Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Croația

Croația a ales patru desene pentru fețele naționale ale monedelor euro, toate având pe fundal carourile croate caracteristice. Toate monedele redau, de asemenea, cele douăsprezece stele ale drapelului european.

2 EUR

Pe moneda de 2 EUR este redată harta Croației, pe un fundal în carouri. Desenul, conceput de Ivan Šivak, include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

Pe muchia monedei de 2 EUR figurează inscripția: „O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO” („O, frumoasă, o, dragă, o, dulce libertate”), o replică din celebra piesă de teatru a lui Ivan Gundulić, „Dubravka”.

1 EUR

Moneda de 1 EUR prezintă imaginea unui jder, pe un fundal în carouri, și a fost concepută de Jagor Šunde, David Čemeljić și Fran Zekan. Jderul este un mamifer mic, care a dat numele fostei monede a țării, kuna. Desenul include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

50 de cenți

Pe moneda de 50 de cenți este redat portretul inventatorului și inginerului Nikola Tesla, care a dezvoltat tehnologia curentului alternativ. Moneda a fost concepută de Ivan Domagoj Račić și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

20 de cenți

Pe moneda de 20 de cenți este redat portretul inventatorului și inginerului Nikola Tesla, care a dezvoltat tehnologia curentului alternativ. Moneda a fost concepută de Ivan Domagoj Račić și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

10 cenți

Pe moneda de 10 cenți este redat portretul inventatorului și inginerului Nikola Tesla, care a dezvoltat tehnologia curentului alternativ. Moneda a fost concepută de Ivan Domagoj Račić și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

5 cenți

Moneda de 5 cenți prezintă un motiv format din literele „HR” în scrierea glagolitică unghiulară. Alfabetul glagolitic este cea mai veche formă de scriere slavă cunoscută și a fost utilizat în Croația până în secolul al XIX-lea. Moneda a fost concepută de Maja Škripelj și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

2 cenți

Moneda de 2 cenți prezintă un motiv format din literele „HR” în scrierea glagolitică unghiulară. Alfabetul glagolitic este cea mai veche formă de scriere slavă cunoscută și a fost utilizat în Croația până în secolul al XIX-lea. Moneda a fost concepută de Maja Škripelj și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.

1 cent

Moneda de 1 cent prezintă un motiv format din literele „HR” în scrierea glagolitică unghiulară. Alfabetul glagolitic este cea mai veche formă de scriere slavă cunoscută și a fost utilizat în Croația până în secolul al XIX-lea. Moneda a fost concepută de Maja Škripelj și include anul emiterii și inscripția „HRVATSKA”, denumirea țării în limba croată.