Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Naša je glavna zadaća održavanje stabilnosti cijena. To je najvažniji doprinos koji monetarna politika može dati gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Održavamo stabilnost cijena održavajući inflaciju, odnosno stopu promjene opće razine cijena dobara i usluga tijekom vremena, niskom, stabilnom i predvidljivom.

Ciljamo stopu inflacije od 2 % u srednjoročnom razdoblju.

Riječ je o simetričnom ciljanju inflacije, što znači da su preniska i previsoka inflacija jednako negativne.

Instrumenti monetarne politike

Kako bismo pridonosili stabilnosti cijena moramo raspolagati odgovarajućim alatima. Naše kamatne stope jedan su od nekoliko instrumenata kojima se služimo u monetarnoj politici.

U našem su instrumentariju različiti instrumenti kojima se služimo i koje kombiniramo kako bismo upravljali kretanjem inflacije. Zbog velikih promjena u gospodarstvu koje su otežale održavanje stabilnosti cijena posljednjih smo godina svojem instrumentariju dodali nove instrumente.

Odluke o monetarnoj politici
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Više o monetarnoj politici

ŠTO MONETARNA POLITIKA ČINI?

Monetarnom politikom postižemo stabilnost cijena. Svojim mjerama utječemo na gospodarska kretanja, što pridonosi održavanju razina inflacije koje su u skladu s našim ciljem.

DOZNAJTE VIŠE O MONETARNOJ POLITICI

NAŠ NOVI CILJ STABILNOSTI CIJENA

Gospodarstvo se znatno promijenilo od našeg prethodnog preispitivanja strategije. Imamo jasan i predvidljiv cilj stabilnosti cijena, koji je lako razumljiv u trenutačnom promjenjivom gospodarskom okružju.

Naš cilj stabilnosti cijena i preispitivanje strategije

Sve stranice u ovom odjeljku