SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Designelementer

Arkitektoniske billeder

Europa-seriens design er inspireret af temaet "tidsaldre og stilarter", der blev anvendt til den første serie. De nye sedler er dog blevet ændret for at give dem et nyt look og for at give plads til en række nye og forbedrede sikkerhedselementer, som også gør det let at skelne mellem de to serier.

Reinhold Gerstetter, en uafhængig seddeldesigner fra Berlin, fik til opgave at opdatere sedlernes design.

På forsiden af begge euroseddelserier ses vinduer og portaler. De symboliserer europæisk åbenhed og samarbejdsånd. Broerne på sedlernes bagside symboliserer kommunikationen mellem de europæiske folk og mellem Europa og resten af verden.

Ligesom den første euroseddelserie har sedlerne i Europa-serien motiver, der viser arkitektoniske stilarter fra forskellige perioder i Europas historie. Der er dog ikke tale om afbildninger af monumenter eller broer, der findes i virkeligheden. Følgende stilarter er repræsenteret:

 • 5 €: Klassisk
 • 10 €: Romansk
 • 20 €: Gotisk
 • 50 €: Renæssance
 • 100 €: Barok og rokoko
 • 200 €: Jern- og glasarkitektur fra det 19. århundrede

Europakortet

På bagsiden af begge euroseddelserier ses en geografisk fremstilling af Europa. På sedlerne i Europa-serien ses et opdateret europakort, som omfatter Malta og Cypern. De små bokse nær sedlernes nederste kant viser De Kanariske Øer og nogle af Frankrigs oversøiske territorier, hvor euroen også anvendes. Meget små øer er ikke afbildet på sedlerne, fordi de ikke kan gengives nøjagtigt med offsettryk, hvor der produceres store mængder.

Farver

Sedlerne har hver sin fremtrædende farve. Sedlerne i Europa-serien har samme farve som sedlerne i den første serie, dvs. grå for 5-eurosedlen, rød for 10-eurosedlen, blå for 20-eurosedlen, orange for 50-eurosedlen, grøn for 100-eurosedlen og gulbrun for 200-eurosedlen.

De øvrige designelementer er:

 • Valutaens navn − euro − skrevet med latinske (EURO) og græske (EYPΩ) bogstaver for den første series vedkommende. På Europa-serien er navnet også skrevet med kyrilliske bogstaver (EBPO) som følge af Bulgariens indtræden i EU.
 • Den Europæiske Centralbanks initialer i ni sprogvarianter på den nye 5-, 10- og 20-euroseddel og i ti sprogvarianter på den nye 50-, 100- og 200-euroseddel som følge af Kroatiens optagelse i EU i 2013. Forkortelserne er trykt i overensstemmelse med EU's protokollære rækkefølge for lande og for de officielle sprog.
  • BCE (fransk, italiensk, portugisisk, rumænsk og spansk)
  • ECB (tjekkisk, dansk, hollandsk, engelsk, lettisk, litauisk, slovakisk, slovensk og svensk)
  • ЕЦБ (bulgarsk)
  • EZB (tysk)
  • EKP (estisk, finsk)
  • EKT (græsk)
  • ESB (kroatisk)
  • EKB (ungarsk)
  • BĊE (maltesisk)
  • EBC (polsk)
 • Symbolet © som angiver copyright
 • EU-flaget.

Ligesom det var tilfældet med den første seddelserie, blev synshæmmede brugere spurgt til råds i designfasen. Det dannede grundlag for indførelsen af særlige sikkerhedselementer i det færdige design.

Underskrifter

Alle eurosedler er forsynet med en underskrift, enten Willem F. Duisenbergs, Jean-Claude Trichets, Mario Draghis eller Christine Lagardes, henholdsvis den første, anden, tredje og fjerde formand for Den Europæiske Centralbank. Eurosedlerne er gyldige, uanset hvilken af formændenes underskrift de bærer.

Den første serie

Willem F. Duisenberg
Jean-Claude Trichet
Mario Draghi

Europa-serien

Mario Draghi
Christine Lagarde

Serienumre på sedlerne i Europa-serien

Serienumrene er de to tal, der er trykt på bagsiden af sedlerne: et sort vandret nummer og et lodret nummer, der er trykt med en anden farve.

Det vandrette nummer består af to bogstaver og 10 tal. Det første bogstav står for seddeltrykkeriet (se listen nedenfor). Det andet har ikke nogen speciel betydning, men gør det muligt at danne flere serienumre.

Seddeltrykkerier og bogstaver

Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique Z
Bank of Greece Y
Giesecke & Devrient GmbH (München) X
Giesecke & Devrient GmbH (Leipzig) W
IMBISA V
Banque de France U
Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland T
Banca d'Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Ikke anvendt L
Ikke anvendt K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Ikke anvendt G
Oberthur Fiduciaire AD (Sofia) F
Oberthur Fiduciaire SAS (Chantepie) E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Ikke anvendt C
Ikke anvendt B
Ikke anvendt A

Landekoder på sedlerne i den første serie

Centralbanken, som har afgivet bestilling på trykningen af sedlen (men ikke nødvendigvis det land, hvor sedlen er trykt), er angivet med et bogstav eller en landekode før serienummeret, som vist her:

Denne seddel, med koden "S", blev trykt på Banca d'Italias bestilling. Listen over landekoderne findes nedenfor.

Landekoder

1 Nye eurosedler, som udstedes af Banque Centrale du Luxembourg, er forsynet med koden for den nationale centralbank i det land, der har trykt Luxembourgs sedler.
Belgien Z
Tyskland X
Estland D
Irland T
Grækenland Y
Spanien V
Frankrig U
Italien S
Cypern G
Letland C
Litauen B
Luxembourg ¹
Malta F
Holland P
Østrig N
Portugal M
Slovenien H
Slovakiet E
Finland L

Alle sider i dette afsnit