European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Kroatien

Kroatien har valgt fire design til den nationale side af euromønterne, som alle har de karakteristiske kroatiske skaktern i baggrunden. På alle mønterne ses de også de 12 stjerner i det europæiske flag.

2 euro

På 2-euromønten ses et kort over Kroatien på skakternet baggrund. Designet af Ivan Šivak indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

Randskrift på 2-euromønten: "O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO" ("Oh smukke, oh kære, oh søde frihed") fra det kendte skuespil Dubravka af Ivan Gundulić.

1 euro

1-euromønten viser en mår på skakternet baggrund og er designet af Jagor Šunde, David Čemeljić og Fran Zekan. Måren er et lille pattedyr, som lagde navn til landets tidligere valuta, kunaen. Designet indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

50 cent

50-centmønten viser et portræt af opfinderen og ingeniøren Nikola Tesla, som udviklede vekselstrømsteknologi. Mønten er designet af Ivan Domagoj Račić og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

20 cent

20-centmønten viser et portræt af opfinderen og ingeniøren Nikola Tesla, som udviklede vekselstrømsteknologi. Mønten er designet af Ivan Domagoj Račić og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

10 cent

10-centmønten viser et portræt af opfinderen og ingeniøren Nikola Tesla, som udviklede vekselstrømsteknologi. Mønten er designet af Ivan Domagoj Račić og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

5 cent

På 5-centmønten ses et motiv med bogstaverne"HR" med glagolitisk skrift. Det glagolitiske alfabet er den ældste kendte slaviske skrift og blev anvendt i Kroatien indtil det 19. århundrede. Mønten er designet af Maja Škripelj og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

2 cent

På 2-centmønten ses et motiv med bogstaverne"HR" med glagolitisk skrift. Det glagolitiske alfabet er den ældste kendte slaviske skrift og blev anvendt i Kroatien indtil det 19. århundrede. Mønten er designet af Maja Škripelj og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

1 cent

På 1-centmønten ses et motiv med bogstaverne"HR" med glagolitisk skrift. Det glagolitiske alfabet er den ældste kendte slaviske skrift og blev anvendt i Kroatien indtil det 19. århundrede. Mønten er designet af Maja Škripelj og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.