Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB, a KBER és az eurorendszer

Az Európai Központi Bank (EKB) feladata 1999. január 1-jétől az euroövezet – az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gazdasága – monetáris politikájának alakítása.

Az euroövezet 1999 januárjában jött létre, amikor az EKB átvette a monetáris politikai irányítást 11 EU-tagállam nemzeti központi bankjától. Hozzájuk csatlakozott 2001-ben Görögország, 2007-ben Szlovénia, 2008-ban Ciprus és Málta, 2009-ben Szlovákia, 2011-ben Észtország, 2014-ben Lettország, 2015-ben Litvánia, 2023-ban pedig Horvátország. Az euroövezetnek, valamint az EKB-nak mint új nemzetek fölötti intézménynek a létrehozása mérföldkő volt a hosszú és komplex európai integrációs folyamatban.

Az övezethez való csatlakozást megelőzően az egyes országoknak teljesíteniük kellett a konvergenciakritériumokat, amit a jövőben belépő EU-tagállamoktól is elvárnak. Ezek a kritériumok a sikeres GMU-tagság gazdasági és jogi előfeltételei.

Az Európai Központi Bank küldetése

Az Európai Központi Bank

Az egységes monetáris politika jogi alapjait az Európai Unió működéséről szóló szerződésben, valamint a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányában fektették le. Az alapokmány hozta létre 1998. június 1-jén az EKB-t és a Központi Bankok Európai Rendszerét. Az EKB az eurorendszer és a KBER központi intézménye. Az EKB és a nemzeti központi bankok együtt teljesítik a rájuk bízott feladatokat. Az EKB a nemzetközi közjog szerint jogi személyiséggel bír.

A Központi Bankok Európai Rendszere

A Központi Bankok Európai Rendszere az EKB-t és az EU-tagállamok nemzeti központi bankjait (NKB) foglalja magában függetlenül attól, hogy az adott tagállamban bevezették-e az eurót vagy sem.

Az eurorendszer

Az eurorendszer az EKB-t, valamint az eurót bevezetett országok nemzeti központi bankjait tömöríti. Az eurorendszer és a KBER közötti különbségtétel mindaddig meglesz, amíg van olyan EU-tagállam, amely nem tagja a közös valuta övezetének.

Euroövezet

Az euroövezet tagjai azok az EU-tagállamok, amelyekben bevezették az eurót.

SEE ALSO

Find out more about related content

Euroövezet

Térkép

Ebben a szekcióban található oldalak