Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Fețele nationale

1 EUR

Andorra

La data de 30 iunie 2011, Andorra a semnat un acord monetar cu Uniunea Europeană. Prin urmare, Andorra poate utiliza euro ca monedă oficială și poate emite propriile monede euro. Toate monedele redau cele douăsprezece stele ale drapelului european.

Moneda de 1 EUR prezintă fostul sediu al parlamentului, Casa de la Vall, o clădire de interes cultural și istoric.

Andorra

Austria

Austria a optat pentru realizarea unei serii de monede care să ilustreze flori, elemente arhitecturale și personalități din istoria sa. Elementele grafice au fost alese de un juriu național pe baza unui sondaj public. Artistul austriac Josef Kaiser a conceput elementele grafice. Pe această monedă apare efigia lui Wolfgang Amadeus Mozart, renumitul compozitor austriac, ca omagiu adus culturii muzicale a acestei țări.

Austria

Belgia

Concepția grafică a monedelor euro emise de Belgia a fost realizată de Jan Alfons Keustermans, directorul Academiei Municipale de Arte Frumoase din Turnhout. Există trei serii de monede în circulație. Toate cele trei serii sunt valabile.

Prima serie prezintă efigia Regelui Albert al II-lea în partea centrală a monedei, monograma regală – litera „A” înscrisă sub o coroană −, înconjurată de cele douăsprezece stele care simbolizează Europa, și anul emiterii fiind gravate pe inelul exterior.

În anul 2008, Belgia a adus unele modificări elementelor grafice ale monedelor pentru a se conforma orientărilor Comisiei Europene. Pe monedele din a doua serie este, de asemenea, redată efigia Regelui Albert al II-lea, dar monograma regală și anul emiterii sunt inscripționate acum în partea centrală a monedei, la fel și simbolurile monetăriei și codul țării pentru Belgia, „BE”.

În 2014, Belgia a introdus cea de-a treia serie de monede euro, care îl înfățișează pe Regele Philippe, alături de monograma sa regală, „FP”, și codul țării pentru Belgia, „BE”. Simbolurile monetăriei apar de o parte și de cealaltă a anului emiterii.

Belgia

Cetatea Vaticanului

Cinci serii de monede emise de Cetatea Vaticanului se află în circulație. Toate sunt valabile.

Prima serie, care prezintă efigia Papei Ioan Paul al II-lea, a fost emisă între anii 2002 și 2005.

A doua serie, emisă în perioada iunie 2005-martie 2006, ilustrează stema cardinalului șambelan, șeful interimar al statului Cetatea Vaticanului, suprapusă peste emblema Camerei Apostolice, în centrul monedei. Partea superioară a desenului este înconjurată de un semicerc format din cuvintele „SEDE VACANTE” și din anul emiterii, gravat cu cifre romane, „MMV”. Numele graficianului, „D. LONGO”, apare în partea din stânga jos a elementelor centrale, iar inițialele gravorului sunt înscrise în partea din dreapta jos, respectiv „MAC inc” (pe monedele de 1 cent și de 20 de cenți), „LDS inc” (pe monedele de 2 cenți și de 50 de cenți), „ELF inc” (pe monedele de 5 cenți și de 1 EUR) și „MCC inc” (pe monedele de 10 cenți și de 2 EUR).

A treia serie, emisă în perioada aprilie 2006-decembrie 2013, îl prezintă pe Papa Benedict al XVI-lea. În partea stângă sunt marcate inițialele graficianului („DL”).

A patra serie îl înfățișează pe Papa Francisc și a fost emisă prima dată în luna ianuarie 2014.

A cincea serie, emisă pentru prima dată în martie 2017, prezintă stema suveranului Cetății Vaticanului, Papa Francisc.

Monedele fiecărei serii redau cele douăsprezece stele ale drapelului european, cuvintele „CITTÀ DEL VATICANO”, anul emiterii și simbolul monetăriei, „R”.

Cetatea Vaticanului

Cipru

Pe monedele de 1 EUR și 2 EUR este reprodus un idol în formă de cruce din epoca calcolitică (anul 3000 î. Hr.). Acest exemplu definitoriu pentru arta preistorică a insulei reflectă locul pe care Cipru îl ocupă în centrul civilizației și al antichității.

Cipru

Croația

Croația a ales patru desene pentru fețele naționale ale monedelor euro, toate având pe fundal carourile croate caracteristice. Toate monedele redau, de asemenea, cele douăsprezece stele ale drapelului european.

Moneda de 1 EUR prezintă imaginea unui jder, pe un fundal în carouri, și a fost concepută de Jagor Šunde, David Čemeljić și Fran Zekan. Jderul este un mamifer mic, care a dat numele fostei monede a țării, kuna. Desenul include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

Croația

Estonia

Pe fața națională a tuturor diviziunilor monetare estoniene sunt redate aceleași elemente grafice. Acestea prezintă o hartă geografică a Estoniei și cuvântul „Eesti”, care înseamnă „Estonia”.

Estonia

Finlanda

Finlanda a optat pentru trei concepții grafice care au la bază motive similare celor utilizate anterior pentru monedele naționale. Pentru această monedă, artistul Pertti Mäkinen a creat un motiv ce redă imaginea a două lebede în zbor. Acest desen a fost prezentat cu ocazia concursului organizat pentru realizarea unei monede comemorative dedicate celei de-a 80-a aniversări a independenței Finlandei.

Finlanda

Franța

Pentru realizarea feței naționale a monedelor euro franceze din prima serie au fost analizate peste 1 200 de desene. Un juriu prezidat de ministrul afacerilor economice și finanțelor a ales trei desene, fiecare destinat unei anumite diviziuni monetare.

Desenul ales pentru prima serie de monede de 1 EUR și 2 EUR a fost creația artistului Joaquin Jimenez. Acesta prezintă un copac ce simbolizează viața, continuitatea și creșterea, încadrat într-un hexagon și înconjurat de motto-ul Republicii Franceze, „Liberté, Egalité, Fraternité” (Libertate, egalitate, fraternitate).

În anul 2022, Franța a introdus a doua serie de monede de 1 EUR și 2 EUR. Noul desen ilustrează ramuri de stejar și de măslin, care formează copacul vieții și simbolizează puterea, soliditatea și pacea. Copacul și motto-ul apar în cadrul unui hexagon.

Franța

Germania

Funcționari și experți în numismatică germani au ales trei desene diferite pentru monedele euro germane. Monedele de 1 EUR și 2 EUR prezintă vulturul, simbolul tradițional al suveranității germane, înconjurat de stelele drapelului european. Motivul a fost conceput de Heinz și Sneschana Russewa-Hoyer.

Germania

Grecia

Ministrul economiei naționale și guvernatorul Bank of Greece au ales elementele grafice pentru monedele euro grecești dintr-un set de propuneri prezentate de un comitet tehnic și artistic național. Autorul motivelor declarate câștigătoare a fost sculptorul Georges Stamatopoulos, sponsorizat de Bank of Greece. Există o concepție grafică diferită pentru fiecare valoare nominală. Imaginea bufniței a fost copiată de pe o veche monedă ateniană de 4 drahme (secolul al V-lea î. Hr.).

Grecia

Irlanda

Guvernul irlandez a hotărât ca pe toate diviziunile monetare irlandeze să fie reprezentat același motiv național. Acestea ilustrează harpa celtică, simbol tradițional al Irlandei, încadrată de anul emiterii și de inscripția „Éire” – denumirea țării în limba irlandeză. Grafica harpei a fost concepută de Jarlath Hayes.

Irlanda

Italia

În Italia, grafica monedelor euro a fost supusă analizei unui comitet tehnic și artistic național înainte de a fi prezentată națiunii pe cel mai important canal național de televiziune, RAI UNO. Pentru fiecare valoare nominală a fost selectată o grafică diferită, creată pe baza capodoperelor unor artiști italieni celebri. Această monedă prezintă cuoscutul desen al lui Leonardo da Vinci care ilustrează proporțiile ideale ale corpului uman, expus într-o galerie a Academiei din Veneția.

Italia

Letonia

Pe moneda de 1 EUR este redată o tânără letonă în costum popular. Această imagine a fost utilizată inițial pe moneda de argint de 5 lats din anul 1929. Graficianul care a conceput-o este Guntars Sietiņš.

Letonia

Lituania

Monedele euro lituaniene prezintă stema Republicii Lituania, Vytis, denumirea țării emitente, „LIETUVA”, și anul emiterii, „2015”. Monedele redau, de asemenea, cele douăsprezece stele ale drapelului european și au fost concepute de sculptorul Antanas Žukauskas.

Lituania

Luxemburg

Yvette Gastauer-Claire a realizat grafica monedelor de comun acord cu Casa Regală și Guvernul Luxemburgului.

Toate monedele redau efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri. De asemenea, pe acestea sunt inscripționate anul emiterii și cuvântul „Luxemburg” scris în limba luxemburgheză („Lëtzebuerg”).

Luxemburg

Malta

Pe monedele de 1 EUR și 2 EUR este reprezentată stema Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta. În perioada în care acest ordin s-a aflat la conducerea Maltei, între anii 1530 și 1798, crucea cu opt vârfuri a început să fie asociată cu insula însăși, iar în prezent este cunoscută drept crucea malteză.

Malta

Monaco

Există două serii de monede în circulație.

Alteța Sa Regală Prințul Rainier al III-lea este reprezentat pe moneda de 2 EUR din prima serie. Un portret dublu, redându-i pe Alteța Sa Regală Prințul Rainier al III-lea și pe Alteța Sa Regală Prințul Moștenitor Albert, apare pe moneda de 1 EUR. Monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți prezintă sigiliul princiar. Monedele de 1 cent, 2 cenți și 5 cenți ilustrează stema prinților suverani ai Principatului Monaco.

A doua serie prezintă, pe monedele de 1 EUR și de 2 EUR, efigia Alteței Sale Regale Prințul Albert al II-lea. Monograma Alteței Sale Regale Prințul Albert al II-lea apare pe monedele de 10 cenți, 20 de cenți și 50 de cenți. Monedele de 1 cent, 2 cenți și 5 cenți au ca desen principal stema prinților suverani ai Principatului Monaco.

Monaco

Portugalia

Trei desene diferite au fost selectate dintre cele prezentate în cadrul unui concurs național. Graficianul Vítor Manuel Fernandes dos Santos, care s-a inspirat din simboluri istorice și din sigiliile primului rege al Portugaliei, Dom Alfonso Henriques, a câștigat concursul cu motivele prezentate în continuare. Monedele de 1 EUR și 2 EUR redau castelele țării și stemele acestora, înconjurate de stelele europene. Imaginea simbolizează dialogul, schimbul de valori și dinamica edificării Europei. În centru se află sigiliul regal din anul 1144.

Portugalia

San Marino

Prima serie: Moneda de 1 EUR ilustrează stema oficială a republicii.


A doua serie: Moneda de 1 EUR prezintă al doilea turn.

San Marino

Slovacia

Monedele de 1 EUR și 2 EUR înfățișează o cruce dublă la baza căreia se află trei culmi, desen similar celui de pe stema națională a Slovaciei.

Slovacia

Slovenia

Moneda îl prezintă pe Primož Trubar, autorul primei cărți tipărite în limba slovenă.

Slovenia

Spania

Monedele Spaniei prezintă trei concepte grafice ce redau efigia regelui, efigia lui Miguel de Cervantes și profilul catedralei din Santiago de Compostela. Există trei serii de monede în circulație. Toate cele trei serii sunt valabile.

Grafica monedelor din a doua serie a fost ușor modificată în 2010 pentru a respecta orientările comune emise de Comisia Europeană. Anul, de exemplu, este inscripționat acum în partea centrală a monedei.

Monedele din prima și a doua serie prezintă portretul Regelui Juan Carlos I de Borbón y Borbón.

În anul 2015, Spania a introdus a treia serie de monede de 1 EUR și de 2 EUR, care redau portretul noului Rege Felipe al VI-lea și codul țării, „ESPAÑA 2015”. Simbolul monetăriei este inscripționat la dreapta efigiei.

Spania

Țările de Jos

Pentru prima serie de monede euro, Țările de Jos au selectat două desene realizate de Bruno Ninaber van Eyben, ambele prezentând portretul Reginei Beatrix. Există două serii de monede în circulație. Ambele serii sunt valabile.

Cea de-a doua serie, introdusă în anul 2014, prezintă efigia Regelui Willem-Alexander și poartă inscripția „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Regele Țărilor de Jos).

Monedele de 1 EUR și 2 EUR:

Prima serie: Regina Beatrix este înfățișată alături de inscripția „Beatrix Koningin der Nederlanden” (Regina Țărilor de Jos).

A doua serie: Regele Willem-Alexander este ilustrat alături de inscripția „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Regele Țărilor de Jos). Simbolurile monetăriei apar de o parte și de cealaltă a anului emiterii.

Țările de Jos

Toate paginile din această secțiune