Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Környezet, egészség, biztonság

Törődünk környezetünkkel, ezért gondoskodni szeretnénk arról, hogy az eurobankjegyek előállítása és használata biztonságos legyen, ne jelentsenek egészségügyi kockázatot, valamint a lehető legkörnyezetbarátabbak legyenek.

Az eurobankjegyek és alapanyagaik előállítása során az egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi feltételek magas szintű fenntartása érdekében a gyártóknak meg kell felelniük az EKB által meghatározott szigorú követelményeknek.

Évente ellenőrizzük az előírások betartását. A követelményeket nemzetközi szabványon alapuló két irányítási rendszer – az ISO 14001 és az ISO 45001 – egészíti ki.

Környezetközpontú irányítási rendszer

A környezetközpontú irányítási rendszer biztosítja az eurobankjegyek előállításának lehető legmagasabb fokú fenntarthatóságát, beleértve alapanyagokat is.

Az euro bevezetése óta figyelemmel kísérjük az eurobankjegyek és alapanyagaik gyártásának környezeti hatását, és támogatjuk a környezeti hatás további csökkentését célzó fenntarthatósági kezdeményezéseket, valamint szemmel tartjuk a felmerülő új környezeti problémákat.

2004-ben az eurobankjegyek első sorozatának környezeti hatását mérő életciklus-értékelési tanulmányt végeztünk. Az eredményeket felhasználtuk a bankjegyek környezeti lábnyomának csökkentésére, például a 100%-os fenntartható gyapot használata és a bankjegyhulladék hulladéklerakóba helyezésének tilalma révén.

Az ATM-gyártók is igyekeznek energiafogyasztásukat csökkenteni, és ebben az elmúlt 15 évben jelentős javulást értek el.

Egy új környezeti hatásvizsgálatot is végeztünk a második, az Európé bankjegysorozaton, az Európai Bizottság termék környezeti lábnyomának módszertana alapján. A tanulmányból kiderül, hogy az eurobankjegyekkel fizető polgárok környezeti hatása összességében igen csekély egyéb mindennapi tevékenységeikkel összehasonlítva.

Bővebben a tanulmányról

Munkaegészségügyi biztonsági rendszer

Figyelemmel kísérjük a bankjegyek biztonságos előállítását és felhasználását, valamint értékeljük a vegyi és biológiai tényezőkkel kapcsolatos kockázatokat.

Gondoskodunk például arról, hogy a bankjegyekben található vegyi anyagok jóval az emberi egészséget veszélyeztető szint alatt legyenek, összhangban az uniós szabályozással.

Az eurobankjegy-gyártásban részt vevő embereket is védjük, megkövetelve, hogy az eurobankjegyek és alapanyagaik előállítása összhangban legyen a munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási nemzetközi szabvány (ISO 45001) követelményeivel.

A bankjegyek, mint ahogy a legtöbb tárgy, amely sok kézben megfordul, hordozhatnak baktériumokat vagy vírusokat. Független vizsgálati eredmények erősítik meg, hogy az eurobankjegyek használata biztonságos, és nem kockázatosabb, mint más közös felületek, például ajtókilincs megérintése.

A koronavírus (Covid-19) pandémia kezdetén felmértük, hogy az eurobankjegyek és -érmék hozzájárulhatnak-e a COVID-19 terjedéséhez. Az eredmények szerint a fizetésre használt eurobankjegyek nem jelentenek lényeges fertőzési kockázatot. 

Itt olvashat a Covid-19 bankjegyeken keresztül történő lehetséges terjedésével kapcsolatos kutatásainkról.

Ebben a szekcióban található oldalak