Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τραπεζογραμμάτια

Τα τραπεζογραμμάτια είναι μέρος της οικονομίας, της ταυτότητας και του πολιτισμού μας – και στην ΕΚΤ έχουμε τεράστια ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι διατηρούν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά.

Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που έχετε στο πορτοφόλι σας είναι το πιο χειροπιαστό σύμβολο της ενωμένης Ευρώπης. Περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ βρίσκονται σε κυκλοφορία με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι καθένα από αυτά τα τραπεζογραμμάτια διαθέτει διαρκώς υψηλή ποιότητα και είναι προστατευμένο και ασφαλές προς χρήση οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ενιαίο μας νόμισμα, τόσο ως μέσο πληρωμών όσο και ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Αν στο μέλλον εκδοθεί ψηφιακό ευρώ, θα συνυπάρχει με τα μετρητά και δεν θα επηρεάσει τον ρόλο των τραπεζογραμματίων ευρώ.


Μελλοντικά τραπεζογραμμάτια

Κατά την ανάπτυξη των μελλοντικών τραπεζογραμματίων, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο ασφαλή και βιώσιμα. Και σκοπός μας είναι το νέο σχέδιο να αντιπροσωπεύει όλους τους Ευρωπαίους και να τους είναι οικείο. Μάθετε για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε.

Μελλοντικά τραπεζογραμμάτια

Σημερινά τραπεζογραμμάτια

Υπάρχουν δύο σειρές τραπεζογραμματίων ευρώ. Η πρώτη σειρά αποτελείται από επτά διαφορετικές ονομαστικές αξίες: 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Η δεύτερη, γνωστή και ως σειρά «Ευρώπη», αποτελείται από έξι ονομαστικές αξίες, καθώς αποφασίσαμε να σταματήσουμε την έκδοση τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ.

Ονομαστικές αξίες, σχέδιο και χαρακτηριστικά ασφαλείας

Καταπολέμηση της παραχάραξης

Μία από τις βασικές μας αρμοδιότητες είναι να διασφαλίζουμε ότι τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνετε είναι γνήσια. Μάθετε περισσότερα για το πώς βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τους παραχαράκτες και για το τι πρέπει να κάνετε αν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο.

Καταπολέμηση της παραχάραξης

Φθαρμένα τραπεζογραμμάτια και τραπεζογραμμάτια κηλιδωμένα από μελάνη

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ είναι κατάλληλα για χρήση πριν τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία. Τα τραπεζογραμμάτια μπορεί να υποστούν φθορά κατά τύχη και κάποιες φορές από αντικλεπτικές συσκευές. Μάθετε για τα φθαρμένα ή κηλιδωμένα από μελάνη τραπεζογραμμάτια και για το πώς μπορείτε να τα ανταλλάξετε.

Φθαρμένα τραπεζογραμμάτια και τραπεζογραμμάτια κηλιδωμένα από μελάνη

Παραγωγή και αποθέματα τραπεζογραμματίων

Η παραγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ αποτελεί συλλογική προσπάθεια των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και της ΕΚΤ. Κάθε χρόνο πρέπει να παράγονται αρκετά νέα τραπεζογραμμάτια για να αντικαθίστανται τα τραπεζογραμμάτια που κρίνονται ακατάλληλα προς κυκλοφορία και για να καλύπτεται τόσο η αναμενόμενη όσο και η απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης.

Παραγωγή τραπεζογραμματίων

Περιβάλλον, υγεία και ασφάλεια

Ένας από τους στόχους της στρατηγικής μας για τα μετρητά έως το 2030 είναι να εγγυηθούμε την ασφαλή χρήση και τη βιωσιμότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ. Από τότε που εισήχθη το ευρώ, έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων μας.

Περιβάλλον, υγεία και ασφάλεια

Έρευνα και ανάπτυξη

Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα τραπεζογραμμάτιά μας είναι καινοτόμα και εξακολουθούν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις πιο πρόσφατες τεχνικές παραχάραξης. Αναπτύσσουμε επίσης περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τραπεζογραμματίων ευρώ και των διαδικασιών μας.

Έρευνα και ανάπτυξη

Εικόνες και κανόνες αναπαραγωγής

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε εικόνες των τραπεζογραμματίων ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεστε με τους κανόνες αναπαραγωγής που εφαρμόζουμε. Μπορείτε να κατεβάσετε εικόνες χαμηλής ανάλυσης των τραπεζογραμματίων ευρώ απευθείας από τον δικτυακό μας τόπο ή να ζητήσετε εικόνες υψηλής ανάλυσης αν έχετε έννομο, επαγγελματικό ενδιαφέρον για τη χρήση τους.

Εικόνες και κανόνες αναπαραγωγής

Ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό

Το ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό μας περιέχει πληροφορίες για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ καθώς και για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά και σε όσους διαχειρίζονται μετρητά στην εργασία τους. Μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό μας ή να μας ζητήσετε να σας το αποστείλουμε σε έντυπη μορφή.

Ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα