Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Slovacia (din 1 ianuarie 2009)

Etapele introducerii noii monede

La data de 8 iulie 2008, Consiliul Uniunii Europene a aprobat solicitarea Slovaciei de a adera la zona euro începând cu 1 ianuarie 2009.

La data de 1 ianuarie 2009, euro a devenit moneda oficială în Slovacia. Acesta a înlocuit coroana slovacă (SKK) la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 30,1260 SKK.

Distribuirea prealabilă („alimentare anticipată”) a bancnotelor și monedelor euro către agenții profesioniști înainte de 1 ianuarie 2009 a contribuit la introducerea fără sincope a monedei euro, la atenuarea dificultăților logistice și la reducerea costurilor generate de circulația simultană a celor două monede. Alimentarea băncilor cu monede a început în luna septembrie 2008, iar cea cu bancnote, o lună mai târziu. Ulterior, o parte din numerar a fost transferată către comercianții cu amănuntul și alte societăți („alimentare anticipată secundară”). Alimentarea anticipată cu bancnote și monede euro a fost reglementată de Orientarea BCE/2006/9, modificată de Orientarea BCE/2008/4. Oficiul pentru Publicații Oficiale al Comunităților Europene a elaborat un text consolidat neoficial.

Începând cu data de 17 ianuarie 2009, numai bancnotele și monedele euro pot fi utilizate pentru plățile în numerar în Slovacia, dar băncile vor continua să preschimbe bancnotele de coroană slovacă până la sfârșitul lunii iunie 2009, la cursul de schimb fixat irevocabil. Băncile pot percepe comisioane de la data de 20 ianuarie 2009, dacă volumul pe client și pe tranzacție depășește 100 de bancnote și 100 de monede. Národná banka Slovenska va preschimba bancnotele de coroană slovacă pe o perioadă nelimitată, iar monedele, până la sfârșitul anului 2013.

Bancnote acceptate în vederea preschimbării
Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice
Noiembrie 2008

„Alimentarea anticipată secundară” a companiilor cu monede

Noiembrie 2008

„Alimentarea anticipată secundară” a companiilor cu bancnote

1 ianuarie 2009

Conversia conturilor și introducerea monedelor și bancnotelor euro

16 ianuarie 2009

Ultima zi în care bancnotele și monedele de coroană slovacă mai sunt considerate mijloace legale de plată

până la data de 31 decembrie 2009

Preschimbarea gratuită a bancnotelor de coroană slovacă de către bănci

până la data de 30 iunie 2009

Preschimbarea gratuită a monedelor de coroană slovacă de către bănci

31 decembrie 2013

Termenul pentru preschimbarea monedelor de coroană slovacă de către Národná banka Slovenska

Termen nelimitat

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor de coroană slovacă de către Národná banka Slovenska

Toate paginile din această secțiune