Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Prihodnji bankovci

Po 20 letih je prišel čas, da prenovimo bankovce, da bodo oblikovno bližje Evropejcem vseh starosti in družbenih okolij.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Prvi eurski bankovci so bili uvedeni 1. januarja 2002. 

Zdaj, več kot 20 let pozneje, pripravljamo novo serijo bankovcev. Odločitev o tem, kdaj bo uvedena, bo sprejeta v poznejši fazi. Preoblikovanje eurskih bankovcev bo potekalo ob pomoči javnosti in strokovnjakov, končno odločitev o novi temi in oblikovni podobi pa bo sprejel Svet ECB. 

Za prihodnje eurske bankovce izbrani dve možni temi

Svet ECB je 29. novembra 2023 sklenil, da postopek preoblikovanja eurskih bankovcev prehaja v naslednjo fazo z dvema možnima temama: »Evropska kultura« ter »Reke in ptice«. Odločitev je bila sprejeta na podlagi tem, ki so bile državljanom v euroobmočju najbolj všeč.

Več o naslednjih korakih

Zanima nas vaše mnenje

Poleti 2023 smo izvedli dve anketi o tem, katera od sedmih tem, ki jih je Svet ECB uvrstil v ožji izbor, je javnosti najbolj všeč.

Poročilo

Postopek preoblikovanja bankovcev

Decembra 2021 smo javnosti predstavili načrte za preoblikovanje eurskih bankovcev. Tu si lahko ogledate, kako poteka preoblikovanje in kako lahko k novi podobi eurskih bankovcev prispevate tudi sami, preden bo sprejeta končna odločitev.

Več

Zakaj potrebujemo nove bankovce?

Nove bankovce razvijamo zato, da bi bili še bolje zaščiteni, preprosti za uporabo in okolju prijazni.

Strategija Eurosistema o gotovini

Vse strani v tem razdelku