Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Procesarea numerarului

Verificarea autenticității și a calității și repunerea în circulație a bancnotelor euro

Posibilitatea repunerii în circulație a bancnotelor euro permite băncilor și altor agenți care operează cu numerar să furnizeze numerar într-un mod mai eficient și mai puțin costisitor. Pentru a asigura integritatea bancnotelor, Banca Centrală Europeană (BCE) a adoptat Decizia BCE/2010/14 privind verificarea autenticității și a calității și repunerea în circulație a bancnotelor euro.

Decizia BCE/2010/14 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, înlocuind „Cadrul privind identificarea falsurilor și sortarea de către instituțiile de credit și alți agenți profesioniști care operează cu numerar a bancnotelor potrivite pentru punerea în circulație”. Aceasta a fost modificată de Decizia BCE/2012/19 din 7 septembrie 2012 în vederea extinderii domeniului său de aplicare, astfel încât să acopere verificarea autenticității și a calității și repunerea în circulație a noilor serii de bancnote euro, precum și în vederea clarificării anumitor cerințe și de Decizia BCE/2019/39 din 5 decembrie 2019 în vederea autorizării reprocesării bancnotelor care nu sunt clar recunoscute ca fiind autentice și a introducerii unei noi categorii de echipamente de procesare a bancnotelor.
Mai mult

Dispozitive de stabilire a autenticității

BCE publică informații despre dispozitivele testate de detectare a contrafacerilor pentru a susține utilizatorii de bancnote în demersul acestora de alegere a dispozitivului care corespunde cel mai bine nevoilor proprii.
Mai mult

Deținătorilor și operatorilor de dispozitive de autentificare li se recomandă să ia măsuri în vederea adaptării acestora la bancnotele euro din seria „Europa”, cu mult timp înainte de data emiterii acestora, în colaborare cu furnizorii dispozitivelor, dacă este necesar. De asemenea, în cadrul procedurilor de achiziție a dispozitivelor de autentificare, clienților li se recomandă să verifice dacă acestea pot fi ușor adaptate pentru a procesa toate bancnotele din seria „Europa”.

Toate paginile din această secțiune