Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Politică monetară

Menținerea stabilității prețurilor reprezintă cea mai bună modalitate prin care politica monetară poate contribui la creșterea economică

Obiectivul principal al BCE este menținerea stabilității prețurilor. Suntem în serviciul cetățenilor care trăiesc în zona euro prin activitatea pe care o desfășurăm pentru a proteja valoarea monedei unice. În această secțiune, poți afla informații despre strategia noastră de politică monetară, instrumentele pe care le utilizăm și impactul acestora asupra vieții tale de zi cu zi.

Declarație de politică monetară

La fiecare șase săptămâni, adoptăm decizii privind politica monetară, care vizează stabilirea măsurilor necesare pentru menținerea inflației sub control. Versiunea cu elemente vizuale a declarației noastre explică pe scurt aceste aspecte într-un limbaj ușor de înțeles.

Declarația noastră de politică monetară pe scurt

Evaluarea strategiei

În perioada ianuarie 2020-iulie 2021, am efectuat o evaluare a strategiei pentru a asigura că strategia noastră de politică monetară este adecvată scopului, atât în prezent, cât și în viitor. Am analizat fiecare aspect al strategiei noastre în cadrul mandatului nostru privind stabilitatea prețurilor.

Evaluarea strategiei de politică monetară

Decizii de politică monetară

La fiecare șase săptămâni, adoptăm decizii privind politica monetară, care vizează stabilirea măsurilor necesare pentru menținerea inflației la nivelul de 2%. Cele mai recente decizii sunt publicate aici la ora 13.45 (ora Europei Centrale) în ziua fiecărei ședințe de politică monetară a Consiliului guvernatorilor.

Decizii de politică monetară

Ce este BCE?

BCE a fost înființată la 1 iunie 1998, dată la care am inițiat preparativele pentru moneda unică, euro. Vrei să afli mai multe despre Banca Centrală Europeană și cum îți influențează viața de zi cu zi?

Mai multe informații despre BCE

Instrumente și măsuri de politică monetară

Măsurile noastre de politică monetară influențează valoarea comisioanelor pe care trebuie să le plătești pentru împrumuturi și a dobânzilor pe care le primești pentru economiile tale, în vederea asigurării stabilității prețurilor. Află cum funcționează instrumentele și măsurile noastre.

Mai multe informații despre instrumentele noastre

Operațiuni monetare

Pe lângă stabilirea ratelor dobânzilor reprezentative, efectuăm operațiuni de piață monetară. Consultă cele mai recente informații despre aceste operațiuni.

Mai mult
COVID-19
Răspunsul nostru la pandemie
TRANSPARENȚĂ

Află mai multe despre motivele aflate la baza deciziilor noastre de politică monetară

DĂRILE DE SEAMĂ PRIVIND POLITICA MONETARĂ

Publicăm dările de seamă ale ședințelor Consiliului guvernatorilor în cadrul cărora se adoptă deciziile. Aceste documente prezintă o sinteză a discuțiilor care au avut loc.

Dările de seamă privind politica monetară

BULETINUL ECONOMIC

Buletinul economic oferă o analiză suplimentară a evoluțiilor economice, financiare și monetare care stau la baza deciziilor noastre de politică monetară.

Mai mult
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?

Toate paginile din această secțiune