European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a készpénz megmaradjon, és a jegybankpénzzel való fizetés lehetősége mindig adott legyen.

A készpénz jelentősen hozzájárul a fizetési mód szabad megválasztásához, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a pénzügyi szolgáltatások minden társadalmi réteg rendelkezésére álljanak. A készpénzstratégiánk célja biztosítani, hogy a készpénz fizetőeszközként és értékőrzőként egyaránt széles körben elérhető és elfogadott legyen.

Az eurobankjegyek és -érmék törvényes fizetőeszközök az euroövezetben, és a készpénz az egyetlen olyan közpénzforma, amely mindenki számára közvetlenül elérhető. Az EKB és a nemzeti központi bankok – más néven az eurorendszer – alapvető feladata, hogy a bankszektorrral közösen biztosítsa a zökkenőmentes készpénzellátást, és megkönnyítse az embereknek és a vállalkozásoknak a készpénzes fizetést.

A készpénz jövőjéről többféle módon gondoskodunk.

Biztosítjuk az eurokészpénz rendelkezésre állását

Arra törekszünk, hogy az eurobankjegyek és az euroérmék mindenkor a nyilvánosság rendelkezésére álljanak. Az egyes országokban a nemzeti központi bankok ingyenes készpénzes szolgáltatásokat kínálnak, és a lehető legtakarékosabb készpénzes ciklus kialakítására is törekednek. A nemzetközi piacok igényeit is figyelembe vesszük, hiszen az eurobankjegyek 30–50%-a az euroövezeten kívül van forgalomban. Továbbá, ha a jövőben digitális eurót bocsátunk ki, az a készpénzzel párhuzamosan lesz jelen.

Mindenki számára támogatjuk a készpénzes szolgáltatásokat

Azt szeretnénk, hogy az emberek és a vállalkozások bármely preferencia és fizetési igény mellett hozzáférjenek a pénzükhöz. Ehhez az szükséges, hogy a bankok megfelelő készpénzszolgáltatásokat nyújtsanak, ideértve az ingyenes vagy méltányos díjú készpénzfelvételt. Támogatjuk a kiskereskedelmi egységek olyan kiegészítő szolgáltatásait, mint a pénzvisszatérítés vagy korlátozott összegben a készpénzfelvétel, illetve betételhelyezés. Segítjük a bankokat az olyan helyzetek kezelésében, amikor hirtelen megugrik a bankjegykereslet, és gondoskodunk róla, hogy a készpénz biztonsági fizetőeszközként legyen használható olyan esetekben, amikor az elektronikus fizetési módok átmenetileg nem állnak rendelkezésre.

Biztosítjuk, hogy a készpénzt mindenütt elfogadják

Az euroövezetben a legtöbben továbbra is a készpénzt részesítik előnyben a kis értékű fizetésekhez. Az általános készpénzelfogadás biztosítása a fizetési rendszer elengedhetetlen eleme, és az euro törvényes fizetőeszköz-státuszával is összhangban áll. Lehetővé teszi a fogyasztóknak a fizetési mód szabad megválasztását, és azt is jelenti, hogy nem szenvednek hátrányt azok, akiknek nem érhetők el az elektronikus fizetési szolgáltatások. A kiskereskedelmi egységek, kereskedők és egyéb magánvállalkozások nem utasíthatják vissza a készpénzes fizetést, hacsak mindkét fél nem egyezett meg előzőleg valamely más fizetőeszköz használatában. Általában véve a hatóságoknak és a közszolgáltatóknak el kell fogadniuk a készpénzt, ha jogi előírás nem rendelkezik másképpen.

Újszerű és biztonságos eurobankjegyeket fejlesztünk

Az eurobankjegyeket a legmodernebb és leghatékonyabb technológiák védik, hogy messzemenően ellenálljanak a hamisításnak és könnyen azonosíthatók legyenek. Biztosítjuk a forgalomban lévő eurobankjegyek valódiságát és minőségét, valamint szigorú szabályokat érvényesítünk a bankjegyek banki és hivatásos pénzkezelői ellenőrzése és valódiságvizsgálata során. Az Európai Bizottság PERICLES programja szorgalmazza, hogy a jelenleg forgalmazott euroérme-címletek jövőbeli fejlesztése során biztonsági elemeket is bevezessenek. Végül, de nem utolsó sorban az is célunk, hogy az eurobankjegyek grafikai kialakítása olyan legyen, amivel az európaiak azonosulni tudnak.

Gondoskodunk a bankjegyek biztonságáról és fenntarthatóságáról

Azzal garantáljuk a biztonságos bankjegy-használatot, hogy kutatjuk az előállítás és a forgalmazás lehetséges közegészségügyi hatásait, és tudományos vizsgálatokat és teszteket végzünk. Vizsgáljuk még a bankjegyek környezeti „lábnyomát”, hogy új termékek és folyamatok alkalmazásával csökkentsük a környezeti kihatásukat. Ezzel garantáljuk, hogy az eurobankjegyek és előállításuk a lehető legfenntarthatóbb, „zöldebb” és környezetbarátabb legyen.

Ebben a szekcióban található oldalak