European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Afbeeldingen

Afbeeldingen van de eurobankbiljetten mogen zonder voorafgaande toestemming worden gebruikt, mits de reproducties voldoen aan de regels van de ECB (zie met name artikel 2 van Besluit ECB/2013/10). Die regels zorgen ervoor dat een reproductie niet verward kan worden met een echt bankbiljet en leveren dus een bijdrage aan het bewaren van het vertrouwen in de euro.

Afbeeldingen van bankbiljetten in een lage resolutie downloaden

U kunt gezipte bestanden downloaden met afbeeldingen in een lage resolutie (72 dpi) van de bankbiljetten van de eerste serie en de Europa-serie.

Afbeeldingen van eurobankbiljetten

Afbeeldingen van bankbiljetten in hoge resolutie aanvragen

Als u afbeeldingen in hoge resolutie van eurobankbiljetten wilt reproduceren en daarvoor een legitiem, beroepsmatig belang hebt, stuur dan een e-mail naar info@ecb.europa.eu. Geef daarin aan waarvoor u ze nodig heeft en verstrek de volgende gegevens:

  • uw naam en contactgegevens
  • informatie over uw bedrijfsactiviteiten
  • het internetadres van uw onderneming
  • informatie over het voorgenomen gebruik van de afbeelding(en)

Vervolgens moet u een geheimhoudingsverklaring invullen en deze na ondertekening door een gemachtigde vertegenwoordiger van uw bedrijf bij ons inleveren. Tenzij u uitdrukkelijk om iets anders verzoekt, zorgen wij voor afbeeldingen van het meest recent uitgegeven of onthulde bankbiljet van de Europa-serie (300 dpi, TIFF-formaat, met de opdruk "SPECIMEN"). Deze afbeeldingen zullen door het CDS niet worden herkend. Wij streven ernaar binnen vijf werkdagen na ontvangst van de volledig ingevulde en ondertekende geheimhoudingsverklaring aan uw verzoek te voldoen.

Illegaal gebruik van digitale afbeeldingen van bankbiljetten voorkomen

Vervalsers maken steeds vaker gebruik van hard- en software voor digitale beeldbewerking. Als antwoord daarop heeft de Central Bank Counterfeit Deterrence Group (een internationale groep van meer dan dertig centrale banken die op verzoek van de gouverneurs/presidenten van de centrale banken van de G10-landen is opgezet) een systeem ter bestrijding van vervalsingen (counterfeit deterrence system – CDS) ontwikkeld dat voorkomt dat van beveiligde bankbiljetten afbeeldingen kunnen worden gemaakt en gereproduceerd. Hard- en softwareproducenten hebben het systeem inmiddels op vrijwillige basis ingevoerd.

Reproductieregels

Eurobankbiljetten

De reproductieregels dragen bij aan de integriteit van de eurobankbiljetten. Ze garanderen dat het publiek echte bankbiljetten van reproducties kan onderscheiden.

Zolang in reclame-uitingen of illustraties gebruikte reproducties niet met echte bankbiljetten verward kunnen worden, kunnen ze zonder voorafgaande toestemming van de ECB worden gebruikt.

Zie voor nadere informatie:

Euromunten

Metalen voorwerpen met daarop de woorden ‘euro’ of ‘eurocent’ of met een afbeelding die lijkt op het ontwerp van de euromunten kunnen door het publiek voor echte munten worden gehouden.

Er mogen daarom alleen medailles en penningen worden geproduceerd die niet met echte euromunten kunnen worden verward.

Zie voor nadere informatie:

Alle pagina's in dit deel