Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Nacionalne strani

2 €

Andora

Andora je z Evropsko unijo 30. junija 2011 podpisala denarni sporazum, zato lahko uporablja euro kot uradno valuto in izdaja lastne eurokovance. Vsi imajo na kolobarju 12 zvezd z zastave Evropske unije.

Na kovancu za 2 € je grb Andore z geslom »virtus unita fortior« (združena krepost je močnejša). Napis na obodu kovanca za 2 €: 2 **, ponovljeno šestkrat.

Andora

Avstrija

Avstrija je za svoje kovance izbrala motive, ki prikazujejo rože, arhitekturo in slavne zgodovinske osebnosti. Motivi so bili izbrani po javni razpravi strokovnjakov in v skladu z rezultati javnomnenjskih anket, oblikoval pa jih je avstrijski umetnik Josef Kaiser. Avstrijski kovanec za 2 € prikazuje lik pacifistke Berthe von Suttner, ki simbolizira večdesetletna prizadevanja Avstrije za krepitev miru. Napis na obodu kovanca za 2 €: 2 EURO ***, ponovljeno štirikrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Avstrija

Belgija

Belgijske eurokovance je oblikoval Jan Alfons Keustermans, direktor akademije za likovno umetnost v mestu Turnhout. V obtoku so tri serije kovancev. Veljavne so vse tri.

V prvi seriji je v jedru kovanca upodobljen kralj Albert II., na kolobarju kovanca pa sta med 12 zvezdami, ki simbolizirajo Evropo, prikazana kraljevi monogram – velika črka »A« pod krono – ter letnica izdaje.

V letu 2008 je Belgija nekoliko spremenila motiv, da bi upoštevala smernice Evropske komisije. Na kovancih druge serije je ravno tako upodobljen kralj Albert II., vendar sta kraljevi monogram in letnica izdaje sedaj prikazana v jedru kovanca skupaj z oznako kovnice in oznako države »BE« za Belgijo.

Leta 2014 je Belgija uvedla tretjo serijo eurokovancev, na katerih so profilni portret kralja Filipa, njegov kraljevi monogram »FP« in oznaka države »BE«. Oznaki kovnice sta na obeh straneh letnice izdaje.

Napis na obodu kovanca za 2 €: 2 **, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Belgija

Ciper

Na kovancih za 1 € in 2 € je upodobljen idol v obliki križa iz bakrene dobe (3000 pr. n. št.). To je značilen primer prazgodovinske umetnosti na otoku, ki ponazarja mesto Cipra v središču civilizacije in starega veka.

Ciper

Estonija

Motiv na nacionalni strani estonskih kovancev je enak na vseh apoenih. Prikazuje geografsko podobo Estonije in besedo »Eesti«, ki pomeni »Estonija«.  

Estonija

Finska

Finska je izbrala tri motive, ki temeljijo na podobnih motivih kot nekdanji nacionalni kovanci. Plodove in cvet arktične robidnice, ki so upodobljeni na tem kovancu, je oblikoval Raimo Heino. Napis na obodu kovanca za 2 €: SUOMI FINLAND ***, pri čemer znak * simbolizira levjo glavo.

Finska

Francija

Za nacionalno stran prve serije francoskih eurokovancev je bilo predlaganih več kot 1.200 različnih motivov. Kovanci so bili razdeljeni v tri skupine apoenov, za katere je motiv izbral nacionalni odbor pod predsedstvom ministra za gospodarstvo in finance.

Motiv, izbran za prvo serijo kovancev za 1 € in 2 €, je delo umetnika Joaquina Jimeneza. Prikazuje drevo, ki simbolizira življenje, trajnost in rast. Drevo je umeščeno v šestkotnik in obdano z geslom Francoske republike »Liberté, Egalité, Fraternité« (svoboda, enakost, bratstvo).

Francija je leta 2022 uvedla drugo serijo kovancev za 1 € in 2 €. Novi motiv prikazuje hrastove in oljčne veje, ki tvorijo drevo življenja ter simbolizirajo moč, trdnost in mir. Drevo in geslo sta umeščena v šestkotnik.

Napis na obodu kovanca za 2 €: 2**, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Francija

Grčija

Motive za grške eurokovance sta izmed več predlogov, ki jih je predstavil nacionalni odbor strokovnjakov in umetnikov, izbrala minister za gospodarstvo in guverner grške centralne banke. Izbrane motive je pod pokroviteljstvom centralne banke oblikoval kipar Georges Stamatopoulos. Za vsak apoen obstaja drugačen motiv. Na kovancu je upodobljen prizor z mozaika v Šparti (3. st. n. št.), v katerem Zevs v podobi bika ugrabi Evropo. Evropa je lik iz grške mitologije, po kateri je poimenovana evropska celina. Napis na obodu kovanca za 2 €: EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA * (Helenska republika).

Grčija

Hrvaška

Hrvaška je za nacionalno stran eurokovancev izbrala štiri motive, vsi kovanci pa imajo v ozadju značilno hrvaško šahovnico. Na vseh kovancih je tudi 12 zvezd z zastave Evropske unije.

Na kovancu za 2 € je upodobljen zemljevid Hrvaške s hrvaško šahovnico v ozadju. Motiv, ki ga je oblikoval Ivan Šivak, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

Napis na obodu kovanca za 2 €: »O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO« (»O lepa o draga o sladka svoboda«), vrstica iz slavne drame Dubravka avtorja Ivana Gundulića.

Hrvaška

Irska

Irska vlada se je odločila za en sam motiv na vseh apoenih irskih kovancev. Prikazujejo keltsko harfo, tradicionalni simbol Irske, ki jo obdajata letnica izdaje in beseda »Éire« – irska beseda za Irsko. Podobo harfe je oblikoval Jarlath Hayes. Napis na obodu kovanca za 2 €: 2**, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Irska

Italija

V Italiji je predlagane motive najprej preučil nacionalni odbor strokovnjakov in umetnikov, nato pa so bili na največji državni televizijski postaji RAI UNO predstavljeni javnosti. Za vsak apoen je bil izbran drugačen motiv, vsi pa prikazujejo velika dela italijanskih umetnikov. Na kovancu je upodobljen Rafaelov portret Danteja, ki je hranjen v krilu papeža Julija II. v Vatikanski palači. Napis na obodu kovanca za 2 €: 2*, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Italija

Latvija

Na kovancu za 2 € je latvijsko dekle v narodni noši. Motiv je bil prvotno uporabljen na srebrnem kovancu za 5 latsov iz leta 1929. Na obodu kovanca je napis DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU (Bog blagoslovi Latvijo). Oblikoval ga je Guntars Sietiņš.

Latvija

Litva

Na litovskih eurokovancih so grb Republike Litve z vitezom, država izdajateljica »LIETUVA« in leto izdaje »2015«. Na kovancih je tudi 12 zvezd z zastave Evropske unije. Oblikoval jih je kipar Antanas Žukauskas. Napis na obodu kovanca za 2 €: LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ * (svoboda * enotnost * blaginja *).

Litva

Luksemburg

Kovance je po dogovoru z luksemburškim dvorom in vlado oblikovala Yvette Gastauer-Claire.

Na vseh luksemburških kovancih je upodobljen lik velikega vojvode Henrija. Na vseh sta izpisana tudi letnica izdaje in beseda »Luksemburg« v luksemburščini (»Lëtzebuerg«).

 

Luksemburg

Malta

Na kovancih za 1 € in 2 € je upodobljen emblem Suverenega malteškega viteškega reda. V času vladavine viteškega reda med leti 1530 in 1798 je križ z osmimi konicami postal simbol otoka in ga danes poznamo kot malteški križ.

Malta

Monako

V obtoku sta dve seriji kovancev.

V prvi seriji je na kovancu za 2 € upodobljen princ Rainier III. Na kovancu za 1 € sta portreta princa Rainierja III. in dednega princa Alberta. Na kovancih za 10, 20 in 50 centov je prinčev pečat, na kovancih za 1, 2 in 5 centov pa grb suverenih monaških princev.

V drugi seriji je na kovancih za 1 € in 2 € upodobljen princ Albert II. Na kovancih za 10, 20 in 50 centov je monogram princa Alberta, na kovancih za 1, 2 in 5 centov pa grb suverenih monaških princev.

Napis na obodu kovanca za 2 €: 2**, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Monako

Nemčija

Nemški državni predstavniki in numizmatiki so za svoje kovance izbrali tri različne motive. Na kovancih za 1 € in 2 € je upodobljen tradicionalni simbol nemške suverenosti – orel. Na kolobarju ga obkroža 12 zvezd Evropske unije. Motiv sta oblikovala Heinz in Sneschana Russewa-Hoyer. Napis na obodu kovanca za 2 €: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT (enotnost, pravica in svoboda) in emblem zveznega orla.

Nemčija

Nizozemska

Nizozemska je za prvo serijo izbrala dva motiva, ki ju je oblikoval Bruno Ninaber van Eyben in prikazujeta kraljico Beatrix. V obtoku sta dve seriji kovancev. Obe sta veljavni.

Na kovancih druge serije, ki je bila uvedena leta 2014, je upodobljen kralj Viljem Aleksander z napisom »Willem-Alexander Koning der Nederlanden«.

Kovanca za 1 € in 2 €:

Prva serija: kraljica Beatrix in napis »Beatrix Koningin der Nederlanden«.

Druga serija: kralj Viljem Aleksander in napis »Willem-Alexander Koning der Nederlanden«. Oznaki kovnice sta na obeh straneh letnice izdaje. Napis na obodu kovanca za 2 €, obe seriji: GOD * ZIJ * MET * ONS * (Bog z nami).

Nizozemska

Portugalska

Na natečaju za oblikovno podobo portugalskih eurokovancev je žirija izbrala tri različne motive. Oblikovalec Vítor Manuel Fernandes dos Santos, ki se je oprl na zgodovinske simbole in pečate prvega kralja Portugalske Dom Afonsa Henriquesa, je na natečaju zmagal z naslednjimi motivi: Na kovancih za 1 € in 2 € evropske zvezde obkrožajo gradove in grbe Portugalske. Simbolizirajo dialog, izmenjavo vrednot in dinamiko izgradnje Evrope. V sredini je kraljevi pečat iz leta 1144. Napis na obodu kovanca za 2 €: pet grbov in sedem gradov v enakomernih razmikih.

Portugalska

San Marino

Prva serija: na tem kovancu je upodobljena vladna palača (Palazzo Pubblico). Napis na obodu kovanca za 2 €: 2*, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.


Druga serija: na tem kovancu je portret sv. Marina, ki je detajl s slike Giovana Battiste Urbinellija.

San Marino

Slovaška

Na kovancih za 1 € in 2 € je po motivu s slovaškega državnega grba upodobljen dvojni križ na treh gričih.

Slovaška

Slovenija

Na kovancu je upodobljen pesnik France Prešeren z napisom »Shivé naj vsi naródi«. To je verz iz njegove pesmi »Zdravljica«, ki je tudi slovenska državna himna. Napis na obodu kovanca za 2 €: SLOVENIJA in vgravirana pika za napisom.

Slovenija

Vatikan

V obtoku je pet serij vatikanskih kovancev. Veljavnih je vseh pet.

Prva serija, na kateri je upodobljen papež Janez Pavel II., je bila izdana med letoma 2002 in 2005.

Druga serija, ki jo je Vatikan izdajal od junija 2005 do marca 2006, prikazuje grb kardinala kamerlenga, začasnega voditelja Vatikanske mestne države, ki je upodobljen preko emblema apostolskega zbora v jedru kovanca. V zgornjem delu je motiv polkrožno obdan z napisom »SEDE VACANTE« in letnico izdaje, »MMV«, zapisano z rimskimi številkami. Ime oblikovalke, »D. LONGO«, je ob spodnjem levem robu jedra kovanca, začetnice vrezovalcev pa so ob spodnjem desnem robu jedra kovanca, in sicer »MAC inc« (na kovancu za 1 in 20 centov), »LDS inc« (na kovancu za 2 in 50 centov), »ELF inc« (na kovancu za 5 centov in 1 €), »MCC inc« (na kovancu za 10 centov in 2 €).

Tretja serija, ki se je izdajala od aprila 2006 do decembra 2013, prikazuje papeža Benedikta XVI. Levo od portreta sta začetnici oblikovalke »DL«.

Četrta serija, ki je bila prvič izdana januarja 2014, prikazuje papeža Frančiška.

Peta serija, ki je bila prvič izdana marca 2017, prikazuje grb voditelja Vatikanske mestne države, papeža Frančiška.

Na kovancih vseh serij so 12 zvezd z zastave Evropske unije, napis »CITTÀ DEL VATICANO«, letnica izdaje in oznaka kovnice »R«. Napis na obodu kovanca za 2 €: 2*, ponovljeno šestkrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

Vatikan

Španija

Španski kovanci imajo tri različne motive, na katerih so španski kralj, Miguel de Cervantes ali katedrala v mestu Santiago de Compostela. V obtoku so tri serije kovancev. Veljavne so vse tri.

Za drugo serijo so bili kovanci v letu 2010 nekoliko preoblikovani, da bi se upoštevale skupne smernice Evropske komisije. Tako je denimo leto izdaje izpisano v jedru kovanca.

Na kovancih prve in druge serije je upodobljen kralj Juan Carlos I. de Borbón y Borbón.

Leta 2015 je Španija uvedla tretjo serijo kovancev za 1 € in 2 €, na katerih sta podoba novega kralja Felipeja VI. in oznaka države »ESPAÑA 2015«. Oznaka kovnice je desno od podobe.

Španija

Če kovanca na tem seznamu ne najdete, je morda priložnostni spominski kovanec.

Vse strani v tem razdelku