Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az átfogóbb klímapolitika előmozdítása

Az éghajlatváltozás kezelése globális erőpróba, és minden fronton lépnünk kell. Szakértelmünk megosztásával az EKB-n kívül is tettekre sarkallunk, az éghajlatváltozás, a természet pusztulása és károsodása elleni küzdelemben hatékony gyakorlati megoldásokat dolgozunk ki és vetünk be.

Az eurobankjegyek környezeti lábnyomelemzésének eredményei

Hogyan törekszik az EKB a legjobb gyakorlat alkalmazására, és hogyan mozdítja elő az átfogóbb klímapolitikát?

Szoros együttműködés európai és nemzetközi partnerekkel

Európai és nemzetközi partnerekkel együttműködve javítjuk az éghajlattal kapcsolatos ügyek átláthatóságát és a környezetvédelmi teljesítményt, pótoljuk a hiányzó adatokat. Elemzésekkel és szaktudással szélesebb körben is elősegítjük az éghajlattal és természettel kapcsolatos kockázatok és gazdasági lehetőségek értelmezését. Arra is törekszünk, hogy jobban átlássuk a bevált gyakorlati megoldások belső alkalmazásának lehetőségeit, ideértve az éghajlattal kapcsolatos közléseinket és a fenntartható beruházásainkat is.

Javítjuk tevékenységeink átláthatóságát

A monetáris és a nem monetáris politikai portfólióinkról, valamint a környezeti lábnyomunkról szóló, éghajlattal kapcsolatos információk közlésével átláthatóbbak lesznek intézkedéseink. Ennek köszönhetően az EKB-n belül és kívül egyaránt elérhetőbbek az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok, valamint a gazdasági kihatására vonatkozó ismeretek. A piaci szereplők így jobban tudják az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokat kezelni a jövőben.

Csökkentjük a környezeti hatásunkat

Az EKB és más uniós intézmények az európai zöld megállapodást elősegítendő támogatják az Európai Uniót a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél elérésében, valamint a közbülső cél megvalósításában, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentsük az üvegházhatású gázkibocsátást. Folyamatosan visszaszorítjuk mindennapi szervezeti tevékenységünk környezeti lábnyomát, például a készpénzciklus környezeti fenntarthatóságának fokozásával. A nem monetáris politikai célú portfólióink terén legkésőbb 2050-ig a nettó nulla kibocsátást tűzzük ki célul.

Környezetvédelem az EKB-ban

Ebben a szekcióban található oldalak