Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Bankjegygyártók akkreditációja

Az eurobankjegyeknek a legszigorúbb normáknak kell megfelelniük

Az EKB az eurobankjegyek kutatása-fejlesztése, tervezése, gyártása és szállítása során a legszigorúbb etikai, környezetvédelmi, munkavédelmi, biztonsági és minőségi normák érvényesítésével köteles gondoskodni az euro mint fizetőeszköz sértetlenségének védelméről.

Az eurobankjegyek előállítása során ennek megfelelően meghatározott iparági szabványokat – többek között az ISO 9001, az ISO 14001 és az ISO 45001 szabványt – kell követni, valamint szigorú etikai és biztonsági követelményeknek kell megfelelni.

Az euro-alkotóelemek gyártóinak akkreditációval kell rendelkezniük

Az euro alkotóelemeinek, valamint az euro biztonságos kezelést igénylő alkotóelemeinek előállítása az EKB akkreditációs eljárásához kötött. Kizárólag akkreditált gyártók vehetnek részt az euro alkotóelemeivel vagy biztonságos alkotóelemeivel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó közbeszerzési eljárásokban és köthetnek ilyen tárgyú szerződést.

Az akkreditációs eljárás feltételeit a 2021. május 18-tól hatályos EKB/2020/24 határozat írja elő, amelyet a 2022. november 16-tól hatályos EKB/2022/35 határozat módosított.

Az akkreditált gyártók tevékenységi körei

Az EKB a következő területekre adhat akkreditációt a gyártók számára:

  • Bankjegy nyomtatása
  • Bankjegypapír előállítása
  • Nyomdafesték előállítása
  • Hologramfólia előállítása
  • Biztonsági szál gyártása
  • Egyéb biztonságos kezelést igénylő alkotóelemek gyártása

Bővebb információk az EKB akkreditációs eljárásáról

Ha bővebb információhoz szeretne jutni, látogasson el a témáról szóló Gyakori kérdések oldalára.

Akkreditáció igénylése

Küldje el e-mailben a vállalat termékeinek rövid (legfeljebb két A4-es oldal terjedelmű), angol nyelvű ismertetőjét a QEHS.accreditation@ecb.europa.eu címre. Válaszunk általában egy hónapon belül várható.

Bankunk PGP-titkosítást használ a biztonságos kommunikációhoz. Érzékeny adatok továbbítása esetén szíveskedjék a QEHS-akkreditáció PGP-kulcsát letölteni és alkalmazni.

További együttműködési lehetőségek az EKB-val

Amennyiben új biztonsági elemre, bankjegy-előállítási vagy -feldolgozási technológiára tenne javaslatot, látogasson el Bankjegyekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés elnevezésű oldalunkra.

Ebben a szekcióban található oldalak