Billeder
Billeder af eurosedler kan anvendes uden forudgående tilladelse, når gengivelserne overholder ECB's regler (se navnlig artikel 2 i afgørelse ECB/2013/10). Reglerne skal sikre, at en gengivelse ikke kan forveksles med en ægte euroseddel, og de er således med til at fastholde tilliden til den fælles valuta.
Download billeder af eurosedlerne i lav opløsning
Det er muligt at få tilsendt komprimerede filer med billeder i lav opløsning (72 dpi) af både den første euroseddelserie og Europa-serien.
Billeder af eurosedlerAnmodning om billeder i høj opløsning af eurosedlerne
Virksomheder, der ønsker at gengive billeder af eurosedler i høj opløsning, og som har en legitim erhvervsmæssig interesse i at gøre dette, bedes henvende sig til info@ecb.europa.eu med en nærmere forklaring. Følgende oplysninger er obligatoriske:
- virksomhedens navn og kontaktadresse
- nærmere oplysninger om virksomhedens aktiviteter
- virksomhedens webadresse
- oplysninger om den planlagte anvendelse af billedet/billederne.
I vil derefter blive bedt om at udfylde og indsende en fortrolighedserklæring, som skal underskrives af en bemyndiget repræsentant fra virksomheden. Medmindre andet specifikt fremgår, sender vi billeder af den senest udstedte eller afslørede euroseddel fra Europa-serien (300 tpi, TIFF-format og med påskriften "SPECIMEN"). Disse billeder aktiverer ikke CDS. Vi stiler mod at imødekomme disse anmodninger inden for fem arbejdsdage, efter at vi har modtaget en korrekt udfyldt og underskrevet fortrolighedserklæring.
Forhindring af illegal anvendelse af digitale billeder af pengesedler
Både hardware og software til digital billedbehandling anvendes stadig hyppigere til forfalskning. For at imødegå denne trussel har Central Bank Counterfeit Deterrence Group udarbejdet CDS, et system til detektering af falske pengesedler, der skal hindre kopiering og billedgengivelse af beskyttede pengesedler. Central Bank Counterfeit Deterrence Group er en international gruppe bestående af mere end 30 centralbanker, som blev nedsat på anmodning af G10-landenes centralbankchefer. Hardware- og softwareproducenter har frivilligt indført systemet.
Regler for gengivelse
Eurosedler
Reglerne bidrager til at bibeholde eurosedlernes integritet. De sikrer, at offentligheden kan skelne ægte eurosedler fra kopier.
Så længe de kopier, der anvendes i reklamer og som illustration, ikke kan forveksles med ægte pengesedler, kan de bruges uden ECB's forudgående tilladelse.
Nærmere oplysninger findes i
- ECB's afgørelse af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler (ECB/2013/10), EUT L 118, 30.4.2013, s. 37.
- ECB's retningslinje af 20. marts 2003 om håndhævelse af foranstaltninger mod ikke-tilladte gengivelser af eurosedler og om ombytning og inddragelse af eurosedler (ECB/2003/5), EUT L 78, 30.4.2013, s. 20.
- ECB's retningslinje af 19. april 2013 om ændring af retningslinje ECB/2003/5 om håndhævelse af foranstaltninger mod ikke-tilladte gengivelser af eurosedler og om ombytning og inddragelse af eurosedler (ECB/2013/11), EUT L 118, 30.4.2013, s. 43.
Euromønter
Metalgenstande med ordene "euro" eller "eurocent", eller som har et design, der ligner euromønterne, kan forveksles med gangbar mønt af offentligheden.
Det er kun lovligt at fremstille medaljer og møntefterligninger, der ikke kan forveksles med ægte euromønter.
Nærmere oplysninger findes i
- Rådets forordning (EF) nr. 2182/2004 af 6. december 2004 om medaljer og møntefterligninger, der ligner euromønter.
- Rådets forordning (EF) nr. 2183/2004 af 6. december 2004 om udvidelse af anvendelsen af forordning (EF) nr. 2182/2004 om medaljer og møntefterligninger, der ligner euromønter, til at omfatte ikke-deltagende medlemsstater.