Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Gyengénlátóknak

„Az a kialakítás, amely a vakoknak és a gyengénlátóknak jó, mindenkinek jó.”

A Vakok Európai Szövetségével (EBU) való szoros együttműködésünk alapelve a befogadás, amelyet az eurokészpénz 1990-es években való tervezési szakasza óta követünk. Az eurobankjegyeket és -érmék fejlesztése során odafigyelünk, hogy a vakok és a gyengénlátók is biztonságosan tudják őket kezelni. 

Az EKB rendszeresen konzultál az EBU-val, ezt tette az eurobankjegyek második sorozatának, az Európé-sorozatnak a kidolgozása során is. 

A készpénz jelentős szerepet játszik a fizetési mód szabad megválasztásában, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a pénzügyi szolgáltatások minden társadalmi réteg számára elérhetők legyenek. Gondoskodni szeretnénk róla, hogy a vakok és gyengénlátók továbbra is bizalommal használják az eurobankjegyeket.

Az eurobankjegyek felismerését segítő tulajdonságok

2013 és 2019 között elindítottuk a második bankjegysorozatot, az Európé-sorozatot. A bankjegyek grafikai elemei megegyeznek az első sorozatéival, de javítottunk a felismerést segítő elemeken, élénkebb színeket alkalmaztunk, ami szintén megkönnyíti a megkülönböztetésüket.

Milyen a felismerést segítő tulajdonságokkal rendelkeznek tehát a második sorozat bankjegyei?

Eltérő méretek

Minél nagyobb a bankjegy értéke, annál nagyobb a mérete. Az 50, a 100 és a 200 eurós bankjegyek ugyanolyan magasak, de a címletérték emelkedésével egyre hosszabbak.

Mind a hat eurobankjegy-címlet egymáshoz közel függőlegesen jelenik meg. A bankjegyek méretük és címleteik szerinti emelkedő sorrendben, a legkisebbtől [5 €] a legnagyobbig [200 €] vannak elrendezve.

Élénkebb színek 

A mostani összes címletnek intenzívebb és elütőbb a színe: az 5 eurós bankjegy szürke, a 10 eurós piros, a 20 eurós kék, az 50 eurós narancssárga, a 100 eurós zöld, a 200 eurós sárgásbarna, az 500 eurós pedig vöröseslila színű. Bár az utóbbi címletet már nem bocsátjuk ki, az első sorozat 500 eurósai törvényes fizetőeszközök maradnak, és továbbra is megtalálhatók a forgalomban.

Nagyméretű értékjelzések

A bankjegy értékét jelző nagyméretű értékjelzések elkülönülnek az egyéb grafikai elemektől. Ez növeli a kontrasztot, megkönnyítve az érték felismerését és a hat címlet megkülönböztetését.

Dombornyomat

A nagyméretű értékjelzéseken található nyomat kidudorodik a felszínből. Ez a funkció megkönnyíti a vakok és a gyengénlátók számára a bankjegy értékének megállapítását.

A 20 eurós bankjegy részlete, kiemelve a kidomborodó grafikai elemeit: az értékjelzést, a különböző építészeti stílusokat ábrázoló főmotívumot és a tapintható jeleket.

Kidomborodó vonalkák

Minden eurobankjegy előoldalának bal és jobb szélén a felületből kidomborodó rövid vonalkák találhatók. A címletek megkülönböztetését a felületből kidomborodó vonalakon található rések száma segíti, amint az alábbi képek mutatják. A hasonló motívumokat tartalmazó címletek megkülönböztetését az eltérő méret segíti. 

5 € és 50 €

A jobb és bal oldali peremre kidomborodó vonalak vannak nyomtatva, amelyek között nincs rés.

10 € és 100 €

A jobb és bal oldali peremre kidomborodó vonalak vannak nyomtatva, amelyek között egy rés található.

20 € és 200 €

A jobb és bal oldali peremre kidomborodó vonalak vannak nyomtatva, amelyek között két rés található.

Mennyire hasznosak a bankjegyek felismerését segítő tulajdonságok?

Szeretné tudni, hogyan segítenek a bankjegyelemek a gyakorlatban? Az alábbi videóban egy vak hölgy bemutatja, hogyan szokta ellenőrzni az eurobankjegyeket.

Itt megtekinthető a videó átirata.

Érmék

A jellemzőik közé tartozik:

  • Eltérő méret, alak, szín, perem
  • Eltérő súly: minél nagyobb értékű az érme, annál nehezebb (kivéve az 50 centest, amely súlyosabb az 1 €-s érménél)
  • Az érmék közös hátlapján világosan feltüntetett értékjelzések  

Eltérő peremkialakítás

2 €

Az érmék finoman recézett peremébe betűk vannak vésve.

1 €

Az érmék finoman recézett pereme három helyen sima szakaszt tartalmaz.

50 és 10 centes

Az érmék peremén végig nagy bemélyedések vannak.

20 centes

Az érmék simák, és a peremükön hét darab bemélyedés található.

5 és 1 centes

Az érmék pereme sima.

2 centes

Az érmék simák, és a peremükön finom vonal található.

Az euroérmékkel kapcsolatos kérdéseivel, szíveskedjék az Európai Bizottsághoz fordulni:

Ebben a szekcióban található oldalak