen, az EKB irattárában hozzáférhet az EKB birtokában lévő, 30 évnél régebbi dokumentumokhoz, amelyek titkos minősítését az EKB/2023/17 határozattal összhangban feloldottuk.

Böngészés az EKB irattárában

Az EKB irattárában a következő szervezetektől származó dokumentumok találhatók:

az Európai Gazdasági Közösség Tagállamai Központi Banki Elnökeinek Bizottsága (1964–93) az Európai Monetáris Együttműködési Alap (1973–93) a Delors-bizottság (1988–89) az Európai Monetáris Intézet (1994–98) az Európai Központi Bank (1998-tól napjainkig)

Az EKB irattára audiovizuális anyagokat és tárgyakat is tartalmaz.

Az egyes szakaszokban böngészve megismerkedhet az EKB irattárával, és megtekintheti az interneten közzétett, titkosítás alól feloldott dokumentumokat.

Felhasználói szolgáltatások

Amennyiben segítségre van szüksége ahhoz, hogy az irattárból kutatási célból lekérjen dokumentumokat, küldjön e-mailt vagy levelet (az Európai Unió valamely hivatalos nyelvén) a következő címre:

archives@ecb.europa.eu

vagy:

ECB Archives
European Central Bank
Information Governance Division
Sonnemannstrasse 22

60314 Frankfurt am Main
Németország

Időpontfoglalás után szívesen látjuk Önt ügyfélfogadási időben az EKB főépületének olvasótermében, ahol megtekintheti az irattárunkban fellelhető dokumentumokat.

Információk látogatóinknak

Ebben a szekcióban található oldalak