SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Nationale sider

2 euro

Andorra

Den 30. juni 2011 underskrev Andorra en monetær aftale med Den Europæiske Union. Det betyder, at Andorra kan bruge euroen som sin officielle valuta og udstede sine egne euromønter. På alle mønterne ses de 12 stjerner i det europæiske flag.

2-euromønten viser Andorras våbenskjold med mottoet "VIRTUS UNITA FORTIOR". Randskriften på 2-euromønten, 2 **, gentages seks gange.

Andorra

Belgien

Belgiens euromønter er designet af lederen af Det Kommunale Akademi for de Skønne Kunster i Turnhout, Jan Alfons Keustermans. Der er tre møntserier i omløb. De er alle gyldige.

På den første serie er kong Albert II afbildet i møntens indre del, mens det kongelige monogram – et stort "A" under en krone – blandt 12 stjerner, der symboliserer Europa, og udstedelsesåret ses i den ydre del.

I 2008 ændrede Belgien designet en anelse for at leve op til Europa-Kommissionens retningslinjer. Mønterne i den anden serie viser også kong Albert II, men det kongelige monogram og udstedelsesåret ses nu i mønternes indre del, hvor også møntmærket og landekoden for Belgien, "BE", befinder sig.

I 2014 indførte Belgien den tredje euromøntserie, der viser kong Philippe, hans kongelige monogram "FP", og landekoden for Belgien, "BE". Møntmærket ses på begge sider af udstedelsesåret.

Randskriften på 2-euromønten, 2 **, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Belgien

Cypern

På 1- og 2-euromønten vises et korsstillet afgudsbillede fra den kalkolitiske periode (3.000 f.Kr.). Dette karakteristiske eksempel på øens forhistoriske kunst afspejler Cyperns centrale rolle i civilisationen og den klassiske oldtid.

Cypern

Estland

Motivet på de estiske mønters nationale side er det samme på alle møntværdier. Motivet er en geografisk afbildning af Estland samt ordet "Eesti", der betyder "Estland".  

Estland

Finland

Finland valgte tre design baseret på motiver i stil med dem, der blev anvendt på finmarken. På 2-euromønten ses multebær og multebærblomster designet af Raimo Heino. Randskrift på 2-euromønten: SUOMI FINLAND ***, hvor * repræsenterer et løvehoved.

Finland

Frankrig

Mere end 1.200 forskellige design blev taget i betragtning til den nationale side af den første franske møntserie. Et panel under forsæde af økonomi- og finansministeren valgte de tre motiver, der skulle optræde på mønterne.

Motivet, der blev valgt til den første serie af 1- og 2-euromønter, var udarbejdet af kunstneren Joaquin Jimenez. Det viser et træ som symbol på liv, kontinuitet og vækst, som er placeret i en sekskant omgivet af Den Franske Republiks motto "Liberté, Egalité, Fraternité" ("frihed, lighed og broderskab").

I 2022 indførte Frankrig den anden serie af 1- og 2-euromønter. Det nye motiv på mønterne er egetræs- og olivengrene, der danner et livstræ som symbol på styrke, pålidelighed og fred. Træet og mottoet er placeret i en sekskant.

Randskrift på 2-euromønten: 2**, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Frankrig

Grækenland

Økonomi- og finansministeren og direktøren for Bank of Greece valgte i fællesskab landets euromøntdesign ud fra en række forslag fra et nationalt teknisk og kunstnerisk udvalg. Manden bag vindermotiverne var skulptør Georges Stamatopoulos, der blev sponsoreret af Bank of Greece. Hver mønt har sit eget design. Denne mønt afbilder en scene fra en mosaik i Sparta (tredje århundrede e.Kr.), der viser Europa blive bortført af Zeus, som har antaget en tyrs skikkelse. Europa er en sagnfigur fra den græske mytologi, som verdensdelen Europa er opkaldt efter. Randskrift på 2-euromønten: EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA * (Den Hellenske Republik).

Grækenland

Holland

Til den første hollandske serie valgte man to design af Bruno Ninaber van Eyben, som viser dronning Beatrix. Der er to møntserier i omløb. De er begge gyldige.

Den anden serie, som blev indført i 2014, viser kong Willem-Alexander og bærer inskriptionen "Willem-Alexander Koning der Nederlanden".

1- og 2-euromønten:

Den første serie: Her vises dronning Beatrix sammen med inskriptionen "Beatrix Koningin der Nederlanden".

Den anden serie: Her vises kong Willem-Alexander sammen med inskriptionen "Willem-Alexander Koning der Nederlanden". Møntmærket ses på begge sider af udstedelsesåret. Randskrift på 2-euromønten, begge serier: "GOD * ZIJ * MET * ONS *" (Gud være med os).

Holland

Irland

Den irske regering valgte det samme motiv til alle de irske mønter. Det viser den keltiske harpe, et traditionelt symbol for Irland, udsmykket med udstedelsesåret og ordet "Éire" (det irske ord for Irland). Harpen er designet af Jarlath Hayes. Randskrift på 2-euromønten: 2**, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Irland

Italien

I Italien blev de forskellige euromøntdesign gennemgået nøje af et nationalt teknisk og kunstnerisk udvalg, inden de blev præsenteret for nationen på RAI UNO, Italiens største nationale fjernsynsstation. Alle møntstørrelser har forskellige design, som er udvalgt blandt berømte italienske kunstneres mesterværker. 2-euromønten viser Rafaels portræt af Dante Alighieri, som hænger i pave Julius II's fløj i Vatikanet. Randskrift på 2-euromønten: 2*, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Italien

Kroatien

Kroatien har valgt fire design til den nationale side af euromønterne, som alle har de karakteristiske kroatiske skaktern i baggrunden. På alle mønterne ses de også de 12 stjerner i det europæiske flag.

På 2-euromønten ses et kort over Kroatien på skakternet baggrund. Designet af Ivan Šivak indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

Randskrift på 2-euromønten: "O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO" ("Oh smukke, oh kære, oh søde frihed") fra det kendte skuespil Dubravka af Ivan Gundulić.

Kroatien

Letland

Motivet på 2-euromønten viser en ung lettisk pige i folkedragt. Det blev oprindeligt anvendt i 1929 på en 5-lats sølvmønt.På møntens rand ses inskriptionen DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU (GUD VELSIGNE LETLAND). Motivet blev designet af Guntars Sietiņš.

Letland

Litauen

Litauens euromønter viser Republikken Litauens våbenskjold, Vytis, udstedelseslandet "LIETUVA" og udstedelsesåret "2015". På mønterne ses også de 12 stjerner i det europæiske flag. De er designet af billedhuggeren Antanas Žukauskas. Randskrift på 2-euromønten: LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ * (Frihed * Enhed * Velfærd *)

Litauen

Luxembourg

Mønterne er designet af Yvette Gastauer-Claire efter aftale med storhertugens hof og den luxembourgske regering.

Alle mønter i Luxembourg præges med et portræt af Hans Kongelige Højhed, storhertug Henri, i profil. De bærer også udstedelsesåret og ordet "Lëtzebuerg", som er storhertugdømmets navn skrevet på luxembourgsk.

 

Luxembourg

Monaco

Der er to møntserier i omløb.

På den første møntserie er fyrst Rainier III afbildet på 2-euromønten. På 1-euromønten er der et dobbeltportræt af fyrst Rainier III og prins Albert. På 10-, 20- og 50-centmønten er fyrstens segl afbildet, mens fyrstefamiliens våbenskjold er afbildet på 1-, 2- og 5-centmønten.

I den anden møntserie er fyrst Albert II afbildet på 1- og 2-euromønten. Fyrst Alberts monogram er afbildet på 10-, 20- og 50-centmønten, mens fyrstefamiliens våbenskjold er afbildet på 1-, 2- og 5-centmønten.

Randskrift på 2-euromønten: 2**, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Monaco

Portugal

Der blev valgt tre forskellige designidéer blandt de indkomne forslag i en landsdækkende konkurrence. Designeren Vítor Manual Fernandes dos Santos, som havde ladet sig inspirere af historiske symboler og den første konge af Portugal, Henrik Søfarerens segl, vandt konkurrencen med følgende motiver: På 1- og 2-euromønten optræder landets slotte og våbenskjolde omgivet af de europæiske stjerner. Motivet symboliserer dialog, udveksling af værdier og dynamikken i opbygningen af Europa. Det kongelige segl fra 1144 er afbildet midt på mønten. På 2-euromøntens rand er der præget fem våbenskjolde og syv borge med lige store mellemrum.

Portugal

San Marino

Den første serie: På denne mønt ses regeringsbygningen (Palazzo Pubblico). Randskriften på 2-euromønten: 2*, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.


Den anden serie: På denne mønt ses et portræt af Sankt Marinus, et udsnit af Giovan Battista Urbinellis maleri.

San Marino

Slovakiet

Motivet på 1- og 2-euromønten er et dobbeltkors på tre høje, som også er Slovakiets statsvåben.

Slovakiet

Slovenien

På denne mønt ses digteren France Prešeren og inskriptionen "Shivé naj vsi naródi" (Gud velsigne alle nationer). Citatet stammer fra digterens digt "Zdravljica", som også indgår i den slovenske nationalsang. Randskrift på 2-euromønten: SLOVENIJA efterfulgt af en indgraveret prik.

Slovenien

Spanien

De spanske mønter har tre motiver med afbildninger af henholdsvis kongen, Miguel de Cervantes og katedralen i Santiago de Compostela. Der er tre møntserier i omløb. De er alle gyldige.

I forbindelse med den anden serie blev mønternes design ændret en smule i 2010 for at opfylde de fælles retningslinjer, der er udstedt af Europa-Kommissionen. Udstedelsesåret er fx angivet i møntens indre del.

Den første og anden serie viser et portræt af kong Juan Carlos I de Borbón y Borbón.

I 2015 indførte Spanien den tredje serie af 1- og 2-euromønten, hvor motivet viser den nye kong Felipe VI og landekoden 'ESPAÑA 2015'. Møntmærket ses til højre for portrættet.

Spanien

Tyskland

Tyske embedsmænd og eksperter i numismatik udvalgte tre forskellige motiver til de tyske euromønter. På 1- og 2-euromønten optræder det traditionelle symbol på tysk suverænitet, ørnen, omgivet af de europæiske stjerner. Motivet er designet af Heinz og Sneschana Russewa-Hoyer. Randskrift på 2-euromønten: "EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT" (Enhed og ret og frihed) og en afbildning af den tyske ørn.

Tyskland

Vatikanstaten

Der er fem forskellige møntserier fra Vatikanstaten i omløb. De er alle gyldige.

På den første møntserie, der blev udstedt i perioden 2002 til 2005, ses et portræt af pave Johannes Paul II.

På den anden møntserie, der blev udstedt i perioden juni 2005 til marts 2006, er det centrale motiv våbenskjoldet for kardinalkammerherren (camerlengoen) – den fungerende leder af Vatikanstaten – med det apostoliske kammers emblem foroven. Motivet er omkranset af inskriptionen "SEDE VACANTE" og prægningsåret (2005) skrevet med romertal "MMV". Designerens navn "D. LONGO" ses nederst til venstre i det centrale motiv, mens der nederst til højre står den respektive gravørs initialer, "MAC inc" (på 1- og 20-centmønten), "LDS inc" (på 2- og 50-centmønten); "ELF inc" (på 5-centmønten og 1-euromønten) og "MCC inc" (på 10-centmønten og 2-euromønten).

Den tredje serie, der blev udstedt i perioden april 2006 til december 2013, viser pave Benedict XVI. Til venstre findes møntdesignerens initialer "DL".

Den fjerde serie, som er udstedt siden januar 2014, viser pave Frans.

Den femte serie, der første gang blev udstedt i marts 2017, viser pave Frans' våbenskjold.

I alle serierne afbilder mønterne de 12 stjerner i det europæiske flag, inskriptionen "CITTÀ DEL VATICANO", udstedelsesåret og møntmærket "R". Randskrift på 2-euromønten: 2*, gentages seks gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Vatikanstaten

Østrig

Østrig valgte en møntserie med illustrationer af blomster, arkitektur og berømte personer fra landets historie. Motiverne blev valgt af et nationalt panel og ved hjælp af en offentlig meningsmåling. De er designet af den østrigske kunstner Josef Kaiser. På 2-euromønten ses et portræt af pacifisten Bertha von Suttner, et symbol på Østrigs fredsbestræbelser gennem mange årtier. Randskrift på 2-euromønten: 2 EURO ***, gentages fire gange og kan skiftevis læses fra den ene og den anden side.

Østrig

Μalta

På 1- og 2-euromønten vises malteserordenens ordenstegn. I løbet af ordenens regeringstid på Malta fra 1530 til 1798 blev korset med otte takker knyttet til øen, og det kaldes i dag ofte et malteserkors.

Μalta

Hvis en mønt ikke er opført på denne liste, kan der være tale om en erindringsmønt .

Alle sider i dette afsnit