Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Informativni materijali o euronovčanicama i eurokovanicama

Tražite materijale za vlastito obrazovanje ili za poučavanje, ili se želite stručno usavršiti jer profesionalno rukujete gotovinom? Možda vas jednostavno zanimaju euronovčanice i eurokovanice? U svakom slučaju na pravom ste mjestu. U ovom odjeljku možete pronaći tiskane, digitalne i mrežne resurse s pomoću kojih ćete produbiti znanje o euronovčanicama i eurokovanicama i naučiti kako se provjeravaju njihova zaštitna obilježja.

Rukujete li gotovinom profesionalno, mogao bi vam biti koristan edukativni mrežni alat Poznavanje novčanica, koji će vam pomoći u procjeni autentičnosti i prikladnosti euronovčanica.

Publikacije o euronovčanicama i eurokovanicama

Materijali u nastavku mogu se besplatno preuzeti u obliku datoteka niske rezolucije. Tiskani primjerci publikacija dostupni su do isteka zaliha. Za više informacija o njihovoj narudžbi obratite se svojoj nacionalnoj središnjoj banci ako živite u europodručju odnosno Europskoj središnjoj banci (info@ecb.europa.eu) ako živite izvan europodručja.

Letak o seriji Europa (svibanj 2019.)

Letak je namijenjen osobama koje profesionalno rukuju gotovinom i svima koji žele naučiti više o novčanicama od 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € i 200 € iz serije Europa i njihovim zaštitnim obilježjima.

Format: 105 mm x 210 mm

Plakat s euronovčanicama i eurokovanicama (svibanj 2019.)

Na jednoj strani plakata nalazi se pregled novčanica od 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € i 200 € iz serije Europa, a na drugoj strani pregled eurokovanica i njihovih nacionalnih strana. Idealan je za uporabu u učionicama, trgovinama ili prostorima za stručno usavršavanje.

Format: A2, 420 mm x 594 mm

Kartica sa zaštitnim obilježjima (svibanj 2019.)

Kada se nakreće, na kartici se vide zaštitna obilježja novčanica od 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € i 200 € iz serije Europa.

Format: veličina kreditne kartice, 85 mm x 54 mm

Brošura o novim novčanicama od 100 € i 200 € (rujan 2018.)

U ovoj se brošuri nalaze korisne informacije o novim novčanicama od 100 € i 200 € te općenito o gotovini. Dostupna je samo na mrežnim stranicama.

Format: A4, 210 mm x 297 mm

Edukativni alat za osobe koje profesionalno rukuju gotovinom

U sklopu tečaja Poznavanje novčanica osobe koje profesionalno rukuju gotovinom mogu produbiti znanje o euronovčanicama i doznati kako se procjenjuje njihova autentičnost i prikladnost. Tečaj se zasniva na edukativnom programu i alatu za e-učenje koje je razvila središnja banka Banco de Portugal. Sastoji se od četiriju modula koji obuhvaćaju:

  1. značajke euronovčanica
  2. autentičnost euronovčanica
  3. prikladnost euronovčanica
  4. oštećene euronovčanice.

Na našim mrežnim stranicama o zaštiti od krivotvorenja i zaštitnim obilježjima možete doznati kako se borimo protiv krivotvorenja i kako postupamo sa sumnjivim novcem.

Sve stranice u ovom odjeljku