Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro

Digitalni euro bi bil digitalna oblika gotovine, ki jo izdaja centralna banka in je na voljo vsem ljudem v euroobmočju.

Skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami v euroobmočju ugotavljamo, ali naj izdamo digitalni euro. Bil bi centralnobančna digitalna valuta in kot tak elektronski ekvivalent gotovini. Obstajal bi skupaj z bankovci in kovanci in bi ljudem nudil dodatno izbiro med različnimi načini plačevanja.

Digitalni euro

Centralnobančni denar v digitalni obliki, na voljo za vsa elektronska plačila v trgovinah, na spletu ali neposredno drugim ljudem

Kaj morate vedeti

Kaj bi bil digitalni euro?

Digitalni euro bi bil elektronsko plačilno sredstvo, ki je brezplačno na voljo vsem ljudem. Enako kot gotovino bi ga lahko uporabljali kjerkoli v euroobmočju. Poleg tega bi bil varno in zasebno plačilno sredstvo. V vse bolj digitalizirani družbi bi digitalni euro predstavljal logični korak naprej za našo enotno valuto.

Kaj?
Zakaj ga potrebujemo?

Ker bi bilo digitalna plačila mogoče izvajati v javnem denarju, bi digitalni euro vsem ljudem poenostavil zadeve. Lahko bi ga uporabljali kjerkoli in kadarkoli, in to brezplačno. Poleg tega bi se z digitalnim eurom okrepila denarna suverenost euroobmočja ter spodbujala konkurenca v evropskem plačilnem sektorju.

Zakaj?
Kako bi deloval?

Digitalni euri bi bili shranjeni v elektronski denarnici, ki bi jo imeli odprto pri banki ali javnem posredniku. Tako bi lahko vsa običajna elektronska plačila – v trgovinah in restavracijah, na spletu ali neposredno drugim ljudem – opravljali s telefonom ali kartico, s spletno povezavo in tudi brez nje.

Kako?
V kateri fazi smo zdaj?

V pripravljalni fazi, ki se bo začela novembra 2023, bomo izvedli nadaljnje priprave za razvoj digitalnega eura. Pri tem bomo izhajali iz ugotovitev, ki smo jih pridobili v prejšnji fazi, fazi proučevanja.

Kdaj?

Pogosta vprašanja

Kakšne koristi bi mi prinesel digitalni euro? Kako bi se razlikoval od stabilnih kovancev in kriptosredstev? Ali bi nadomestil gotovino? Odgovore najdete tukaj.

Digitalni euro: kje smo?

V poročilu so predstavljene ugotovitve analiz, ki jih je Eurosistem opravil v fazi proučevanja digitalnega eura, ki je trajala od oktobra 2021 do oktobra 2023.

Poglobljeno

Sodelovanje z deležniki

Intenzivno sodelujemo s tržnimi akterji in zakonodajalci, da bi digitalni euro izpolnjeval potrebe uporabnikov. V ta namen izvajamo vrsto pobud, da bi k sodelovanju pritegnili čim več različnih deležnikov.

Organizacija in deležniki
Dokumenti in proučevanje

V fazi proučevanja digitalnega eura je nastala obsežna dokumentacija in opravljeno delo smo podrobno analizirali. Pripravili smo posebno spletno stran, kjer lahko preberete več o temah, ki vas zanimajo.

Poglobljeno

Digitalni euro in ...

... kriptosredstva

Ker bi za digitalni euro jamčila centralna banka, ne bi bil kriptosredstvo. Centralne banke imajo nalogo, da ohranjajo vrednost denarja, naj bo ta v fizični ali digitalni obliki. Za kriptosredstva ne jamči niti jih ne upravlja nobena centralna institucija, zato nimate nobenega zagotovila, da jih boste lahko zamenjali za gotovino, ko jo boste potrebovali.

Kakšna je razlika?

... naložbe

Zamišljeno je, da bi se digitalni euro uporabljal predvsem kot plačilno sredstvo in ne kot instrument za finančne naložbe. To vprašanje skrbno preučujemo, da bi preprečili negativne posledice za finančni sektor. Digitalni euro bi moral biti javno dobro, ki prinaša koristi tako gospodarstvu kot tudi celotni družbi.

Digitalni euro in razvoj finančnega sistema

... vseevropska plačila

Načini plačevanja se korenito spreminjajo in centralne banke morajo pri tem igrati osrednjo vlogo. Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki je sposoben izpolnjevati potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranjati evropsko suverenost. Da bi omogočili razvoj takšnega trga, smo oblikovali celovito strategijo za plačila v digitalni dobi.

Naša strategija za plačila malih vrednosti

Podkast ECB

Digitalni euro: kaj, kdaj in zakaj? (1. in 2. del)

Ali potrebujemo digitalni euro in zakaj? Kakšen bi lahko bil? In kako bi se razlikoval od drugih plačilnih sredstev? Naša gostiteljica Katie Ranger o teh vprašanjih razpravlja s strokovnjakinjo za digitalni euro Evelien Witlox.

Predvajaj podkast

Digitalni euro, demistificiran

Pripravljamo se na možnost, da v prihodnjih letih uvedemo digitalni euro. To vzbuja veliko zanimanja, pa tudi nekatere napačne predstave, in to kljub temu, da zaenkrat ni bilo še nič odločeno. Naša gostiteljica Stefania Secola in vodja projekta digitalnega eura Evelien Witlox razblinjata zmote in zablode o digitalnem euru.

Predvajaj podkast

Vse strani v tem razdelku