Menu

Afbeeldingen

Afbeeldingen van de eurobankbiljetten mogen zonder voorafgaande toestemming worden gebruikt, mits de reproducties voldoen aan de regels van de ECB (zie met name artikel 2 van Besluit ECB/2013/10). Die regels helpen te voorkomen dat een reproductie verward kan worden met een echt bankbiljet, en ze spelen dus een rol bij het behoud van het vertrouwen in de gemeenschappelijke munt.

Afbeeldingen van bankbiljetten in een lage resolutie downloaden

Afbeelding van eurobankbiljetten

U kunt gezipte bestanden downloaden met afbeeldingen in een lage resolutie (72 dpi) van de eerste serie en de Europa-serie.

Afbeeldingen van bankbiljetten met een hoge resolutie aanvragen

Als u afbeeldingen met een hoge resolutie van eurobankbiljetten wilt reproduceren en daarvoor een legitiem, beroepsmatig belang hebt, schrijf dan een e-mail naar info@ecb.europa.eu, waarin u uitlegt waarvoor u ze nodig heeft en de volgende gegevens verstrekt:

  • uw naam en contactgegevens
  • informatie over uw bedrijfsactiviteiten
  • het webadres van uw adres
  • informatie over het voorgenomen gebruik van de afbeelding(en)

Vervolgens dient u een geheimhoudingsverklaring in te vullen en in te sturen. Deze moet door een tekengerechtigde vertegenwoordiger van uw bedrijf zijn ondertekend. Tenzij u uitdrukkelijk om iets anders verzoekt, zorgen wij voor gratis afbeeldingen van het meest recent uitgegeven of onthulde bankbiljet van de Europa-serie (300 dpi, TIFF-formaat, met de opdruk "SPECIMEN"). Deze afbeeldingen zullen door het CDS niet worden herkend. Wij streven ernaar binnen vijf werkdagen na ontvangst van de volledig ingevulde en ondertekende geheimhoudingsverklaring aan uw verzoek te voldoen.

Illegaal gebruik van digitale afbeeldingen van bankbiljetten voorkomen

Vervalsers maken steeds vaker gebruik van hard- en software voor digitale beeldbewerking. Als antwoord daarop heeft de Central Bank Counterfeit Deterrence Group (een internationale groep van meer dan dertig centrale banken die op verzoek van de gouverneurs/presidenten van de centrale banken van de G10-landen is opgezet) een systeem ter bestrijding van vervalsingen ('counterfeit deterrence system' of CDS) ontwikkeld dat voorkomt dat van beveiligde bankbiljetten afbeeldingen kunnen worden gemaakt en gereproduceerd. Hard- en softwareproducenten hebben het systeem inmiddels op vrijwillige basis ingevoerd.


Reproductieregels

Eurobankbiljetten

De reproductieregels dragen bij aan de integriteit van de eurobankbiljetten. Zij garanderen dat het publiek echte bankbiljetten van reproducties kan onderscheiden.

Zolang in reclame-uitingen of illustraties gebruikte reproducties niet met echte bankbiljetten verward kunnen worden, kunnen ze zonder voorafgaande toestemming van de ECB worden gebruikt.

Zie voor details:

Euromunten

Metalen voorwerpen met daarop de woorden "euro" of "eurocent" of met een afbeelding die lijkt op het ontwerp van de euromunten kunnen door het publiek voor echte munten worden gehouden.

Er mogen daarom alleen medailles en penningen worden geproduceerd die niet met echte euromunten kunnen worden verward.

Voor nadere gegevens, zie: