Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Hrvatska (od 1. siječnja 2023.)

Hrvatska je članica Europske unije od 1. srpnja 2013. Vijeće Europske unije odobrilo je 12. srpnja 2022. ulazak Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023. i odredilo je tečaj konverzije po kojem će se hrvatska kuna mijenjati za euro. 

Hrvatske eurokovanice

Tečaj konverzije

 7,53450 HRK = 1 EUR 

 Hrvatska je ušla u europodručje 1. siječnja 2023.


Dvojno iskazivanje cijena

Cijene dobara i usluga iskazivat će se u eurima i kunama do 31. prosinca 2023. Uz iskazane cijene jasno vidljiv mora biti i tečaj. To je ključna mjera zaštite potrošača.

Dvojni optjecaj

Prvih dva tjedna nakon uvođenja eura kao sredstvo plaćanja prihvaćale su se novčanice i kovanice obiju valuta: i eura i kuna.

Zamjena novčanica i kovanica

Kune, do 100 novčanica i do 100 kovanica po transakciji, mogu se zamijeniti do 31. prosinca 2023. bez naknade. Mijenjate li veći broj novčanica ili kovanica, poslovne banke vam mogu naplatiti naknadu.

Cijene se neće povećati

Zabranjeno je svako povećanje cijena povezano s prelaskom na euro. Potrošači mogu prijaviti kršenje te zabrane i neopravdano povećanje cijena nadležnim tijelima, koja prekršiteljima mogu izreći novčanu kaznu. To je dio zaštite potrošača.

Zamjena kune za euro

U poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine

Do 31. prosinca 2023. novčanice i kovanice kuna mogu se zamijeniti za euronovčanice i eurokovanice isključivo u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine. Bez naknade može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica po transakciji. Mijenjate li veći broj novčanica ili kovanica, poslovne banke vam mogu naplatiti naknadu.

U Hrvatskoj narodnoj banci

Od siječnja 2024. Hrvatska narodna banka mijenjat će novčanice kuna bez vremenskog ograničenja, a kovanice kuna do 31. prosinca 2025. Za to neće naplaćivati naknadu.

U drugim nacionalnim središnjim bankama europodručja

    Ostale nacionalne središnje banke europodručja mijenjat će novčanice kuna po fiksnom tečaju konverzije i bez naknade od 1. siječnja do 28. veljače 2023. Najveći iznos koji će se dnevno moći zamijeniti je 8.000 HRK po stranci odnosno transakciji.

Glavni datumi zamjene hrvatske kune eurom
12. srpnja 2022.

Vijeće EU‑a odobrava ulazak Hrvatske u europodručje.

18. srpnja 2022.

Počinje proizvodnja hrvatskih eurokovanica.

5. rujna 2022.

U Hrvatskoj počinje dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, koje će trajati do 31. prosinca 2023.

30. rujna 2022.

Potpisivanje sporazuma o predopskrbi sa svim poslovnim bankama u Hrvatskoj.

18. listopada 2022.

Hrvatska narodna banka počinje opskrbljivati poslovne banke euronovčanicama i eurokovanicama.

1. prosinca 2022.

Počinje prodaja kompleta eurokovanica građanima i poduzećima u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine.

1. siječnja 2023.

Uvođenje eura.

Euronovčanice i eurokovanice ulaze u optjecaj. Kunska sredstva na računima kod banaka pretvaraju se u eure.

Počinje dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja, tijekom kojega kuna i euro imaju status zakonskog sredstva plaćanja kako bi se olakšao prelazak na euro.

Počinje zamjena novčanica i kovanica kuna za euronovčanice i eurokovanice bez naknade.

15. siječnja 2023.

Euronovčanice i eurokovanice postaju jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

31. prosinca 2023.

Rok za zamjenu novčanica i kovanica kuna u bankama, poštama i poslovnicama Fine.

1. siječnja 2024.

Zamjena novčanica i kovanica kuna moguća je samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

31. prosinca 2025.

Rok za zamjenu kovanica kuna u Hrvatskoj narodnoj banci.

nema vremenskog ograničenja

Novčanice kuna mogu se zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci bez vremenskog ograničenja.

Kome se možete obratiti

Imate li pitanja, obratite se Hrvatskoj narodnoj banci telefonom ili osobno na adresi Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, ili na blagajni na adresi Franje Račkog 5, 10002 Zagreb. Radno vrijeme: ponedjeljak – petak, od 9.00 do 13.00.

Novčanice i kovanice kuna ne mogu se zamijeniti za eure na blagajni Hrvatske narodne banke prije siječnja 2024. U međuvremenu će se novčanice i kovanice kuna moći zamijeniti isključivo u poslovnim bankama, poštama i poslovnicama Fine. 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Kako se države priključuju europodručju?

Kako bi se priključila europodručju, država mora ispuniti ekonomske i pravne konvergencijske kriterije. Država koja ulazi u europodručje mora imati održivu razinu stabilnosti cijena i prosječnu stopu inflacije koja ne prelazi za više od 1,5 postotnih bodova stopu inflacije u trima državama članicama koje su ostvarile najbolje rezultate. Osim toga, nacionalno zakonodavstvo mora se uskladiti s mjerodavnim pravom EU‑a.

Više o kriterijima

Prednosti ulaska u europodručje

Ulazak u europodručje za Hrvatsku znači veću financijsku sigurnost, a za njezine građane bolje životne standarde. Na hrvatsko gospodarstvo povoljno će utjecati veća financijska povezanost s drugim članicama europodručja i ESB‑om.

Prednosti uvođenja eura

Sve stranice u ovom odjeljku