European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Kontanters rolle

Det er nødvendigt, at der er en vis mængde kontanter i økonomien, for at den kan fungere. Kontanter er det vigtigste betalingsmiddel i euroområdet. Det er således klart størstedelen af de daglige betalinger, som foretages ved hjælp af eurosedler og -mønter. Kontanter er også afgørende for inklusionen af socialt sårbare borgere som fx ældre og lavindkomstgrupper.

Men kontanter har også andre vigtige funktioner og fordele.

  • De sikrer din frihed og selvstændighed. Eurosedler og -mønter er den eneste form for penge, som folk kan benytte sig af uden at involvere en tredjepart. Du behøver ikke at have adgang til udstyr, internettet eller elektricitet for at kunne betale med kontanter, for de kan også bruges, når elektriciteten er gået, eller du har mistet dit kort.
  • Kontanter er et lovligt betalingsmiddel. Kreditorer, som fx butikker og restauranter, kan ikke afvise kontanter, hvis ikke både de og kunden på forhånd har aftalt et andet betalingsmiddel. Yderligere oplysninger findes i Europa-Kommissionens henstilling af 22. marts 2010 (2010/191/EU).
  • Kontanter sikrer privatlivets fred. Kontantbetalinger respekterer vores grundlæggende ret til beskyttelse af privatlivets fred, data og identitet i økonomiske spørgsmål.
  • Kontanter er inkluderende. For mennesker med begrænset eller ingen adgang til digitale penge gør kontanter det muligt at betale og spare op. Derfor er de meget vigtige for inklusionen af socialt sårbare borgere som fx ældre eller lavindkomstgrupper.
  • Kontanter hjælper dig med at holde styr på dine udgifter. De gør det muligt for dig bedre at kontrollere dine udgifter fx ved at forhindre, at du overskrider dit budget.
  • Kontantbetalinger er hurtige. Med eurosedler og -mønter afvikles en betaling øjeblikkeligt.
  • Kontanter er sikre. Kontanter har vist sig at være sikre i forhold til cyberkriminalitet, svindel og falskmøntneri. Og da de er centralbankpenge, indebærer de ingen finansiel risiko for hverken betaler eller betalingsmodtager.
  • Kontanter er et værdiopbevaringsmiddel. De er mere end blot et betalingsinstrument. Som værdiopbevaringsmiddel kan kontanter også bruges til opsparing uden risiko for konkurs. De er nyttige, når mennesker giver hinanden små gaver eller betaler hinanden små beløb. Forældre kan fx give små kontantbeløb til deres børn til småindkøb, eller du kan give en ven eller bekendt kontanter til at købe noget for dig. Kontanter bidrager også til, at børn lærer om økonomi.
SE OGSÅ

Relaterede emner

Alle sider i dette afsnit