Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Bankjegyekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés

Az Európai Központi Banknak, akárcsak az eurorendszer többi központi bankjának, kötelessége az eurobankjegyek megbízhatóságának és biztonságosságának garantálása. Innovatív biztonsági elemek fejlesztésével gondoskodunk róla, hogy az eurobankjegyek mindenki számára elérhetők legyenek; a biztonsági elemeket könnyű felismerni, és segítenek a fizetőeszközbe vetett bizalmat megőrizni. A bankjegyhamisítókkal szembeni lépéselőnyt úgy védjük, hogy folyamatosan továbbfejlesztjük a biztonsági elemeket, sőt újakat is létrehozunk a jövőben kibocsátandó bankjegyekhez. Fenntartható technológiát alkalmazó olyan megoldásokat keresünk, amelyekkel csökkenthető az eurobankjegyek és a kapcsolódó folyamatok környezeti lábnyoma.

A fentiekhez többféle kutatás-fejlesztési projekt összehangolásával és finanszírozásával járulunk hozzá.

Kutatási területek

A finanszírozott kutatási programok sok mindent felölelnek a rövid időtartamú elemzésektől és megvalósíthatósági tanulmányoktól kezdve a hosszabb távú fejlesztésekig és az új bankjegyelemek próbanyomtatásáig.

Az alábbi területekkel foglalkozunk behatóbban, mivel ezekből mindannyian profitálunk.

  • A bankjegyek biztonsági elemei
  • Bankjegy-előállítási, -feldolgozási és -kezelési technológiák
  • Technológiák, amelyektől javul a készpénzciklus környezeti lábnyoma
  • Az érzékelés és a gondolkodás tudománya

Ki vehet igénybe finanszírozást?

Várjuk a magáncégek, kutatóintézetek és az említett technológiákban kompetens egyéb szakmai szervezetek projektjavaslatait. Az Európai Unión kívülről is lehet pályázni.

Kapcsolatfelvétel a projektjavaslat tárgyában

Ha a bankjegyekkel kapcsolatos olyan termékkel vagy elképzeléssel rendelkezik, amely számot tarthat az EKB érdeklődésére, szíveskedjék ezt az űrlapot angolul kitöltve elküldeni a BN-Development@ecb.europa.eu e-mail-címre. A kitöltött űrlap terjedelme legfeljebb három A4-es oldal legyen.

A közölt információk védelmében a projektjavaslat leadásához letöltheti a nyilvános kulcsot, amely lehetővé teszi a PGP titkosítás használatát. Igyekszünk a beadványokat egy hónapon belül megválaszolni.

Ha érdekesnek találjuk a javaslatát, megfogalmazunk és aláírunk egy titoktartási megállapodást, hogy a további részletek megosztása előtt biztosítsuk a titkos adatkezelést. Ezután megküldjük a hivatalos pályázat benyújtásához szükséges további utasításokat és táblákat. Ezek minden EKB által finanszírozott projekt standard részét képezik.

Példa régebbi projektekre

Ebben a szekcióban található oldalak