Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Nemzeti előlap

1 eurós

Andorra

Andorra 2011. június 30-án monetáris megállapodást kötött az Európai Unióval, amelynek nyomán hivatalos fizetőeszközként használhatja az eurót, és saját euroérmét is kibocsáthat. Az andorrai euroérméket az európai lobogó 12 csillaga díszíti.

Az 1 eurós a Casa de la Vall épületét, a parlament korábbi székhelyét ábrázolja, amely mind kulturális, mind történelmi jelentőséggel bír.

Andorra

Ausztria

Ausztria virágokkal, építészeti motívumokkal és híres osztrák történelmi személyiségekkel díszített érmesorozat kibocsátása mellett döntött. A terveket egy országos testület értékelése, valamint közvélemény-kutatás alapján választották ki. A kiválasztott tervek Josef Kaiser munkái. Az érme Wolfgang Amadeus Mozartot, a híres osztrák zeneszerzőt ábrázolja, a zene országaként mutatva be Ausztriát.

Ausztria

Belgium

A belga euroérméket Jan Alfons Keustermans, a turnhouti szépművészeti akadémia igazgatója tervezte. Három érmesorozat van forgalomban, és mindegyik érvényes.

Az első sorozat az érme belső részén II. Albert királyt ábrázolja, míg az Európát jelképező tizenkét csillag között elhelyezett királyi monogram – egy nagy „A” betű a korona alatt – és a kibocsátási év a külső részen található.

Belgium 2008-ban kissé megváltoztatta az érmék rajzolatát, hogy jobban összhangba hozza az Európai Bizottság útmutatásával. A második sorozat érméi is II. Albert királyt ábrázolják, de ezeken a királyi monogram és a kibocsátási év az érme belső részén van feltüntetve, akárcsak a verdejel és a „BE” országkód.

2014-ben Belgium bevezette az euroérmék harmadik sorozatát, amelyen Fülöp király, az „FP” királyi monogram és a „BE” országkód szerepel. A verdejel a kibocsátási év két oldalán van feltüntetve.

Belgium

Ciprus

Az 1 és a 2 eurós érme egy kereszt alakú kőrézkori (Kr. e. 3000) bálványt ábrázol. A sziget őskori művészetének e jellegzetes példája arra utal, hogy Ciprus központi szerepet játszott az ókorban és a civilizáció fejlődésében.

Ciprus

Észtország

Az észt érmék nemzeti előlapjának rajzolata valamennyi címlet esetében ugyanaz: Észtország térképe és az „Eesti” (az ország neve észt nyelven) szó látható rajta.

Észtország

Finnország

Finnország a régi finn pénzérméken látható motívumokhoz hasonló három tervet választott. Ezen az érmén Pertti Mäkinen művész két repülő hattyút ábrázoló motívuma látható. A rajzolattervek abból a pályázatból származnak, amelyet a Finnország függetlenségének 80. évfordulója alkalmából kiadandó emlékérmére nyújtott be a művész.

Finnország

Franciaország

A francia érmék nemzeti előlapja esetében több mint 1200 rajzolattervet bíráltak el. A bírálóbizottság, amelynek elnöke a gazdasági és pénzügyminiszter volt, háromféle képi megjelenést választott ki a három különböző érmetípushoz.

A bizottság tagjai numizmatikai szakértők, művészek, Christine Scrivener (az Európai Bizottság volt tagja), parlamenti képviselők, Emmanuel Constans (a francia pénzverde igazgatója), Pierre Rodier (fővésnök), Irène Jacob (színművésznő), valamint különböző szakmai testületek tagjai voltak. A bizottság az alábbi terveket választotta ki:

Az 1 és 2 eurós érmén Joaquim Jimenez fát ábrázoló rajza látható, amely az életet, a folytonosságot és a növekedést jelképezi. A hatszögű keretbe foglalt képet a „Liberté, Egalité, Fraternité” (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) jelmondat veszi körül.

Franciaország

Görögország

A gazdasági miniszter és a Bank of Greece elnöke egy nemzeti technikai és művészeti bizottság javaslatai közül választotta ki a görög euroérméket díszítő motívumokat. A nyertes pályázat alkotóját, Georges Sztamatopulosz szobrászművészt a Bank of Greece szponzorálta. Minden címleten más-más motívum látható. Az érme egy ókori (Kr. e. V. századi) athéni 4 drachmás érméről vett baglyot ábrázol.

Görögország

Hollandia

Az első sorozat holland érméihez Bruno Ninaber van Eyben két tervére esett a választás, amelyek Beatrix királynőt ábrázolják. Két érmesorozat van forgalomban, mindkettő egyformán érvényes.

A 2014-ben bevezetett második sorozat érméin Vilmos Sándor király látható, mellette a „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Hollandia királya) felirattal.

1 és 2 eurós:

Első sorozat: Beatrix királynőt ábrázolja a „Beatrix Koningin der Nederlanden” (Hollandia királynője) felirattal.

Második sorozat: Vilmos Sándor királyt ábrázolja a „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Hollandia királya) felirattal. A verdejel a kibocsátási év két oldalán van feltüntetve.

Hollandia

Írország

Az ír kormány úgy döntött, hogy valamennyi ír érmecímlet esetében azonos motívumot alkalmaz az érmék nemzeti előlapján. Az érmék a kelta hárfát, Írország hagyományos jelképét ábrázolják, a kiadás évével és az „Éire” szóval, Írország ír nevével díszítve. A hárfa képét Jarlath Hayes tervezte.

Írország

Lettország

Az 1 eurós érme népviseletbe öltözött lett női alakot ábrázol. Ugyanez a kép szerepel az 1929-ben kibocsátott 5 latos ezüstérmén. Az érmét Guntars Sietiņš tervezte.

Lettország

Litvánia

A litván euroérmék rajzolata a Litván Köztársaság címerét, a Vytist ábrázolja, a kibocsátó ország nevével („LIETUVA”) és a kibocsátási évvel („2015”) együtt. Az érméket emellett az európai lobogó tizenkét csillaga díszíti. Tervezőjük Antanas Žukauskas szobrászművész.

Litvánia

Luxemburg

Az érméket Yvette Gastauer-Claire tervezte a királyi udvartartás és a luxemburgi kormány jóváhagyásával.

Valamennyi luxemburgi érmén Henrik nagyherceg profilképe látható a kibocsátás évével és az ország luxemburgi nevével („Lëtzebuerg”) együtt.

Luxemburg

Málta

Az 1 és a 2 euróson a Szuverén Máltai Lovagrend jelképe látható. A lovagrend 1530-tól 1798-ig tartó máltai uralma alatt a nyolcágú kereszt olyan szorosan összeforrt a szigettel, hogy ma már gyakran csak máltai keresztként emlegetik.

Málta

Monaco

Két érmesorozat van forgalomban.

Az első sorozat 2 eurós érméje III. Rainier herceget ábrázolja. Az 1 euróson III. Rainier herceg és a trónörökös, Albert herceg profilképe látható egymás mellett. A 10, a 20 és az 50 centesen a hercegi pecsét szerepel. Az 1, a 2 és az 5 centest Monaco uralkodó hercegeinek címere díszíti.

A második sorozat 1 és 2 eurós érméjén II. Albert herceg arcképe látható. A 10, a 20 és az 50 centesre a herceg monogramját nyomták. Az 1, a 2 és az 5 centes főmotívuma Monaco uralkodó hercegeinek címere.

Monaco

Németország

A német illetékesek és numizmatikai szakértők háromféle képi megjelenést választottak ki a német euroérmékhez. Az 1 és 2 euróson a német szuverenitás hagyományos jelképe, a sas látható, az Európát jelképező csillagoktól övezve. A motívumot Heinz és Sneschana Russewa-Hoyer tervezte.

Németország

Olaszország

Az olasz euroérmetervek először a nemzeti műszaki és művészeti bizottság elé kerültek, majd a RAI UNO, a legnagyobb országos televíziós csatorna mutatta be őket a lakosságnak. Minden egyes címletet más-más motívum díszít, amelyet híres olasz művészek mesterműveiről választottak. Az érmén Leonardo da Vincinek az emberi test ideális arányait bemutató ismert rajza látható, amely a velencei akadémia galériájában van kiállítva.

Olaszország

Portugália

Az országos pályázatra beérkezett tervek közül hármat választottak ki. Vítor Manuel Fernandes dos Santos tervező – aki terveihez történelmi szimbólumokból és Portugália első királya, Dom Afonso Henriques pecsétjeiből merített ihletet – az alábbi motívumokkal nyerte meg a pályázatot: Az 1 és a 2 eurós érmén az ország várai és címerei láthatók az európai csillagokkal körülvéve. Ez az ábrázolás a párbeszédet, az értékek kölcsönös átvételét és Európa építésének dinamizmusát jelképezi. A központi motívum az 1144-es királyi pecsét.

Portugália

San Marino

Első sorozat: Az 1 eurós érmén a köztársaság hivatalos címere látható.


Második sorozat: Az 1 eurós érmén a Második Torony képe szerepel.

San Marino

Spanyolország

A spanyol érmék háromféle dizájnnal készültek: a király, Miguel de Cervantes és Santiago de Compostela katedrálisának képét mutatják. Jelenleg három érmesorozat van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

A második sorozathoz az érméket 2010-ben kissé újratervezték abból a meggondolásból, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által kiadott közös iránymutatásoknak. Az évet például az érme belső részén tüntetik fel.

Az első és a második sorozat I. Juan Carlos de Borbón y Borbón király portréját mutatja.

Spanyolországban 2015-ben bevezették az 1 és a 2 eurós érmék harmadik sorozatát, amelyeken az új királyt, VI. Fülöpöt és az „ESPAÑA 2015” országkódot tüntetik fel. A verdejel a képmástól jobbra van elhelyezve.

Spanyolország

Szlovákia

Az 1 és a 2 eurós Szlovákia nemzeti címerét, vagyis a hármas halmot és a tetején elhelyezett kettős keresztet ábrázolja.

Szlovákia

Szlovénia

Az 1 eurós érmén Primož Trubar, az első szlovén nyelvű nyomtatott könyv szerzője látható.

Szlovénia

Vatikánváros

Vatikánvárosban öt érmesorozat van forgalomban, amelyek közül mindegyik egyformán érvényes.

A 2002 és 2005 között kibocsátott első sorozat érméin II. János Pál pápa képmása látható.

A 2005 júniusa és 2006 márciusa között megjelent második sorozat a bíboros kamarásnak, Vatikánváros Állam ideiglenes államfőjének a címerét ábrázolja az Apostoli Kamara emblémájára illesztve az érme közepén. A rajzolat felső részét a „SEDE VACANTE” szavak és a kibocsátás éve római számmal, „MMV”, veszi körül félkör alakban. A tervező neve („D. LONGO”) a központi motívum bal alsó szélén, a vésnökök monogramja („MAC inc” az 1 és 20 centesen; „LDS inc” a 2 és az 50 centesen; „ELF inc” az 5 centesen és az 1 euróson; „MCC inc” a 10 centesen és a 2 euróson) pedig a jobb alsó szélen van feltüntetve.

A 2006 áprilisa és 2013 decembere között kibocsátott harmadik sorozat XVI. Benedek pápát ábrázolja, bal oldalán pedig a tervező monogramja („DL”) szerepel.

A negyedik, 2014. januárban kibocsátott sorozaton Ferenc pápa arcképe szerepel.

Az első alkalommal 2017 márciusában kibocsátott ötödik sorozaton Ferenc pápának, Vatikánváros Állam államfőjének a címere látható.

Mindegyik sorozat összes érméjén megjelenik az európai lobogó tizenkét csillaga, a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat, a kibocsátási év és a verdejel („R”).

Vatikánváros

Ebben a szekcióban található oldalak