Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az eurorendszer készpénzstratégiája

A bankjegyek gazdaságunk, identitásunk és kultúránk részei, ezért az EKB dolgozóiként óriási felelősségünk, hogy az emberek bankjegyekbe vetett bizalma fennmaradjon.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

Az eurobankjegyek és az euroérmék az egyedüli törvényes fizetőeszközök az euroövezetben, és a készpénz az egyetlen olyan közpénzforma, amely minden polgár számára közvetlenül elérhető, biztosítva az autonómiát, a magánélet védelmét és a társadalmi befogadást. Az EKB és a nemzeti központi bankok – más néven az eurorendszer – alapvető feladata, hogy biztosítsa a zökkenőmentes készpénzellátást, és megkönnyítse a polgároknak és a vállalkozásoknak a készpénzes fizetést.

A készpénz jövőjéről többféle módon gondoskodunk.

Biztosítjuk az eurokészpénz rendelkezésre állását

Az eurorendszer biztosítja, hogy az eurobankjegyek és az euroérmék mindenkor a nyilvánosság rendelkezésére álljanak. Az egyes országokban a nemzeti központi bankok mind kínálnak ingyenes készpénzes szolgáltatásokat, miközben törekednek a lehető legtakarékosabb készpénzes ciklus kialakítására. A nemzetközi piacok igényeit is figyelembe vesszük, hiszen az eurobankjegyek nagy része az euroövezeten kívül van forgalomban. Még ha ki is bocsátunk a jövőben digitális eurót, az a készpénzzel párhuzamosan lesz jelen.

Mindenki számára támogatjuk a készpénzes szolgáltatásokat

Az eurorendszerben arra törekszünk, hogy a polgárok és a vállalkozások bármely preferencia és fizetési igény mellett hozzáférjenek a pénzükhöz. A hitelintézetek feladata, hogy a polgárokat és a vállalkozásokat ellássák készpénzzel, ideértve az ingyenes vagy elfogadható díjú készpénzkivételt. Támogatjuk a kiskereskedelmi egységek olyan kiegészítő szolgáltatásait mint a „cash back” vagy korlátozott összegben a készpénzfelvétel, illetve betételhelyezés. Végül támogatjuk a bankszektort az olyan helyzetek kezelésében, amikor hirtelen megugrik a bankjegykereslet, és gondoskodunk róla, hogy a készpénz biztonsági fizetőeszközként szolgáljon olyan esetekben, amikor az elektronikus fizetési mód átmenetileg nem elérhető.

Biztosítjuk, hogy a készpénzt mindenütt elfogadják

A készpénz továbbra is a kiskereskedelem fő fizetőeszköze az euroövezetben, és az eurorendszer úgy tekinti az általános készpénzelfogadást, mint a fizetési rendszer és az eurokészpénz törvényes fizetőeszköz-státuszának elengedhetetlen elemét, amely garantálja a fogyasztóknak a fizetési mód szabad megválasztását. A készpénzelfogadás azt is jelenti, hogy azok, akiknek nem elérhetők az elektronikus fizetési szolgáltatások, nem szenvednek hátrányt. Az állami szolgáltatók, kereskedők és egyéb vállalkozások nem utasíthatják vissza a készpénzes fizetést, hacsak az nem egyértelmű jogi előírás, vagy ha az összes fél nem egyezett meg előzőleg valamely más fizetőeszköz használatában.

Újszerű és biztonságos eurobankjegyeket fejlesztünk

Az eurorendszer biztonságos eurobankjegyeket fejleszt, amelyeket a legmodernebb és leghatékonyabb technológiák védenek, hogy messzemenően ellenálljanak a hamisításnak és könnyen azonosíthatók legyenek. Biztosítjuk a forgalomban lévő eurobankjegyek valódiságát és minőségét, valamint szigorú szabályokat érvényesítünk a bankjegyek banki és hivatásos pénzkezelői ellenőrzése és valódiságvizsgálata során. Az Európai Bizottság PERICLES programja szorgalmazza, hogy a jelenleg forgalmazott euroérme-címletek jövőbeli fejlesztése során biztonsági elemeket is bevezessenek. Végül, de nem utolsó sorban az is szempont, hogy az eurobankjegyek grafikai kialakítása olyan legyen, amivel az európaiak azonosulni tudnak.

Gondoskodunk a bankjegyek biztonságáról és fenntarthatóságáról

Az eurorendszer úgy is garantálja a biztonságos bankjegy-használatot, hogy kutatja az előállítás és a forgalmazás lehetséges közegészségügyi hatásait, és tudományos vizsgálatokat és teszteket végez. Vizsgáljuk még a bankjegyek környezeti „lábnyomát”, hogy új termékek és folyamatok alkalmazásával csökkentsük a környezeti kihatásukat. Ezzel garantáljuk, hogy az eurobankjegyek és előállításuk a lehető legfenntarthatóbb, „zöldebb” és környezetbarátabb legyen.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó témakörök

Ebben a szekcióban található oldalak