Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Elszámoltathatóság

 Közreműködését kérjük, hogy közvetítse felénk az uniós polgárok aggályait, és hogy megismertesse velük politikánkat. 

Az EKB elnöke, Christine Lagarde

Az EKB független intézmény, amely saját hatáskörben dönti el, hogy feladatai ellátásához és megbízatásának teljesítéséhez milyen eszközöket alkalmaz. Az elszámoltathatóság a függetlenség szükséges velejárója. 

Az EKB az Európai Parlamentnek, az uniós polgárok megválasztott képviselőit tömörítő testületnek felel  intézkedéseiért.

Az elszámoltathatóság keretei

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 284. cikkének (3) bekezdése értelmében az EKB-nak elsősorban az uniós polgárok érdekeit képviselő Európai Parlament felé van elszámolási kötelezettsége. Emellett az uniós tagállamok kormányait képviselő EU Tanácsának is rendszeresen köteles beszámolni. Mindezeket a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) alapokmánya írja elő számára.

Az Alapokmány 15. cikkének (3) bekezdése

Az évek során szilárd és átfogó elszámoltathatósági keretrendszert dolgoztunk ki, amely jelentősen túlmutat a Szerződésben foglalt követelményeken. 

Ebben a tekintetben kulcsfontosságú az EKB és az Európai Parlament közötti párbeszéd, amely lehetővé teszi, hogy részletekbe menően ismertessük intézkedéseinket és szakpolitikánkat az uniós polgárok választott képviselőinek, és meghallgassuk aggályaikat. Így az EU polgárai és képviselőik megítélhetik intézményünk teljesítményét az árstabilitás fenntartására irányuló elsődleges célunk fényében, amely a Szerződés 127. cikkének (1) bekezdésében van lefektetve.

Az elszámoltathatóságunk fő csatornái


Az EKB Éves jelentése

Az EKB feladatai ellátásáról, a KBER tevékenységéről és az eurorendszer monetáris politikájáról éves jelentésben számol be az Európai Parlamentnek, az EU Tanácsának, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak. A jelentést minden évben az EKB alelnöke mutatja be az Európai Parlamentnek az ECON bizottság külön erre összehívott ülésén, az elnök pedig a Parlament plenáris ülésén.

Olvassa el a legutóbbi Éves jelentésünket!
Meghallgatások az ECON bizottság előtt

Az EKB elnökét negyedévente meghallgatja az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága. A testület egyéb meghallgatásain az Igazgatóság más tagjainak is meg kell jelenniük, ahol konkrét témákban ismertetik az EKB döntéseit és a mögöttük álló megfontolásokat.

Internetes közvetítések: európai parlamenti meghallgatások
Írásbeli kérdések

Az Európai Parlament képviselői írásos kérdéseket intézhetnek az EKB elnökéhez. A válaszlevelek mind az EKB, mind az Európai Parlament honlapján megjelennek.

EP-képviselőkhöz intézett levelek
Eseti megbeszélések az EKB igazgatósági tagjaival

Az EKB elnöke és az Igazgatóság többi tagja az Európai Parlament kérésére vagy saját kezdeményezésére eseti megbeszéléseket folytat a Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságával, ahol megvitatják a jegybank hatáskörébe tartozó kérdéseket.

További információk az Igazgatóságról
Nem hivatalos látogatás az EKB-nál

Az EKB Igazgatóságának tagjai minden évben fogadják a Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának küldöttségét, és jegybanki témákról tartanak nem hivatalos eszmecserét.

Gazdasági és Monetáris Bizottság
Az EKB véleményei

Az EKB és az Európai Parlament törekvése, hogy utóbbi illetékes testületei megfelelően figyelembe vegyék az uniós jogszabály-tervezetek EKB általi véleményezését. Ehhez időben kérniük kell a véleményt.

A vélemények dátum szerint

Egységes értelmezés, eredményes együttműködés

A folyamatosan egységes értelmezés és eredményes együttműködés előmozdítása érdekében az EKB és az Európai Parlament levélváltás formájában tisztázza a közöttük fennálló, a jegybanki feladatok ellátását érintő elszámoltathatósági szabályokat.

Levélváltás az EKB és az Európai Parlament között

Az EKB bankfelügyelete és az elszámoltathatóság

Az EKB felügyeleti tevékenységét érintő elszámoltathatóság speciális rendszer keretében érvényesül, amelyet az egységes felügyeleti mechanizmusról (SSM) szóló rendelet határoz meg.

Hogy a bankfelügyelet elszámoltathatósági követelményeinek a gyakorlatban miként kell érvényesülniük, az alábbi két dokumentumban pontosítjuk:

Az EKB bankfelügyeletének elszámoltathatósága

Egyéb kommunikációs csatornák

Az EKB az évek során a Szerződés követelményein is túllépve további csatornákat is kialakított az európai nagyközönség tájékoztatására, amelyek átláthatóbbá és könnyebben érthetővé teszik az EKB döntéseit.

Gazdasági jelentés

A Gazdasági jelentés a Kormányzótanács döntéseit megalapozó gazdasági és monetáris megfontolásokat részletezi. A kiadvány évente nyolc alkalommal jelenik meg, két héttel a kamatmeghatározó ülés után.

Olvassa el a legfrissebb Gazdasági jelentést!
Heti pénzügyi kimutatás

Az eurorendszer összevont heti pénzügyi kimutatása a monetáris politikai és a devizapiaci műveleteket, valamint a befektetési tevékenységet ismerteti.

Heti pénzügyi kimutatás
Sajtóértekezletek

A Kormányzótanács hathetente tartott monetáris politikai ülését minden esetben sajtókonferencia követi.

Sajtóértekezletek
Monetáris politikai beszámolók

Négy héttel a Kormányzótanács monetáris politikai ülése után közzétesszük az ott zajlott tárgyalásokról készült beszámolót.

Monetáris politikai beszámolók
Blogok, interjúk, beszédek

Az Igazgatóság tagjai blogok, interjúk, beszédek útján és egyes esetekben közvetlenül a közösségi médiában rendszeres kapcsolatot tartanak fenn a nyilvánossággal.

Média

LÁSD MÉG

Bővebben

Melyek az EKB fő feladatai?

Feladataink

Az európai intézményekhez fűződő kapcsolatok

Európai együttműködés

Figyelmébe ajánljuk a kisokost

Az EKB az elszámoltathatóságról

Ebben a szekcióban található oldalak