Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Информация и материали за обучение

Независимо дали сте студент или преподавател, който търси обучителни материали, професионално боравещ с пари в брой, който се стреми да повиши квалификацията си, или просто човек с интерес към банкнотите и монетите, този раздел е за Вас. Тук ще намерите печатни, цифрови и онлайн ресурси, с чиято помощ ще опознаете евробанкнотите и монетите и ще научите как да проверявате защитните им елементи.

А ако боравите професионално с пари в брой, погледнете онлайн обучението Познаване на банкнотите, което ще Ви помогне да оценявате истинността и годността на евробанкнотите.

Публикации за евробанкнотите и монетите

Можете да изтеглите безплатно тези материали като файлове с ниска резолюция, или да поръчате печатни екземпляри (до изчерпване на наличностите). За повече информация и поръчки се обърнете към своята национална централна банка, ако живеете в еврозоната, или към Европейската централна банка (info@ecb.europa.eu), ако живеете извън еврозоната.

Листовка за серия „Европа“ (май 2019 г.)

Листовка за професионално боравещите с пари в брой и за всички, които желаят да се запознаят с банкнотите от 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € и 200 € от серия „Европа“ и с техните защитни елементи.

Формат: 105 x 210 mm

Плакат за евробанкнотите и монетите (май 2019 г.)

Двустранен плакат, на който са представени банкнотите от серия „Европа“ от 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € и 200 € от едната страна и евромонетите и техните национални страни от другата. Идеален е за класни стаи, магазини или зали за професионално обучение.

Формат: A2, 420 x 594 mm

Карта с променящо се изображение на защитните елементи (май 2019 г.)

Карти с променящо се изображение, показващи защитните елементи на банкнотите от серия „Европа“ от 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € и 200 €

Формат: Размер на кредитна карта, 85 x 54 mm

Брошура за новите банкноти от 100 € и 200 € (септември 2018 г.)

Брошурата съдържа полезна информация за новите банкноти от 100 € и 200 € и за парите в брой като цяло. Само онлайн версия.

Формат: A4, 210 x 297 mm

Обучение за професионално боравещи с пари в брой

Курсът Познаване на банкнотите има за цел да помогне на професионално боравещите с пари в брой да опознаят евробанкнотите и да се научат да оценяват тяхната истинност и годност. Създаден е въз основа на програма за обучение и инструмент за електронно обучение, разработени от Banco de Portugal. Състои се от четири модула, които обхващат:

  1. характеристиките на евробанкнотите,
  2. истинността на евробанкнотите,
  3. годността на евробанкнотите; и
  4. повредените евробанкноти.

Посетете страниците ни за борбата с изпирането на пари и за защитните елементи. Там ще намерите повече информация как се борим с изпирането на пари и как да постъпите, ако Ви попаднат съмнителни пари.

Всички страници в този раздел