Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az Európai Monetáris Együttműködési Alap (1973–93)

Az Európai Monetáris Együttműködési Alapot (EMCF) 1973-ban hozták létre azzal a céllal, hogy erősítse a gazdasági és monetáris unióra törekvő uniós tagállamok közötti együttműködést. A bázeli székhelyű alapnak a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) biztosította az alapvető adminisztratív és technikai támogatást.

Az EMCF elsődleges célja az volt, hogy gondoskodjon a közösségi devizák közötti ingadozási sáv, a „valutakígyó” progresszív szűkítésének megfelelő működéséről. Ezenkívül figyelemmel kísérte a közösségi pénznemekben való devizapiaci intervenciókat, továbbá felelt a központi bankok közötti rövid távú finanszírozás és elszámolás igazgatásáért, ami összehangolt tartalékpolitikához vezetett.

1976-tól az EMCF feladatköre az egyes tagállamok fizetési mérlegének támogatása céljából nyújtott közösségi hitelek kezelésével bővült. 1979-től az EMCF végezte az Európai Monetáris Rendszer megalkotásától és az európai valutaegység (ECU) bevezetésétől az ECU létrehozásához, használatához és kamatozásához fűződő összes feladatot.

Az EMCF elnöki tanácsa a Központi Banki Elnökök Bizottságában részt vevő jegybankelnökökből és az Európai Bizottság által delegált egy tagból állt. 1973. május 14-i első ülése után a Kormányzótanács a Nemzetközi Fizetések Bankját (BIS) jelölte ki az EMCF műveleteit a vonatkozó irányelveknek megfelelően lebonyolító megbízottként.

1994. január 1-ji megszűnésével szerepét átvette az Európai Monetáris Intézet (EMI), míg a Nemzetközi Fizetések Bankja az 1995. május 15-ig tartó átmeneti időszakban továbbra is megbízottként járt el.

Az EMCF-hez tartozó szöveges dokumentumok hossza mintegy 14 folyóméter. Ezek közé tartoznak a Kormányzótanács ülésein készült irányelvek, határozatok és a kapcsolódó akták, a Nemzetközi Fizetések Banktól érkező megbízotti jelentések és értesítések, az EMCF alapítására és a Görögországnak, Olaszországnak és Franciaországnak nyújtott közösségi kölcsönökre vonatkozó dokumentációk. A főként angol, francia és német nyelvű dokumentumok elsősorban az 1973-tól 2002-ig terjedő időszakból származnak (néhány példány 1953-ból).

Böngészés az alábbi, digitálisan elérhető dokumentumok között

EMCF 1 Státusz és szervezeti felépítés
1953–1994. (zömében 1973–1992)

EMCF 1.1 Alapítás és alapszabály

Ebben az alfejezetben az EMCF létrehozása alapjául szolgáló és működését segítő jogi és szervezeti keretekkel kapcsolatos anyagok találhatók, valamint az EMCF Európai Monetáris Intézettel (EMI) való felváltása is ide tartozik. Itt szerepelnek még a Kormányzótanács által elfogadott határozatok, irányelvek és az EMCF személyzeti szabályzattal foglalkozó munkacsoportjának iratállománya (1973–1976).

1966–2002. (zömében 1979–1995)

EMCF 1.2 Pénzügyi igazgatás és tranzakciók

Ebbe az alfejezetbe tartoznak a Franciaországnak (1983), Görögországnak (1985, 1991) és Olaszországnak (1993) nyújtott közösségi kölcsönök, valamint a deviza- és aranyügyletekről és más műveletekről szóló havi felmérések, értesítések.

EMCF 2 Ülések és szakvélemények
1973–1993.

EMCF 2.1 A Kormányzótanács és más csoportok ülései

Ebben az alfejezetben a Kormányzótanács 1973. május 14. és 1993. december 14. között, valamint a személyzeti szabályzattal foglalkozó munkacsoport 1973. szeptember 21. és 1976. április 30. között tartott üléseinek napirendje, jegyzőkönyve és a kapcsolódó dokumentáció található.

1973–1995.

EMCF 2.2 A megbízott és az EMCF beszámolói

Ez az alfejezet az EMCF tevékenységéhez kapcsolódó kötelező beszámolókat tartalmazza, valamint a megbízottja által az EGK hitelfelvételi és hitelnyújtási műveleteivel kapcsolatos pénzügyi műveletekről és az EMCF műveleteiről készített beszámolókat.

Szeretne többet megtudni az EMCF-ről? Keresse fel irattárunkat, vagy lépjen velünk kapcsolatba.

Ebben a szekcióban található oldalak