Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Več o denarni politiki in trgih

Denarna politika lahko h gospodarski rasti največ prispeva s tem, da vzdržuje cenovno stabilnost

Naš glavni cilj je cenovna stabilnost. Ljudem, ki živijo v euroobmočju, služimo tako, da ohranjamo vrednost eura. V tem razdelku lahko podrobneje spoznate našo strategijo denarne politike in orodja, ki jih uporabljamo, ter kako ta orodja vplivajo na vaše življenje. 

Spremljamo pa tudi finančne trge. Tako pridobivamo informacije, ki jih potrebujemo za opravljanje naše temeljne naloge vzdrževanja cenovne stabilnosti, kar prispeva h gospodarski rasti.

Sklepi o denarni politiki

Sklepe o denarni politiki sprejemamo vsakih šest tednov. Z njimi določimo, kaj je treba storiti, da bo inflacija ostala na ravni 2%. Sklepe takoj po njihovem sprejetju predsednica in podpredsednik predstavita na tiskovni konferenci.

Sklepi o denarni politiki in več

Izjava o denarni politiki

Poleg tiskovne konference sklepe o denarni politiki predstavimo tudi v vizualni izjavi. V njej so sprejeti sklepi in analiza, na kateri temeljijo, predstavljeni v preprostem in netehničnem jeziku.

Izjava o denarni politiki na kratko

Orodja in ukrepi denarne politike

Z denarno politiko vplivamo na to, kako visoke obrestne mere plačujete za posojila in kakšne obresti prejemate za hranilne vloge v banki. Obrestne mere usmerjamo zato, da bi vzdrževali cenovno stabilnost v euroobmočju. Tu lahko izveste, kako delujejo naša orodja in ukrepi.

Naša orodja

Denarne operacije

Poleg določanja ključnih obrestnih mer izvajamo tudi operacije odprtega trga. Najnovejše informacije o teh operacijah najdete na spodnji povezavi.

Več

Zavarovanje

Ko si banke od ECB izposodijo denar, morajo kot zavarovanje predložiti ustrezno finančno premoženje. Vas zanima, kakšno zavarovanje sprejemamo? Iščete statistične podatke o zastavljenem premoženju?

Več o zavarovanju terjatev
COVID-19
Naš odziv na pandemijo

Transparentnost

Oglejte si, kakšni razlogi so botrovali našim odločitvam o denarni politiki in kako sodelujemo s tržnimi udeleženci po Evropi

Povzetki razprav o denarni politiki

Objavljamo poročila o sejah, na katerih Svet ECB odloča o denarni politiki. V poročilih zgoščeno predstavljamo razprave, ki so potekale na teh sejah.

Povzetki razprav o denarni politiki
Ekonomski bilten

Ekonomski bilten nudi dodaten vpogled v gospodarska, finančna in denarna gibanja, ki so podlaga za sklepe o denarni politiki.

Več
Tržne kontaktne skupine

Vzpostavili smo različne tržne kontaktne skupine, da bi zagotovili nemoteno in učinkovito izvajanje naših politik. Skupine nam hkrati omogočajo, da se pogovarjamo z različnimi tržnimi udeleženci in natančneje spremljamo dogajanja na svetovnih finančnih trgih.

Tržne kontaktne skupine
Javna posvetovanja

Redno pridobivamo mnenja in predloge o odločitvah in pobudah, ki vplivajo na finančne trge. Ta neposredni dialog nam omogoča, da upoštevamo spoznanja tistih, ki so na različne načine povezani s finančnimi trgi.

Sedanja in pretekla javna posvetovanja
Iščete preprosto razlago? Preberite pojasnjevalni članek
Želim izvedeti več
Kaj je denarna politika?

Vse strani v tem razdelku