Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

BCE monitorizează evoluțiile înregistrate în sectoarele bancare din zona euro și din UE în ansamblu, precum și în alte sectoare financiare, pentru a identifica orice vulnerabilități și a verifica rezistența sistemului financiar.

BCE îndeplinește aceste misiuni împreună cu celelalte bănci centrale din Eurosistem și din Sistemul European al Băncilor Centrale.

Manifestarea unor posibile riscuri sistemice în sistemul financiar este contracarată prin politici macroprudențiale. Scopul general al politicii macroprudențiale este menținerea stabilității financiare.

Definiția stabilității financiare

Poate fi definită ca stabilitate financiară situația în care sistemul financiar, format din intermediari financiari, piețe și infrastructuri de piață, are capacitatea de a face față șocurilor și corecțiilor dezechilibrelor financiare.

Aceasta reduce posibilitatea apariției în procesul de intermediere financiară a unor perturbări de o severitate capabilă să genereze un impact nefavorabil asupra activității economice reale.

Material explicativ: Stabilitatea financiară în prim-plan

Politicile macroprudențiale au drept scop:

  • prevenirea acumulării excesive de riscuri generate de factori externi și de deficiențe ale pieței, pentru atenuarea fluctuațiilor ciclului financiar (dimensiune temporală);
  • sporirea rezistenței sectorului financiar și limitarea efectelor de contagiune (dimensiune transversală);
  • încurajarea unei perspective la nivelul sistemului în ansamblu în domeniul reglementării financiare, pentru a crea un set corespunzător de stimulente pentru participanții pe piață (dimensiune structurală).

Grupuri de contact

Banking Industry Dialogue Chief Risk Officer Roundtable Financial Stability Contact Group

Publicații principale

Toate paginile din această secțiune