Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Denarna politika

Denarna politika lahko h gospodarski rasti največ prispeva s tem, da vzdržuje cenovno stabilnost

Naš glavni cilj je, da cene ostajajo stabilne. Ljudem, ki živijo v euroobmočju, služimo s tem, da ohranjamo vrednost eura. V tem razdelku lahko podrobneje spoznate našo strategijo denarne politike, orodja, ki jih uporabljamo, in kako ta orodja vplivajo na vaše življenje.

Izjava o denarni politiki

Odločitve o denarni politiki sprejemamo vsakih šest tednov. Z njimi določamo, kaj je treba storiti, da bo inflacija ostala pod nadzorom. Naša vizualna izjava pojasnjuje te odločitve v preprostem in razumljivem jeziku.

Izjava o denarni politiki na kratko

Pregled strategije

Med januarjem 2020 in julijem 2021 smo izvedli pregled strategije, ki zagotavlja, da bo naša strategija denarne politike ustrezna tako danes kot tudi v prihodnosti. V okviru mandata cenovne stabilnosti smo preučili vse vidike naše strategije.

Pregled strategije denarne politike

Kaj je ECB?

Naš rojstni dan je 1. junij 1998, ko smo začeli priprave na uvedbo enotne valute – eura. Vas zanima, kaj dela ECB in kako to vpliva na vaše življenje?

Več o ECB

Orodja in ukrepi denarne politike

Denarna politika ECB vzdržuje cenovno stabilnost s tem, da vpliva na to, kako draga so posojila in kakšne obresti prejemate za hranilne vloge v banki. Tukaj lahko izveste, kako delujejo naša orodja in ukrepi.

Naša orodja

Denarne operacije

Poleg določanja ključnih obrestnih mer izvajamo tudi operacije odprtega trga. Najnovejše informacije o teh operacijah najdete na spodnji povezavi.

Več
COVID-19
Naš odziv na pandemijo
TRANSPARENTNOST

Več podrobnosti o razlogih za posamezne sklepe o denarni politiki

POVZETKI RAZPRAV O DENARNI POLITIKI

Objavljamo poročila o sejah, na katerih Svet ECB odloča o denarni politiki. V poročilih zgoščeno predstavljamo razprave, ki so potekale na teh sejah.

Povzetki razprav o denarni politiki

EKONOMSKI BILTEN

Ekonomski bilten nudi dodaten vpogled v gospodarska, finančna in denarna gibanja, ki so podlaga za sklepe o denarni politiki.

Več
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? PREBERITE POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kaj je denarna politika?

Vse strani v tem razdelku