Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Bankovci

Bankovci so sestavni del našega gospodarstva, naše identitete in naše kulture – zato imamo v ECB veliko odgovornost, da jim ljudje zaupajo.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Eurski bankovci v naših denarnicah so najbolj otipljiv simbol združene Evrope. V obtoku je več kot 29 milijard bankovcev s skupno vrednostjo več kot 1,5 bilijona EUR. Z našim delom zagotavljamo, da je prav vsak med njimi enake visoke kakovosti in da je z njim mogoče varno plačevati kjerkoli na svetu. To utrjuje zaupanje v našo enotno valuto, tako v vlogi plačilnega sredstva kot tudi hranilca vrednosti.


Prihodnji bankovci

Pri razvoju prihodnje serije bankovcev želimo zagotoviti, da bodo novi bankovci še bolj varni, zaščiteni in okolju prijazni, kot so sedanji. Želimo tudi, da bi bili ljudem vsebinsko in oblikovni blizu, da bi se z njimi lahko poistovetili vsi Evropejci ter da bi jih lahko vsi, tudi denimo slepi in slabovidni, zlahka prepoznavali in z gotovostjo uporabljali. Več o posameznih korakih v postopku preoblikovanja bankovcev in o tem, kako lahko v njem sodelujete tudi sami, lahko izveste na spodnji povezavi.

Prihodnji bankovci

Sedanji bankovci

Obstajata dve seriji eurskih bankovcev. V prvi seriji je sedem različnih vrednosti ali apoenov: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Druga serija, imenovana tudi serija Evropa, obsega šest apoenov, saj smo se odločili, da bankovca za 500 € ne izdajamo več.

Apoeni, oblikovna podobna in zaščitni elementi

Preprečevanje ponarejanja

Ena naših glavnih nalog je skrbeti, da so bankovci v obtoku pristni. Tu lahko izveste več o tem, kaj delamo, da bi vedno ostali korak pred ponarejevalci in kaj lahko storite sami, če sumite, da ste prejeli ponarejen bankovec.

Preprečevanje ponarejanja

Poškodovani in s črnilom umazani bankovci

Nacionalne centralne banke euroobmočja skrbijo za to, da so vsi bankovci pred izdajo v obtok primerni za uporabo. Bankovci se lahko poškodujejo po nesreči, včasih pa tudi s protiropnimi napravami. Kaj storiti, če prejmete tak bankovec, in kako jih lahko zamenjate?

Poškodovani in s črnilom umazani bankovci

Izdelava in zaloge bankovcev

Bankovce eura skupaj proizvajajo nacionalne centralne banke euroobmočja in ECB. Vsako leto morajo proizvesti dovolj novih bankovcev, da nadomestijo tiste, ki niso več primerni za uporabo, pa tudi zato, da lahko zadovoljijo pričakovano ali nepredvideno povečanje povpraševanja po bankovcih.

Proizvodnja bankovcev

Okolje, zdravje in varnost

Eden od ciljev naše strategije Gotovina 2030 je zagotoviti, da so eurski bankovci varni za uporabo in okolju prijazni. Od vsega začetka, ko so bili uvedeni prvi eurski bankovci, si prizadevamo zmanjšati okoljski odtis naših bankovcev.

Okolje, zdravje in varnost

Raziskave in razvoj

Skrbimo za to, da so naši bankovci inovativni in vedno en korak pred najsodobnejšimi postopki ponarejanja. Razvijamo tudi trajnostne rešitve, ki zmanjšujejo okoljski odtis eurskih bankovcev in postopkov za njihovo obdelavo.

Raziskave in razvoj

Slike in pravila za reproduciranje

Slike eurskih bankovcev je dovoljeno uporabljati, če spoštujete pravila za reproduciranje. Nizkoločljive slike bankovcev lahko prenesete neposredno z našega spletnega mesta, na zahtevo pa lahko prejmete tudi slike visoke ločljivosti, če imate za to legitimen, poklicni razlog.

Slike in pravila za reproduciranje

Informativna in izobraževalna gradiva

Naša izobraževalna gradiva vsebujejo informacije o bankovcih in kovancih eura ter njihovih zaščitnih elementih. Primerna so tako za splošno javnost kot tudi za profesionalne uporabnike gotovine. Prenesete jih lahko z našega spletnega mesta ali pa nam pišite in poslali vam bomo tiskane izvode.

Informativna in izobraževalna gradiva

Vse strani v tem razdelku