Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Gyakori kérdések

Bevezetés

Hogyan tekinthetem meg az EKB jogi aktusait?

Az EKB jogi aktusaihoz az EUR-Lex portál EKB-nak szánt szekciója a fő belépési pont; az oldalakhoz az EKB honlapjáról és az EKB bankfelügyeleti honlapjáról közvetlen hivatkozásokon keresztül lehet eljutni, de az EUR-Lex honlapján látható Böngészés EU-intézmények szerint fülre kattintva is beléphetünk. Ezenkívül az EUR-Lex szokásos keresőfunkcióival is megkereshetjük az EKB jogi aktusait.

Milyen tartalom található az EUR-Lex EKB-szekciójában?

Az EKB 1998 óta közzétett összes jogi aktusa, valamint az Európai Monetáris Intézet 1994 és 1997 között kiadott összes jogi aktusa megtalálható az adatbázisban, ideértve az EKB tanácsadói feladatköréhez kapcsolódó országos véleményeket és leveleket, az egyetértési megállapodásokat, megegyezéseket és egyéb EKB-s joganyagokat. Emellett az adatbázis az EKB szempontjából releváns minden esetjogi anyagot is tartalmazza.

Hogyan van az EUR-Lex EKB-szekciója struktúrálva?

Az EUR-Lex EKB-szekciójának nyitóoldalán a következők találhatók:

  1. a „böngészés téma szerint” funkció
  2. három különböző kereső funkció, így például a „gyorskeresés az EKB dokumentumaiban”, „részletes keresés”, dokumentum keresése” és „bírósági ügy keresése”
  3. „vizuális navigáció” funkció, amely az EKB jogi aktusainak a statisztikáit közli, és közvetlen belépést ad az előre meghatározott gyűjteményekhez
  4. a „nemrég közzétett anyagok” funkció, amelyben áttekinthetjük az EKB közelmúltban publikált jogi aktusait
  5. a „bankfelügyelet” portál, amelyről az EKB bankfelügyeleti témájú jogi aktusai és esetjogi anyagai érhetők el

Böngészés téma szerint

Hogyan működik a „böngészés téma szerint” funkció?

Az EKB jogi aktusai téma szerint vannak osztályozva, és a böngészőben a honlaptérképen keresztül érhetők el. Valamely konkrét témához tartozó összes joganyag úgy érhető el, hogy kiválasztjuk a témát, majd a keresést szűkítjük az alásorolt releváns témakört kiválasztva. A plusz jelre kattintva megjelennek a fő témakör alá tartozó altémák, a témakör melletti nagyítóra kattintva pedig elindul az alá tartozó összes jogi aktus keresése.

Hogyan találom meg azokat a jogi aktusokat, amelyeket a monetáris politikai eszköztár általános rendszerén belül hoztak?

A téma szerinti böngészés ágrajzában kattintsunk a „monetáris politikai műveletek” névre. Ekkor megjelennek az alá sorolt témák, köztük az „általános keretrendszer”. A mellette található nagyítóra kattintva megjelenik az összes olyan EKB-s jogi aktus, amelyet az adott altémakörben hoztak, és szükség szerint ezen belül is tovább finomíthatjuk a keresést.

Gyorskeresés az EKB-dokumentumokban

Hogyan működik a gyorskereső?

A „gyorskeresés az EKB-dokumentumokban” funkció kifejezetten a keresőszavakra lett kialakítva, és leszűkíti a keresést az EKB-s tartományban tárolt dokumentumokra, szemben az EUR-Lex általános gyorskeresőjével, amely az EUR-Lex teljes területén keres. Az EKB-s gyorskeresés eredményei az összes EKB-s dokumentumtípust előhozzák, így például az EKB-ra nézve releváns bírósági ügyek anyagait is. A gyorskeresés előnye, hogy a dokumentumok metaadatait is megnézi, tehát átfogóbb találatokat ad.

Hogyan kereshetőek valamely konkrét tagállamra vonatkozó országos törvénytervezetekről szóló EKB-vélemények?

Menjünk a „gyorskeresés az EKB-dokumentumokban” részhez, majd gépeljük be a szóban forgó ország nevét. Az eredménylistában tovább finomítható a keresés, ha a „dokumentumtípus" alatt kiválasztjuk a „nemzeti törvénytervezetről szóló vélemény” sort.

Részletes keresés

Hogyan működik a részletes keresés?

A „gyorskeresés az EKB dokumentumaiban” kifejezéshez hasonlóan a „részletes keresési” funkció is az EKB-hoz tartozó területre szűkíti le a keresési eredményeket az EUR-Lexen belül. A részletes kereséssel azonban a preferenciánknak megfelelően tovább finomíthatjuk a találatokat, például dátum, dokumentumtípus és szerző megadásával, és lehetőség van különféle opciók összekapcsolására is. A gyors kereséssel ellentétben a szövegben keresés funkció nem néz bele a dokumentum metaadataiba.

Amikor kötelező erejű EKB-s jogi aktusokat keresek egy adott témában, a keresési találatok között sok EKB-vélemény is megtalálható. Hogyan tudom kizárni őket a találatok közül?

Menjünk a „részletes kereséshez”. A „dokumentumreferencia – típus” alatt kattintsunk a „+”-ra, és csak a megtekinteni kívánt jogiaktus-típusokat válasszuk ki. Ha kötelező erejű jogi aktusokat keresünk, a rendeletet, a két határozatfajtát (DEC és DEC_ENTSCHEID) és az iránymutatást válasszuk ki.

Dokumentum keresése

Hogyan működik a „dokumentum keresése”?

A „dokumentum keresése” funkció lehetővé teszi valamely konkrét jogi aktus dokumentumszám begépelésével való gyors előhívását. A találatok le vannak szűkítve az EKB jogi aktusaira és instrumentumaira, a konzultációs kötelezettségével kapcsolatos levelekre, az egyetértési megállapodásokra és egyezményekre, szemben a gyors és a részletes keresési opciókkal, amelyek az összes EKB-s dokumentumtípusban keresnek (így például az EKB-nak releváns bírósági ügyiratokban is).

Itt rá lehet keresni valamely konkrét évben hozott jogi aktusra, meghatározott jogi aktustípusra, de az egyes kritériumokat ötvözni is lehet (például az összes, 2019-ben kiadott EKB-iránymutatás).

Hogyan találom meg az EU-s jogszabálytervezetekről szóló EKB-véleményeket?

A „dokumentum keresése” ablakban a legördülő menüből a különféle EKB-s jogi aktusok felsorolásából válasszuk ki a „vélemény” szót. A találati oldal bal oldalán tovább finomítható a kérdés, ha rákattintunk a „típus” alatt a „véleményre”. Ebbe nem tartozik bele a nemzeti jogszabálytervezetektől való vélemény és kapcsolódó helyesbítés.

Bírósági ügy keresése

Hogyan működik „bírósági ügy keresése”?

A „bírósági ügy keresése” funkcióval gyorsan a nyomára lelhetünk valamely konkrét dokumentumnak az ügyiratszám begépelésével. A keresési találatokban csak az EKB-val kapcsolatos bírósági ügyiratok jelennek meg, szemben a gyors és a részletes kereséssel, amely minden EKB-s dokumentumtípusban keres. Ugyanígy megtaláljuk az EKB-val kapcsolatos bírósági ügyekben kiadott ítéleteket és utasításokat is. Ilyenek azok az ügyek, ahol az egyik fél az EKB, valamint azok, amelyeket vagy az EUR-Lex esetjogtárában a „gazdaságpolitika és monetáris politika” alá soroltak, vagy azok, amelyek az EKB bankfelügyeleti feladatai szempontjából releváns egyes jogi aktusokat idéznek.

Ezenkívül kikereshetjük egy bizonyos év összes bírósági ügyét, vagy az összes mező üresen hagyásával és a nagyító megnyomásával az EKB-ra nézve releváns összes bírósági ügyet.

Vizuális navigáció

Hogyan működik a „vizuális navigáció”?

A bal menüsorban rákattintunk a „vizuális navigáció” fülre vagy a kezdőoldalon látható bármelyik grafikonra, és megérkezünk a vizuális navigációs oldalra. Itt még több adatot kideríthetünk az EKB jogi aktusairól az évszám, témakör és típus szerinti statisztikák megtekintésével. Ha valamelyik grafikonon az oszlopra kattintunk, megtaláljuk az alapját képező összes jogi aktus gyűjteményét. Csak az alap jogi aktusok (módosítás és helyesbítés nélkül) szerepelnek az ilyen gyűjteményekben.

Nemrég közzétéve

Hogyan működik a „nemrég közzétéve” gyűjtemény?

Itt találhatók azok az EKB-s jogi aktusok, amelyek nemrég jelentek meg az EUR-Lexen. Az itt publikált EKB-s jogi aktusokat a „gyorskeresés az EKB dokumentumai körében” alatt kereshetjük meg úgy, hogy a keresőmezőt üresen hagyva rákattintunk a „dokumentum kelte szerint” sorra, és így eljutunk a legfrissebb találatot felülre oldalra.

A „nemrég közzétéve” funkció csak az EKB-s jogi aktusokat mutatja?

Igen, az EKB-szekcióban a „nemrég közzétéve” funkció csak az EKB által kiadott jogi aktusokat hozza elő, tehát nem mutatja a bírósági ügyekhez kapcsolódó dokumentumokat.

EKB-dokumentumok eredményes keresése az EUR-Lexen

Hogyan találok az EUR-Lexen további információkat valamely dokumentumról?

Amikor az EUR-Lexen bármely dokumentumot megtekintünk, balra látható a hozzá tartozó információs fül. Erre kattintva megnyílik az az oldal, ahol megtalálható a dokumentummal kapcsolatos minden információ és metaadat, többek között a releváns dátumok, osztályozás és olyan kapcsolódó anyagok, mint a módosítások és az egységes szerkezetbe foglalt változatok.

Miben különböznek az elérhető keresési funkciók?

A különbség az egyes részterületekben és a keresési funkció által kezelendő információkban van. Az EKB-dokumentumokban való gyorskeresés a keresőszóra lett kialakítva, és az EKB-hoz tartozó összes anyagot vizsgálja. A részletes keresés funkció szintén az EKB-hoz tartozó részt vizsgálja, de több lehetőséget nyújt a keresés finomítására: például a keresés leszűkíthető csak a hatályos jogi aktusokra, vagy kizárhatjuk a helyesbítéseket. A konkrét keresési ablakok (dokumentum keresése, bírósági ügy keresése) célja egy bizonyos anyag megkeresése, és az EKB-hoz tartozó részben csak a jogi aktusokat, illetve a bírósági ügyeket keresi ki.

Hogyan keressem meg a jogi aktusok egységes szerkezetbe foglalt változatait?

A találati listában odamegyünk a releváns alap jogi aktushoz (nem módosítás, és nem helyesbítés), majd rákattintunk az „aktuális egységes szerkezetbe foglalt változat” melletti dátumra. Az „összes változat megmutatása” kifejezésre kattintva előjön az összes meglevő egységes szerkezetbe foglalt változat, amely magában foglalja az előző módosításokat.

Az egységes szerkezetbe foglalt változatok bizonyos késéssel készülnek el, ezért előfordulhat, hogy még nincs olyan változat, amely magában foglalja a legfrissebb módosításokat.

Hogyan találom meg valamely jogi aktus összes módosítását?

Futtassunk le egy „dokumentum keresése” parancsot a jogi aktus hivatkozási számával. A találati listában nyissuk meg a szóban forgó jogi aktust, majd kattintsunk a „dokumentuminformációk” kifejezésre a dokumentumnézet bal oldalán. Itt megtekinthetjük a jogi aktus módosításáról szóló összes információt.

Az „aktuális egységes szerkezetbe foglalt változat” első oldalán fel van sorolva az összes módosító jogi aktus aktív linkekkel.

Lehetséges a szöveges keresés pdf-dokumentumban?

Nem, az EUR-Lexen egyelőre nem lehet pdf-dokumentumban szöveges keresést folytatni.

Kaphatok-e betekintést olyan technikai munkaanyagokba, amelyek az uniós jogszabálytervezetekről szóló véleményekhez tartoznak?

Igen, azokba az EU-véleményekbe, amelyekhez kapcsolódnak technikai munkaanyagok, úgy tekinthetünk be, hogy a „választható nyelvek és formátumok, link a HL-hez” alatt rákattintunk az angol DOC-változatra.

A keresés csak a keresési nyelven hoz-e elő találatokat, vagy a többi nyelven is?

A keresés csak a keresési nyelven ad találatot.

Több információhoz kapok-e hozzáférést, ha felhasználói fiókot nyitok?

Nem, az EUR-Lexen a felhasználók minden jogi aktushoz hozzáférést kapnak, függetlenül attól, hogy van-e felhasználói fiókjuk vagy nincs. Tehát a fiók létrehozásával nem tekinthetünk be több információba, viszont igénybe vehetünk további funkciókat (pl. a keresés mentése). A felhasználói fiók létrehozásával kapcsolatos további információkért lásd az EUR-Lex regisztrációs oldalát.

További információk az EUR-Lexről

Hol kaphatok további tájékoztatást az EUR-Lexről?

Ha általánosságban szeretne tájékozódni az EUR-Lexről, tekintse meg a következő forrásokat:

Még lenne kérdésem az EKB EUR-Lex szekciójával kapcsolatban. Kivel vegyem fel a kapcsolatot?

Ha az EUR-Lex EKB-szekciójában található EKB-s jogi aktusokkal kapcsolatban van kérdése, szíveskedjék kapcsolatba lépni az EKB-val a DG-LKMT@ecb.europa.eu e-mail-címen.

Ebben a szekcióban található oldalak