Menu
Az oldalon közölt információk részben hiányosak vagy pontatlanok. Az oldal átdolgozás alatt áll, a javított verziót hamarosan közzétesszük.

Bankjegyekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés – Együttműködési lehetőségek az EKB-val

A biztonságos eurobankjegyekért

Más jegybankokhoz hasonlóan az Európai Központi Banknak is kötelessége megóvni a bankjegyek biztonságát. Ennek érdekében az eurobankjegyeket a lakosság által könnyen felismerhető, hatékony biztonsági elemekkel kell ellátnia. Az EKB-nak emellett technológiai értelemben mindig egy lépéssel a hamisítók előtt kell járnia, vagyis folyamatosan fejlesztenie kell a bankjegybiztonsági elemeket mind a már forgalomban lévő, mind a jövőben forgalomba kerülő eurobankjegyek esetében. A bank ennek megfelelően széles körben irányít, hangol össze és finanszíroz különféle kutatási projekteket az állami és a magánszférában.

Támogatott kutatási területek

Az EKB az alábbi kutatási-fejlesztési területeket támogatja, illetve ezek eredményeit kívánja hasznosítani:

  • bankjegyekre alkalmazható biztonsági elemek
  • bankjegy-előállítási technológia
  • bankjegy-feldolgozási/-kezelési technológia.

A támogatott kutatási projektek sokféle technológiára kiterjedhetnek, időtartamuk, költségvetésük változó. A piaci elemzéstől vagy a rövid távú megvalósíthatósági tanulmánytól egészen a hosszú távú fejlesztési projektekig, illetve az új biztonsági elemek nyomdaipari teszteléséig sok mindent felölelhetnek.

Ki vehet igénybe támogatást?

Az EKB magáncégek, kutatóintézetek, valamint egyéb, az említett technológiákban kompetens szakmai szervezetek projektjavaslatait várja. Az EU-n belüli székhely nem előfeltétel.

Hogyan juttathatja el hozzánk kutatási-fejlesztési projektjavaslatát?

Amennyiben olyan termékkel, koncepcióval rendelkezik, amely megítélése szerint számot tarthat az EKB érdeklődésére, küldjön egy rövid (maximum három A4-es oldal terjedelmű), angol nyelvű (ez az EKB munkanyelve) projektjavaslatot a BN-Development@ecb.europa.eu internetes címre. Levelére alapesetben egy hónapon belül válaszolunk.

Amennyiben javaslata felkelti érdeklődésünket, a bizalmasság biztosítására titoktartási szerződést kötünk Önnel, és további információkat kérünk. Tesszük mindezt a bank által finanszírozott projekteknél használt formanyomtatvány és irányelvek alapján.

A kommunikáció biztonságának szavatolására bankunk PGP-titkosítást használ. A projekt benyújtásához töltse le a nyilvános kulcsot.