Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Kroatië

Kroatië heeft voor de nationale zijdes van de euromunten vier ontwerpen gekozen, met op de achtergrond telkens het kenmerkende Kroatische schaakbordpatroon. Op alle munten staan ook de twaalf sterren van de Europese vlag.

€2

Op de munt van 2 euro staat een kaart van Kroatië afgebeeld, tegen de achtergrond van een schaakbordpatroon. Het ontwerp van Ivan Šivak bevat het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

Randschrift op de munt van 2 euro: “O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO” (“O mooie, o dierbare, o lieve vrijheid”), een regel uit het beroemde stuk Dubravka van Ivan Gundulić.

€1

Op de munt van 1 euro is een marter afgebeeld tegen de achtergrond van een schaakbordpatroon. Het ontwerp is van Jagor Šunde, David Čemeljić en Fran Zekan. De marter is een klein zoogdier dat zijn naam geleend heeft aan de voormalige munt van het land, de kuna. Op het ontwerp staan het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

50 cent

Op de munt van 50 cent staat een portret van uitvinder en ingenieur Nikola Tesla, die de wisselstroomtechnologie heeft ontwikkeld. Het ontwerp van Ivan Domagoj Račić bevat het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

20 cent

Op de munt van 20 cent staat een portret van uitvinder en ingenieur Nikola Tesla, die de wisselstroomtechnologie heeft ontwikkeld. Het ontwerp van Ivan Domagoj Račić bevat het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

10 cent

Op de munt van 10 cent staat een portret van uitvinder en ingenieur Nikola Tesla, die de wisselstroomtechnologie heeft ontwikkeld. Het ontwerp van Ivan Domagoj Račić bevat het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

5 cent

Op de munt van 5 cent staan de letters “HR” in het hoekige Glagolitische schrift. Het Glagolitisch schrift is het oudste bekende Slavische schrift en werd tot de 19e eeuw in Kroatië gebruikt. Op het ontwerp van Maja Škripelj staan het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

2 cent

Op de munt van 2 cent staan de letters “HR” in het hoekige Glagolitische schrift. Het Glagolitisch schrift is het oudste bekende Slavische schrift en werd tot de 19e eeuw in Kroatië gebruikt. Op het ontwerp van Maja Škripelj staan het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.

1 cent

Op de munt van 1 cent staan de letters “HR” in het hoekige Glagolitische schrift. Het Glagolitisch schrift is het oudste bekende Slavische schrift en werd tot de 19e eeuw in Kroatië gebruikt. Op het ontwerp van Maja Škripelj staan het jaar van uitgifte en het opschrift “HRVATSKA”, de naam van het land in het Kroatisch.