Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Bankjegykutatás és fejlesztés – együttműködési lehetőségek az EKB-val

A biztonságos eurobankjegyekért

Más jegybankokhoz hasonlóan az Európai Központi Banknak is kötelessége őrködni a bankjegyek biztonsága felett. Ennek érdekében az eurobankjegyeket a lakosság által könnyen felismerhető, hatékony biztonsági elemekkel kell ellátnia. Az EKB-nak emellett technológiai értelemben mindig egy lépéssel a hamisítók előtt kell járnia, vagyis folyamatosan fejlesztenie kell mind a már forgalomban lévő, mind a jövőben forgalomba kerülő eurobankjegyek biztonsági elemeit. Ennek megfelelően széles körben irányít, összehangol és finanszíroz különféle kutatási projekteket a köz- és a magánszférában.

Szponzorált kutatási területek

Az EKB az alábbi kutatási-fejlesztési területeket támogatja, illetve ezek eredményeit kívánja hasznosítani:

  • bankjegyekre alkalmazható biztonsági elemek
  • bankjegy-előállítási technológia
  • bankjegyfeldolgozási/-kezelési technológia

A támogatott kutatási projektek sokféle technológiára kiterjedhetnek. Időtartamuk, költségvetésük változó. Sok mindent felölelhetnek a piaci elemzéstől és a rövid távú megvalósíthatósági tanulmánytól egészen a hosszú távú fejlesztési projektekig, valamint az új biztonsági elemek nyomdaipari teszteléséig.

Ki vehet igénybe támogatást?

Az EKB magáncégek, kutatóintézetek, valamint egyéb, az említett technológiákban kompetens szakmai szervezetek projektjavaslatait várja. Az EU-n belüli székhely nem előfeltétel.

Hogyan juttathatja el hozzánk kutatási-fejlesztési projektjavaslatát?

Amennyiben olyan termékkel vagy koncepcióval rendelkezik, amely megítélése szerint számot tarthat az EKB érdeklődésére, szíveskedjék elküldeni projektjavaslata rövid (legfeljebb három A4-es oldal terjedelmű), angol nyelvű leírását ezen az űrlapon a BN-Development@ecb.europa.eu e-mail-címre. Ha szeretné védeni a megadott információkat, használhatja a PGP-titkosítási módszerünket is. A projekt benyújtásához töltse le a nyilvános kulcsot. Levelére általában egy hónapon belül válaszolunk.

Amennyiben érdekesnek találjuk a javaslatát, az adatok védelmét biztosítandó titoktartási szerződést kötünk Önnel, és további információkat kérünk. Ezekhez a bank által finanszírozott projekteknél használatos táblát és iránymutatásokat kell követnie.

Ebben a szekcióban található oldalak