Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Politică monetară

Menținerea stabilității prețurilor reprezintă cea mai bună modalitate prin care politica monetară poate contribui la creșterea economică

Obiectivul principal al BCE este menținerea stabilității prețurilor. Suntem în serviciul cetățenilor care trăiesc în zona euro prin activitatea pe care o desfășurăm pentru a proteja valoarea monedei unice. În această secțiune, poți afla informații despre strategia noastră de politică monetară, instrumentele pe care le utilizăm și impactul acestora asupra vieții tale de zi cu zi.

Decizii de politică monetară

Adoptăm, la fiecare șase săptămâni, decizii privind politica monetară, prin care stabilim ce trebuie făcut pentru a menține inflația la niveluri inferioare, dar apropiate de 2%. După adoptare, președinta și vicepreședintele le explică detaliat în cadrul unei conferințe de presă.

Conferințe de presă privind politica monetară

Evaluarea strategiei

Am lansat o evaluare a strategiei noastre de politică monetară în ianuarie 2020 pentru a asigura că este adecvată scopului și acum, și în viitor. Analizăm cu rigurozitate și spirit de deschidere toate aspectele acesteia în cadrul mandatului nostru privind stabilitatea prețurilor.

Evaluarea strategiei de politică monetară

Strategia noastră de politică monetară

Află de ce vizăm niveluri ale inflației inferioare, dar apropiate de 2% și consultă mai multe informații despre studiile și analizele pe care le utilizăm la adoptarea deciziilor de politică monetară.

Mai mult

De ce este importantă stabilitatea prețurilor?

Prin prețuri stabile, politica monetară are un aport optim la creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar tu poți fi sigur că banii tăi au și mâine valoarea de azi. Prețurile stabile sprijină deciziile tale în materie de cheltuieli, economii, împrumuturi și investiții.

Mai mult despre stabilitatea prețurilor

Instrumente și măsuri de politică monetară

Măsurile de politică monetară influențează valoarea comisioanelor pe care trebuie să le plătești pentru împrumuturi și a dobânzilor pe care le primești pentru economiile tale, în vederea asigurării stabilității prețurilor. Află cum funcționează instrumentele și măsurile noastre.

Mai multe informații despre instrumente

Operațiuni monetare

Pe lângă stabilirea ratelor dobânzilor reprezentative, efectuăm operațiuni de piață monetară. Poți consulta aici cele mai recente cifre referitoare la aceste operațiuni.

Mai mult
CALENDAR
O cronologie a măsurilor de politică monetară ale BCE începând din 2008
TRANSPARENȚĂ

Află mai multe despre motivele aflate la baza deciziilor noastre de politică monetară

DĂRILE DE SEAMĂ PRIVIND POLITICA MONETARĂ

Publicăm dările de seamă ale ședințelor Consiliului guvernatorilor în care sunt adoptate deciziile. Aceste documente prezintă o sinteză a discuțiilor care au avut loc.

Dările de seamă privind politica monetară

BULETINUL ECONOMIC

Buletinul economic oferă o analiză suplimentară a evoluțiilor economice, financiare și monetare care stau la baza deciziilor noastre de politică monetară.

Mai mult
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?

Toate paginile din această secțiune