Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a digitális euro?

A digitális euro a készpénz digitális formája, az Európai Központi Bank által kibocsátott lakossági fizetésforgalom elektronikus eszköze lenne. Az állami pénz egyik formájaként az euroövezetben mindenki ingyenesen használhatná bármely digitális fizetéshez.

Napjainkban az emberek nem férnek hozzá digitálisan állami pénzhez, a digitális euro tehát az egyre jobban digitalizálódó társadalmunkban a közös pénz fejlődésének következő állomása lehet.

Legfontosabb jellemzők

Digitális készpénz

A digitális eurót minden digitális fizetéskor használhatnánk, éppúgy, mint a készpénzt a „fizikai” fizetésnél. Újabb fizetési módot kínálna az üzletekben való vagy online vásárláshoz, illetve barátnak, családtagnak történő pénzküldéshez.

Széleskörűen elfogadott

A digitális euro használható lenne az euroövezet bármely digitális fizetést elfogadó üzletében és kereskedőjénél.

Térítésmentes

A bankjegyekhez és az érmékhez hasonlóan a digitális euro is közjó lenne, tehát az euroövezetben mindenki ingyenesen fizethetne vele.

Offline is elérhető

Nem szükséges internetkapcsolat, anélkül is fizethetnénk vele.

Biztonságos és privát

Még a digitális eurót online használókat sem tudnánk a a fizetési ügyletek alapján azonosítani. Az offline felhasználáskor pedig a digitális euro a készpénzhez hasonló adatvédelmet nyújtana.

Garantált érték

Egy euro mindig egy eurót ér. Egy digitális euro mindig pontosan ugyanannyit érne, mint egy darab egy eurós érme.

Nem újabb kriptovaluta

A digitális euro nem lenne kriptovaluta, amelyet nem fedez, illetve kezel központi intézmény, ezért kockázatos és instabil lehet. Nincs rá garancia, hogy szükség esetén készpénzre váltható.

Ezzel szemben a digitális eurót ugyanaz az intézmény fedezné – az Európai Központi Bank – , amely a készpénzt is. A digitális euro – akárcsak a készpénz – megőrizné a névértékét. 

LÁSD MÉG

Olvasnivaló a digitális euróról

Betekintés:

Tájékoztató füzet

Dióhéjban:

Brosúra

Ebben a szekcióban található oldalak