Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Kötelezettséget vállalunk érte, és biztosítjuk, hogy mindig lehessen jegybankpénzzel fizetni.

A készpénz jelentősen hozzájárul a fizetési mód szabad megválasztásához, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a pénzügyi szolgáltatások minden társadalmi réteg rendelkezésére álljanak. A stratégiánk célja biztosítani, hogy a készpénz fizetőeszközként és értékőrzőként egyaránt széles körben elérhető és elfogadott legyen.

Az eurobankjegyek és -érmék törvényes fizetőeszközök az euroövezetben, és a készpénz az egyetlen olyan jegybankpénzforma, amelyhez mindenki közvetlenül hozzáfér. Az EKB és a nemzeti központi bankok – más néven az eurorendszer – alapvető feladata, hogy a bankszektorral közösen biztosítsa a zökkenőmentes készpénzellátást, és megkönnyítse az embereknek és a vállalkozásoknak a készpénzes fizetést.

A készpénz jövőjéről többféle módon gondoskodunk.


Biztosítjuk, hogy rendelkezésre álljon az eurokészpénz

Arra törekszünk, hogy az eurobankjegyek és az euroérmék mindenkor a nyilvánosság rendelkezésére álljanak. Az egyes országokban a nemzeti központi bankok ingyenes készpénzes szolgáltatásokat kínálnak, és a lehető legtakarékosabb készpénzciklus kialakítására törekszenek. A nemzetközi piacok igényeit is figyelembe vesszük, hiszen az eurobankjegyek 30–50%-a az euroövezeten kívül van forgalomban. Ha a jövőben kibocsátunk digitális eurót, az a készpénzzel párhuzamosan lesz jelen.

Mindenki számára támogatjuk a készpénzes szolgáltatások elérhetőségét

Azt szeretnénk, hogy az emberek és a vállalkozások bármely preferencia és fizetési igény mellett hozzáférjenek a pénzükhöz. Ehhez a bankoktól megfelelő készpénzszolgáltatásokat várunk, többek között az ingyenes vagy méltányos díjú készpénzfelvételt. Támogatjuk a kiskereskedelmi egységek olyan kiegészítő szolgáltatásait, mint a pénzvisszatérítés vagy korlátozott összegű készpénzfelvétel, illetve betételhelyezés. Segítjük a bankokat a bankjegykereslet hirtelen megugrását kezelni, és gondoskodunk róla, hogy a készpénz biztonsági fizetőeszközként elérhető legyen, amikor az elektronikus fizetési módok átmenetileg nem szünetelnek.

Biztosítjuk a készpénz széleskörű elfogadását

Az euroövezetben a legtöbben fontosnak tartják, hogy készpénzben is tudjanak fizetni. Az általános elfogadottság a fizetési rendszer elengedhetetlen eleme, és az euro törvényes fizetőeszköz-státuszával is összhangban áll. Lehetővé teszi a fogyasztóknak a fizetési mód szabad megválasztását, és azt is jelenti, hogy nem kerülnek hátrányba azok, akik nem férnek hozzá az elektronikus fizetési szolgáltatásokhoz. A kiskereskedelmi egységek, a kereskedők és egyéb magánvállalkozások nem utasíthatják vissza a készpénzes fizetést, hacsak mindkét fél nem állapodott meg előzőleg más fizetőeszköz használatában. Általában véve a hatóságoknak és a közszolgáltatóknak el kell fogadniuk a készpénzt, ha jogi előírás nem rendelkezik másképpen.

Újszerű, biztonságos eurobankjegyeket fejlesztünk

Az eurobankjegyeket a legmodernebb és leghatékonyabb technológiák védik, hogy messzemenően ellenálljanak a hamisításnak és könnyen azonosíthatók legyenek. Biztosítjuk a forgalomban lévő eurobankjegyek valódiságát és minőségét, valamint szigorú szabályokat érvényesítünk a bankjegyek banki és hivatásos pénzkezelői ellenőrzése és valódiságvizsgálata során. Az Európai Bizottság PERICLES programja szorgalmazza, hogy a jelenleg forgalmazott euroérme-címletek jövőbeli fejlesztése során biztonsági elemeket is bevezessenek. Végül, de nem utolsó sorban célunk, hogy az eurobankjegyek kialakításával az európaiak azonosulni tudjanak.

Gondoskodunk a bankjegyek biztonságáról és fenntarthatóságáról

Úgy gondoskodunk a bankjegyek előállításának és felhasználásának biztonságáról, hogy kutatjuk és teszteljük az előállítás és a forgalmazás lehetséges közegészségügyi hatásait.

A termékek környezeti lábnyomára vonatkozó tanulmányhoz hasonló kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy a készpénz a lehető legfenntarthatóbb és környezetbarátabb maradjon. Ennek érdekében segít feltérképezni a lehetőségeket, hogy az új technológiák és folyamatok révén tovább csökkentsük a bankjegyek környezeti hatását.

Ebben a szekcióban található oldalak