European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Statistieken 

Zonder statistieken geen weloverwogen besluiten

Goede financiële en monetaire statistieken helpen ons weloverwogen besluiten te nemen. De ECB en de nationale centrale banken produceren officiële cijfers over de staat van de economie.

Die cijfers liggen ten grondslag aan alle aspecten van het werk van de ECB, zoals het monetair beleid, de financiële stabiliteit en het bankentoezicht.

Het belang van statistieken

FOCUS OP CIJFERS

€ 8,266 biljoen

Totale activa van verzekerings­maatschappijen in het eurogebied­ 

Aan het einde van het derde kwartaal van 2022 bedroegen de totale activa van verzekeraars in het eurogebied € 8,266 biljoen (66% van het bbp van het eurogebied), 10% minder dan in dezelfde periode van 2021. Deze daling was vooral het resultaat van afwaarderingen van bestaande activa.

Persbericht

ECB-statistieken bekijken en downloaden

Alle officiële ECB-cijfers zijn gratis beschikbaar via onze uitgebreide online database.

Statistical Data Warehouse

Monetaire ontwikkelingen in het eurogebied

Bekijk de meest recente cijfers voor de groei van de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven en van de geldhoeveelheid.

Statistieken over monetaire ontwikkelingen

Governancekader en kwaliteit van statistieken

Nationale centrale banken in Europa hechten veel belang aan de productie van hoogwaardige statistieken en aan goed beheer daarvan, op basis van hoge kwaliteitsnormen. Ze waarborgen bovendien de vertrouwelijkheid van de informatie.

Governancekader en kwaliteit

Meer en betere klimaatgegevens

In het kader van onze klimaatagenda hebben we een eerste set klimaatindicatoren gepubliceerd. Daarmee gaan we analyseren welke gevolgen de klimaatverandering heeft voor de financiële sector. We doen dit om meer en betere klimaatgegevens te krijgen en de groene transitie te monitoren.

Klimaatindicatoren

De inflatie in het eurogebied interactief ontdekken

Hoe wordt inflatie gemeten en wat is het verschil tussen gemeten inflatie en gevoelsinflatie? Ontdek vergelijkbare en steeds actuele inflatiegegevens met interactief beeldmateriaal en uw persoonlijke inflatiecalculator, beschikbaar in 23 EU-talen.

Meer te weten komen

Neem een kijkje bij de cijfers over het eurogebied

Bekijk de visualisaties en vergelijk de belangrijkste statistieken voor het eurogebied met de nationale cijfers via de webpagina Statistieken van het eurogebied. Die cijfers zijn in begrijpelijke vorm en in alle EU-talen beschikbaar.

Ze zijn bovendien makkelijk te integreren in digitale media.

www.euro-area-statistics.org
DE REEKS ECB STATISTICS PAPERS: STATISTIEKEN IN KORT BESTEK
De Statistics Paper Series (SPS) is een platform waar statistici, economen en andere professionals statistische innovaties kunnen publiceren die van belang zijn voor centrale banken.

Statistische informatie opvragen bij de ECB

Op zoek naar specifieke ECB-cijfers? We voeren een beleid van gratis toegang tot en gratis (her)gebruik van onze publieke statistieken. Vermeld in uw aanvraag waarnaar u precies op zoek bent en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

VERWANTE INHOUD

Wordt verwacht...

Verwachte publicaties

Kalender

Alle pagina's in dit deel