Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Digitalni euro

Digitalni euro bio bi gotovina u digitalnom obliku. Izdavala bi ga središnja banka i bio bi dostupan svima u europodručju.

Surađujemo s nacionalnim središnjim bankama europodručja u razmatranju mogućnosti uvođenja digitalnog eura, koji bi bio centralnobankarski digitalni novac, odnosno elektronička inačica gotovine. Uvođenjem digitalnog eura, koji bi bio dopuna novčanicama i kovanicama, omogućio bi se još jedan način plaćanja.

Digitalni euro

Centralnobankarski novac u digitalnom obliku za sva elektronička plaćanja u trgovinama, na internetu i između osoba.

Najvažnije

Što bi bio digitalni euro?

Digitalni euro bio bi elektroničko sredstvo plaćanja koje bi svima bilo besplatno dostupno. Mogli biste ga, kao i gotovinu, rabiti u cijelom europodručju. Njegova uporaba bila bi sigurna i privatnost korisnika bila bi zajamčena. U društvu koje se sve više digitalizira, digitalni euro bio bi korak naprijed za našu jedinstvenu valutu.

Kakav bi bio?
Zašto nam je potreban digitalni euro?

Uvođenjem digitalnog eura omogućila bi se digitalna plaćanja centralnobankarskim novcem, što bi nam svima olakšalo živote. Mogli bismo se besplatno služiti digitalnim eurom kad god i gdje god nam to bude potrebno. Time bi se pridonijelo jačanju monetarne suverenosti europodručja te potaknulo tržišno natjecanje u europskom sektoru plaćanja.

Zašto nam je potreban?
Kako bi funkcionirao digitalni euro?

Digitalni euro bio bi pohranjen u elektroničkom novčaniku kod vaše banke ili javnog posrednika. To bi vam omogućilo da sva svoja uobičajena elektronička plaćanja, u trgovini, na internetu ili plaćanja prijateljima, obavite služeći se mobilnim telefonom ili karticom, mrežno ili izvanmrežno.

Kako bi funkcionirao?
U kojoj smo fazi trenutačno?

Pripremna faza, koja počinje u studenome 2023., bit će usmjerena na daljnje pripreme za razvoj digitalnog eura. Nalazi iz faze istraživanja poslužit će kao polazište u novoj fazi.

Sljedeći koraci

Odgovori na česta pitanja

Kakve biste koristi imali od digitalnog eura? Kako bi se digitalni euro razlikovao od stabilnih kriptokovanica (engl. stable coins) i kriptoimovine? Bi li digitalni euro zamijenio gotovinu? Pročitajte odgovore na uobičajena pitanja.

Što smo dosad napravili u vezi s digitalnim eurom?

Izvješće sadržava nalaze aktivnosti koje je Eurosustav proveo u fazi istraživanja u projektu digitalnog eura, koja je trajala od listopada 2021. do listopada 2023.

Produbite znanje

Suradnja s dionicima

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji s tržišnim sudionicima i zakonodavcima, digitalni euro zadovoljio bi potrebe korisnika. Stoga pokrećemo niz inicijativa kako bismo došli u dodir sa što više dionika.

Organizacija i dionici
Dokumenti i istraživanje

U fazi istraživanja projekta digitalnog eura nastali su opsežna dokumentacija i detaljne analize provedenih aktivnosti. Pripremili smo mrežnu stranicu, na kojoj možete pronaći više o temama koje vas zanimaju.

Produbite znanje

Digitalni euro i...

... kriptoimovina

Za digitalni euro jamčila bi središnja banka, on ne bi bio kriptoimovina. Središnjim bankama povjerena je zadaća održavanja vrijednosti novca, bez obzira na to je li riječ o fizičkom ili digitalnom novcu. Za kriptoimovinu ne jamči i njome ne upravlja nijedna središnja institucija. Nitko ne jamči da se može zamijeniti za gotovinu kada je to potrebno.

Koje su razlike?

... ulaganje

Digitalni euro trebao bi se uglavnom rabiti kao sredstvo plaćanja, a ne kao instrument za financijsko ulaganje. Temeljito proučavamo to pitanje kako bi se izbjegle negativne posljedice za financijski sektor. Digitalni euro trebao bi biti javno dobro te doprinos gospodarstvu i društvu u cjelini.

Digitalni euro i evolucija financijskog sustava

... paneuropska plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu. Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju, ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Naša strategija plaćanja malih vrijednosti

ESB‑ov podcast

Digitalni euro: što, zašto, kad? (1. i 2. dio)

Treba li nam digitalni euro? Zašto nam treba? Kako bi mogao izgledati? Kako bi se razlikovao od drugih sredstava plaćanja? Naša voditeljica Katie Ranger postavila je ta pitanja stručnjakinji za digitalni euro Evelien Witlox.

Epizode podcasta

Razotkrivamo zablude o digitalnom euru

Pripremamo se za moguće uvođenje digitalnog eura. Premda o tome još nije donesena odluka, budi se zanimanje javnosti, a šire se i zablude. Stefania Secola u podcastu je ugostila voditeljicu projekta digitalnog eura Evelien Witlox i zajedno su razotkrile neke od tih zabluda.

Epizoda podcasta

Sve stranice u ovom odjeljku