Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Cipru (din 1 ianuarie 2008)

Etapele introducerii noii monede

La data de 10 iulie 2007, Consiliul Uniunii Europene a aprobat solicitarea Ciprului de a adera la zona euro începând cu 1 ianuarie 2008.

La 1 ianuarie 2008, euro a devenit moneda oficială în Cipru, înlocuind lira cipriotă (CYP) la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 0,585274 CYP. Distribuirea promptă a numerarului în euro către părți terțe competente, înainte de data de 1 ianuarie 2008, a contribuit la introducerea armonioasă a monedei euro, la atenuarea dificultăților logistice și la reducerea costurilor generate de circulația simultană a celor două monede. Distribuirea anticipată a bancnotelor euro către bănci a început la data de 19 noiembrie 2007, monedele fiind deja distribuite cu aproximativ o lună mai devreme, din 22 octombrie 2007. La acea dată, o parte din acest numerar a fost alocată în prealabil comercianților cu amănuntul și altor companii („alimentare anticipată secundară”). În plus, la data de 3 decembrie 2007, Central Bank of Cyprus, băncile și societățile cooperative de credit au început să vândă publicului seturi inițiale de monede euro. (Distribuirea anticipată a bancnotelor și monedelor euro este reglementată de Orientarea BCE/2006/9.)

Procesul de introducere a monedei euro a decurs rapid și fără perturbări.

Începând cu 1 februarie 2008, în Cipru se pot folosi numai bancnotele și monedele euro pentru efectuarea plăților în numerar, dar până la 30 iunie 2008, băncile și societățile cooperative de credit vor putea preschimba gratuit lirele cipriote la cursul de schimb fixat. Se vor percepe taxe în cazul în care suma preschimbată depășește 1 000 CYP în bancnote și 50 CYP în monede, pentru fiecare client și tranzacție. Ulterior, preschimbarea lirei cipriote va fi posibilă la sediul Central Bank of Cyprus pe o durată de zece ani pentru bancnote și doi ani pentru monede.

Bancnotele de lire cipriote acceptate în vederea preschimbării
Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice
22 octombrie 2007

„Alimentarea anticipată secundară” a companiilor cu monede

19 noiembrie 2007

„Alimentarea anticipată secundară” a companiilor cu bancnote

3 decembrie 2007

Vânzare de seturi inițiale de monede euro către public

1 ianuarie 2008

Conversia conturilor și introducerea monedelor și bancnotelor euro

31 ianuarie 2008

Ultima zi în care bancnotele și monedele de lire cipriote mai sunt considerate mijloace legale de plată

până la data de 30 iunie 2008

Preschimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor de lire cipriote de către bănci și societăți cooperative de credit

31 decembrie 2009

Termenul pentru preschimbarea monedelor de lire cipriote de către Central Bank of Cyprus

31 decembrie 2017

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor de lire cipriote de către Central Bank of Cyprus

Toate paginile din această secțiune