Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Какво би представлявало цифровото евро?

Цифровото евро ще представлява цифрова форма на парите в брой – електронно средство за плащане на дребно, емитирано от нас, Европейската централна банка. Като форма на публични пари то ще бъде на разположение безплатно на всички в еврозоната, за всякакви цифрови плащания.

В момента гражданите нямат достъп до публични пари в цифрова форма. В нашето все по-цифровизирано общество цифровото евро би било следваща стъпка напред за нашата единна валута.

Ключови характеристики

Пари в брой в цифрова форма

Можете да използвате цифровото евро за всички свои цифрови плащания – също като парите в брой за физически плащания. То ще предостави още един начин за плащане във физически и онлайн магазини или за изпращане на пари на приятели и близки.

Всеобщо прието

Ще можете да използвате цифровото евро във всеки магазин, при всеки търговец в еврозоната, стига да приема цифрови плащания.

Безплатно използване

Също като банкнотите и монетите цифровото евро ще представлява обществено благо. Това означава, че всеки в еврозоната ще може да плаща без такси с цифрово евро.

Налично офлайн

Няма да имате нужда от интернет връзка. И без нея ще можете да извършвате плащанията си.

Сигурно и защитено

Дори когато използвате цифровото евро онлайн, няма да можем да установим Вашата самоличност въз основа на плащанията Ви. Освен това цифровото евро би осигурявало неприкосновеност на личния живот, сходна с тази на парите в брой, когато го използвате офлайн.

Гарантирана стойност

Едно евро винаги ще си остане едно евро. Едно цифрово евро винаги ще има същата стойност като монета от едно евро.

Няма да е поредният криптоактив

Цифровото евро няма да представлява криптоактив. Криптоактивите не са подкрепени и управлявани от централна институция и това ги прави рискови и нестабилни. Нямате гаранция, че ще можете да ги размените срещу пари в брой, когато Ви се наложи.

За разлика от това цифровото евро винаги ще бъде подкрепено от същата институция, която поддържа и парите в брой. Това сме ние – Европейската централна банка. Също като парите в брой цифровото евро винаги ще бъде равно на номиналната си стойност.  

ВИЖТЕ СЪЩО

Писмени материали за цифровото евро

В резюме:

Дипляна

Всички страници в този раздел