Menu

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Az eurobankjegyek és az euroérmék az euroövezet egyedüli törvényes fizetőeszközei, és a készpénz az egyetlen olyan közpénzforma, amely minden polgár számára közvetlenül elérhető, ami autonómiát, a magánélet védelmét és a társadalmi befogadást biztosítja. Az EKB és a nemzeti központi bankok – más néven az eurorendszer – alapvető felelőssége, hogy a készpénzellátás zökkenőmentes legyen, és hogy a polgárok és a vállalkozások könnyen használni tudják a készpénzes fizetést. A készpénz jövőjéről többféle módon gondoskodunk.

„A bankjegyek gazdaságunk, identitásunk és kultúránk részei, és az EKB dolgozóiként mindannyiunk óriási felelőssége, hogy az emberek bankjegyekben való bizalma fennmaradjon.”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

Biztosítjuk az eurokészpénz rendelkezésre állását

Az eurorendszer biztosítja, hogy az eurobankjegyek és az euroérmék minden időben a nyilvánosság rendelkezésére álljanak. Az egyes országokban a nemzeti központi bankok mind kínálnak ingyenes készpénzes szolgáltatásokat, miközben törekednek a készpénzes ciklus lehető legtakarékosabb kialakítására. A nemzetközi piacok igényeit is figyelembe vesszük, hiszen az eurobankjegyek nagy része az euroövezeten kívül van forgalomban. Még ha ki is bocsátunk a jövőben digitális eurót, az a készpénzzel párhuzamosan lesz jelen.

Mindenki számára támogatjuk a készpénzes szolgáltatásokat

Az eurorendszer szándéka, hogy a polgárok és a vállalkozások bármely preferencia és fizetési igény mellett hozzáférjenek a pénzükhöz. A hitelintézetek feladata tehát, hogy a polgárokat és a vállalkozásokat ellássák készpénzzel, ideértve az ingyenes vagy elfogadható díjú készpénzkivételt. Támogatjuk a kiskereskedelmi egységek olyan kiegészítő szolgáltatásait mint a „cash back” vagy a korlátozott összegű készpénzfelvétel és betét lehetővé tétele. Végül támogatjuk a bankszektort az olyan helyzetek kezelésében, amikor hirtelen megugrik a bankjegykereslet, és gondoskodunk róla, hogy a készpénz biztonsági fizetőeszközként szolgáljon olyan esetekben, amikor az elektronikus fizetési mód átmenetileg nem elérhető.

Biztosítjuk, hogy a készpénzt mindenütt elfogadják

A készpénz továbbra is a kiskereskedelem fő fizetőeszköze az euroövezetben, és az eurorendszer úgy tekinti az általános készpénzelfogadást, mint a fizetési rendszer és az eurokészpénz törvényes fizetőeszköz-státuszának elengedhetetlen elemét, amely garantálja a fogyasztóknak a fizetési mód szabad megválasztását. A készpénzelfogadás azt is jelenti, hogy azok, akiknek nem elérhetők az elektronikus fizetési szolgáltatások, nem szenvednek hátrányt. Az állami szolgáltatók, kereskedők és egyéb vállalkozások nem utasíthatják vissza a készpénzes fizetést, hacsak az nem egyértelmű jogi előírás, vagy ha az összes fél nem egyezett meg előzőleg valamely más fizetőeszköz használatában.

Újszerű és biztonságos eurobankjegyeket fejlesztünk

Az eurorendszer biztonságos eurobankjegyeket fejleszt, amelyeket a legmodernebb és leghatékonyabb technológiák védenek, hogy messzemenően ellenálljanak a hamisításnak és könnyen azonosíthatók legyenek. Biztosítjuk a forgalomban lévő eurobankjegyek valódiságát és minőségét, valamint szigorú szabályokat érvényesítünk a bankjegyek banki és hivatásos pénzkezelői ellenőrzése és valódiságvizsgálata során. Az Európai Bizottság PERICLES programja szorgalmazza, hogy a jelenleg forgalomban levő euroérme-címletek potenciális jövőbeli fejlesztésénél biztonsági elemeket is bevezessenek. Végül, de nem utolsó sorban gondolkodunk arról is, hogy az eurobankjegyek grafikai kialakításával az európaiak azonosulni tudjanak.

Gondoskodunk a bankjegyek biztonságáról és fenntarthatóságáról

Az eurorendszer úgy is garantálja a bankjegyek biztonságos használatát, hogy kutatja az előállítás és a forgalmazás esetleges közegészségügyi hatásait, és e célból tudományos vizsgálatokat és teszteket végez. Vizsgáljuk még a bankjegyek környezeti „lábnyomát”, annak a lehetőségét kutatva, hogy új termékek és folyamatok révén csökkentsük a környezeti kihatásukat. Ez garantálja, hogy az eurobankjegyek és előállításuk a lehető legfenntarthatóbb, „zöldebb” és környezetbarátabb legyen.