Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η διαδικασία επανασχεδιασμού

Τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να επανασχεδιάσουμε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάπτυξης νέων τραπεζογραμματίων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα τραπεζογραμμάτια παραμένουν διαθέσιμα και προσβάσιμα και ότι εξακολουθούν να αποτελούν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πληρωμής. 

Θέλουμε επίσης τα τραπεζογραμμάτια να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Γι’ αυτό εξετάζουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα προκειμένου να εντοπίσουμε ευκαιρίες για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις μέσω νέων προϊόντων και διαδικασιών. Η διαδικασία αυτή μάς δίνει επίσης την ευκαιρία να κάνουμε τα τραπεζογραμμάτια περισσότερο συμπεριληπτικά για όλους τους Ευρωπαίους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το νέο θέμα και τα νέα σχέδια. Θα λάβει υπόψη τις απόψεις που εξέφρασαν οι πολίτες στο πλαίσιο ερευνών καθώς και τις συμβουλές που παρέχουν ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο σημαντικά ορόσημα:

  1. την επιλογή των πιθανών μελλοντικών θεμάτων
  2. τη φάση σχεδιασμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιλογή πιθανών μοτίβων και διαγωνισμό σχεδίου

Θα συνεχίσουμε να ζητούμε τη συμμετοχή των πολιτών και των αρμόδιων εμπειρογνωμόνων. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το θέμα και τα σχέδια που θα επιλεγούν θα είναι πιο οικεία για όλους τους Ευρωπαίους.

Βασικά στάδια στη διαδικασία επανασχεδιασμού

Επιλογή θέματος για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτιά μας

Στις 29 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επανασχεδιασμού των τραπεζογραμματίων ευρώ με δύο θέματα: «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά». Προκειμένου οι προτιμήσεις του κοινού να αποτυπωθούν με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, τα προεπιλεχθέντα θέματα «Ποταμοί: τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» και «Πτηνά: ελεύθερα, ανθεκτικά και πηγή έμπνευσης» συμπτύχθηκαν σε ένα φυσιολατρικό θέμα που προάγει ευρύτερα ζητήματα όπως το περιβάλλον και η βιωσιμότητα.

Είναι πολύ σημαντικό για μας οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών. Τα θέματα που επιλέχθηκαν ήταν εκείνα που προτιμήθηκαν περισσότερο τόσο στη διαδικτυακή έρευνα της ΕΚΤ όσο και στην έρευνα που πραγματοποίησε εξωτερική εταιρεία ερευνών.

Πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ


Ευρωπαϊκός πολιτισμός

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και ο δυναμισμός των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων της ενισχύουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, σφυρηλατώντας ένα κοινό αίσθημα του ανήκειν. 

Ο πολιτισμός προάγει τις κοινές αξίες, τη συμπερίληψη και τον διάλογο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Ποταμοί και πτηνά

Οι ποταμοί και τα πτηνά δεν γνωρίζουν σύνορα, συμβολίζουν επομένως την ελευθερία και την ενότητα μεταξύ των Ευρωπαίων καθώς και τη σύνδεσή μας με τη φύση. 

Η Ευρώπη διαθέτει μεγάλη ποικιλία ποταμών και πουλιών που μας εμπνέουν και μας υπενθυμίζουν την ευθύνη μας να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ακούγοντας τις απόψεις των Ευρωπαίων

Από την έναρξη της διαδικασίας επανασχεδιασμού, έχουμε ζητήσει τη γνώμη του ευρωπαϊκού κοινού δύο φορές. 

Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ζητήσαμε από πολίτες σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ να μας πουν τη γνώμη τους σχετικά με τα πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια.

Ρίξτε μια ματιά στα συμπεράσματα της ποιοτικής μελέτης σχετικά με τα νέα θέματα για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Πλήρης έκθεση Περίληψη

Από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2023 πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ζητήσαμε από τους πολίτες να μας πουν ποια από τα επτά προεπιλεχθέντα θέματα προτιμούσαν. Λάβαμε περισσότερες από 365.000 απαντήσεις. Για να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, ζητήσαμε επίσης από μια ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών να διενεργήσει παρόμοια έρευνα σε πολλές χώρες παράλληλα με τη διαδικτυακή έρευνα.

Διαβάστε την έκθεση και μάθετε περισσότερα για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πλήρης έκθεση Περίληψη

Διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες

Στο τέλος του 2021 συστήσαμε τη Συμβουλευτική Ομάδα Θεμάτων, μια ανεξάρτητη, διεπιστημονική και ποικιλόμορφη ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να παρέχει συμβουλές σχετικά με τα πιθανά νέα θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της ποιοτικής μελέτης, η ομάδα πρότεινε έναν κατάλογο επικρατέστερων θεμάτων. 

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε προσεκτικά κατά πόσον τα θέματα που επιλέχθηκαν ως επικρατέστερα είναι οικεία για τους Ευρωπαίους και αντιπροσωπεύουν τη ζωή και τις αξίες της Ευρώπης και αποφάσισε να προσθέσει ένα έβδομο θέμα, τον «ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Τα επτά επικρατέστερα θέματα παρατίθενται παρακάτω (χωρίς συγκεκριμένη σειρά προτίμησης). Οι περιγραφές των θεμάτων αυτών περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου της 10ης Ιουλίου 2023.

  • «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης»
  • «Ευρωπαϊκός πολιτισμός»
  • «Οι ευρωπαϊκές αξίες υπό το πρίσμα της φύσης»
  • «Το μέλλον σάς ανήκει» 
  • «Χέρια: Μαζί χτίζουμε την Ευρώπη»
  • «Η Ευρώπη μας, ο εαυτός μας»
  • «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» 

Μάθετε περισσότερα για το έργο 
της Συμβουλευτικής Επιτροπής Θεμάτων


Θεσπίστηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων, η Συμβουλευτική Ομάδα Μοτίβων, για να στηρίξει την ΕΚΤ προτείνοντας μοτίβα βάσει των επιλεγμένων θεμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη της ομάδας εκπροσωπούν διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης που αφορούν τα δύο θέματα.

Μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας Μοτίβων

Αφού καταλήξαμε στα θέματα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά» ως τα πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ, τώρα θα πρέπει να επιλέξουμε τα μοτίβα που θα τα απεικονίζουν καλύτερα.

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για έναν διαγωνισμό σχεδίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη φάση σχεδιασμού και τον διαγωνισμό θα δημοσιευθούν στους επίσημους διαύλους μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια το 2026.

Όταν θα έχουν επιλεγεί τα σχέδια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει πότε θα εκτυπωθούν και θα εκδοθούν τα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ. Στη συνέχεια, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσουν να εκτυπωθούν τα πρώτα τραπεζογραμμάτια και να φθάσουν τελικά στο πορτοφόλι μας.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα