Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Prezentare generală a politicii monetare și a piețelor

Menținerea stabilității prețurilor reprezintă cea mai bună modalitate prin care politica monetară poate contribui la creșterea economică

Obiectivul principal al BCE îl constituie stabilitatea prețurilor. Suntem în serviciul cetățenilor care trăiesc în zona euro prin activitatea pe care o desfășurăm pentru a proteja valoarea euro. În această secțiune, poți afla informații despre strategia noastră de politică monetară, instrumentele pe care le utilizăm și impactul acestora asupra vieții tale de zi cu zi. 

De asemenea, urmărim piețele financiare. Beneficiem astfel de informații utile pentru atribuția noastră principală, menținerea stabilității prețurilor, care contribuie la creșterea economică.

Decizii de politică monetară

La fiecare șase săptămâni, adoptăm decizii privind politica monetară, care vizează stabilirea măsurilor necesare pentru menținerea inflației la nivelul țintei noastre de 2%. Imediat după adoptarea deciziilor, președinta și vicepreședintele le explică detaliat în cadrul unei conferințe de presă.

Decizii de politică monetară și multe altele

Declarație de politică monetară

La fiecare șase săptămâni, adoptăm decizii privind politica monetară, care vizează stabilirea măsurilor necesare pentru menținerea inflației sub control. Versiunea cu elemente vizuale a declarației noastre explică pe scurt aceste aspecte într-un limbaj ușor de înțeles.

Declarația noastră de politică monetară pe scurt

Instrumente și măsuri de politică monetară

Măsurile noastre de politică monetară influențează valoarea comisioanelor pe care trebuie să le plătești pentru împrumuturi și a dobânzilor pe care le primești pentru economiile tale. Orientăm ratele dobânzilor în scopul asigurării stabilității prețurilor în zona euro. Află cum funcționează instrumentele și măsurile noastre.

Mai multe informații despre instrumentele noastre

Operațiuni monetare

Pe lângă stabilirea ratelor dobânzilor reprezentative, efectuăm operațiuni de piață monetară. Consultă cele mai recente informații despre aceste operațiuni.

Mai mult

Garanții

Când împrumută bani de la noi, băncile trebuie să furnizeze garanții adecvate ca măsură de siguranță. Vrei să știi ce garanții acceptăm? Cauți statistici despre garanțiile pe care le-am primit?

Mai multe informații despre garanții
COVID-19
Răspunsul nostru la pandemie

Transparență

Află mai multe despre motivele aflate la baza deciziilor noastre de politică monetară, precum și despre colaborarea la nivel european

Dări de seamă privind politica monetară

Publicăm dările de seamă ale ședințelor Consiliului guvernatorilor în cadrul cărora se adoptă decizii de politică monetară. Aceste documente prezintă o sinteză a discuțiilor care au avut loc.

Dările de seamă privind politica monetară
Buletinul economic

Buletinul economic oferă o analiză suplimentară a evoluțiilor economice, financiare și monetare care stau la baza deciziilor noastre de politică monetară.

Mai mult
Grupuri de contact pentru piețe

Am creat diverse grupuri de contact pentru piețe pentru a garanta că politicile noastre sunt puse în aplicare ușor și eficient. Grupurile ne oferă și posibilitatea de a dialoga cu participanții pe piață și de a urmări mai îndeaproape evoluțiile pe piețele financiare mondiale.

Grupurile de contact pentru piețe
Consultări publice

Solicităm periodic contribuții privind deciziile și inițiativele care afectează piețele financiare. Aceste contacte directe ne permit să beneficiem de informații de la persoanele implicate sau interesate de aceste piețe.

Consultările publice anterioare și în curs
Nu ești expert? Consultă materialul nostru explicativ
Informații suplimentare
Ce este politica monetară?

Toate paginile din această secțiune