Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Mensen met een visuele beperking

Een goed ontwerp voor blinden en slechtzienden is een goed ontwerp voor iedereen

Inclusie is de idee achter onze nauwe samenwerking met de Europese blindenvereniging (EBU) sinds de ontwerpfase van de euro in de jaren negentig. We ontwikkelen de eurobankbiljetten en -munten zodanig dat blinden en slechtzienden ze met vertrouwen kunnen gebruiken. 

De ECB wint geregeld advies in bij de EBU en heeft dat ook gedaan bij de ontwikkeling van de tweede serie eurobankbiljetten, de Europa-serie. 

Contant geld is belangrijk voor de vrijheid van burgers om te kiezen hoe ze betalen. Het is ook essentieel voor de financiële inclusie van alle groepen in de samenleving. We willen ervoor zorgen dat blinden en slechtzienden met een gerust hart euobankbiljetten kunnen blijven gebruiken.

Toegankelijkheidskenmerken van de eurobankbiljetten

We hebben onze tweede serie bankbiljetten, de Europa-serie, tussen 2013 en 2019 gelanceerd. Op de bankbiljetten gebruiken we dezelfde ontwerpelementen als in de eerste serie, maar met verbeterde toegankelijkheidskenmerken en helderder kleuren, waardoor ze ook gemakkelijker te onderscheiden zijn.

Welke toegankelijkheidskenmerken zijn te vinden op de tweede serie eurobankbiljetten?

Verschillende afmetingen

Hoe hoger de waarde, hoe groter het biljet. De bankbiljetten van €50, €100 en €200 zijn even hoog, maar de lengte neemt toe met de waarde ervan.

De zes coupures van de eurobankbiljetten worden verticaal naast elkaar afgebeeld. De bankbiljetten zijn gerangschikt in oplopende volgorde naar omvang en coupure, van het kleinste [€5] naar het grootste [€200] biljet.

Helderder kleuren 

Alle biljetten hebben nu intensere en beter contrasterende kleuren. Het €5-biljet is grijs, het €10-biljet is rood, het €20-biljet is blauw, het €50-biljet is oranje, het €100-biljet is groen, het €200-biljet is geelbruin en het €500-biljet is paars. Het biljet van €500 wordt niet meer uitgegeven, maar de €500-biljetten van de eerste serie blijven wettig betaalmiddel en zijn nog in omloop.

Grote waardecijfers

Grote cijfers om de waarde van een bankbiljet uit te drukken zijn gescheiden van andere ontwerpelementen. Dit vergroot het contrast, maakt het gemakkelijker de waarde te herkennen en de zes coupures te kunnen onderscheiden.

Reliëfdruk

Voor de grote waardecijfers is reliëfdruk gebruikt. Dit kenmerk maakt het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker de waarde van het biljet te herkennen.

Detail van een €20-bankbiljet, waarop de ontwerpelementen in reliëfdruk te herkennen zijn: het waardecijfer, de hoofdafbeelding met verschillende architectonische stijlen en de voelbare tekens.

Opstaande streepjes

De linker- en rechterrand aan de voorzijde van alle eurobiljetten bevatten opstaande streepjes. De coupures zijn te herkennen aan het aantal onderbrekingen van deze streepjes, zoals in de afbeelding hieronder wordt weergegeven. Coupures met een vergelijkbaar patroon kunnen daarnaast ook worden onderscheiden op basis van hun afmetingen. 

€5 en €50

Opstaande streepjes aan de linker- en rechterrand, zonder onderbrekingen.

€10 en €100

Opstaande streepjes aan de linker- en rechterrand, met één onderbreking.

€20 en €200

Opstaande streepjes aan de linker- en rechterrand, met twee onderbrekingen.

Hoe effectief zijn onze toegankelijkheidskenmerken?

Benieuwd naar hoe dit in de praktijk werkt? In de video hieronder legt iemand met een visuele beperking uit hoe ze eurobankbiljetten herkent.

Naar de transcriptie van de video.

Munten

De kenmerken omvatten:

  • Verschillende afmetingen, vormen, kleuren en randen
  • Verschillende gewichten: hoe hoger de waarde, hoe zwaarder de munt (behalve bij de munt van 50 cent, die zwaarder is dan het muntstuk van 1 euro)
  • Duidelijke waardecijfers op de gemeenschappelijke zijde van de munten  

Verschillend afgewerkte randen

€2

Op de €2-munten zijn letters gegraveerd in een fijn gekartelde rand.

€1

De rand van de €1-munten is fijn gekarteld, onderbroken door drie gladde delen.

50 en 10 cent

Bij de munten van 50 en 10 cent is de hele rand grover getand.

20 cent

De rand van de munten van 20 cent is glad met zeven inkepingen.

5 en 1 cent

De rand van de munten van 5 en 1 cent is glad.

2 cent

De rand van de munten van 2 cent is glad met een fijne groef.

Voor vragen over de euromunten kunt u contact opnemen met de Europese Commissie.

Alle pagina's in dit deel