Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τρέχοντα τραπεζογραμμάτια

Το σχέδιο των τραπεζογραμματίων μας αποτελεί συμβολική αναπαράσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τα παράθυρα, οι πύλες και οι γέφυρες συμβολίζουν το ανοικτό πνεύμα και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ

Πρώτη σειρά

Η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ εκδόθηκε αρχικά το 2002, όταν εισήχθη το ευρώ. Περιλαμβάνει επτά διαφορετικές ονομαστικές αξίες: 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Αυτά τα τραπεζογραμμάτια αντικαθίστανται σταδιακά από τη δεύτερη σειρά, γνωστή και ως σειρά «Ευρώπη», γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να μην τα βλέπετε πλέον τόσο συχνά. Τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς αποτελούν νόμιμο χρήμα και θα διατηρούν πάντοτε την αξία τους. Θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τη σειρά «Ευρώπη» μέχρις ότου εξαντληθούν τα εναπομένοντα αποθέματα.

Σειρά «Ευρώπη»

Η δεύτερη σειρά, γνωστή και ως σειρά «Ευρώπη», αναπτύχθηκε για να καταστήσει τα τραπεζογραμμάτια ευρώ πιο ασφαλή έναντι της παραχάραξης και πιο ανθεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα τραπεζογραμμάτια θα πρέπει να αντικαθίστανται λιγότερο συχνά, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και να περιορίζεται το κόστος τους στο ελάχιστο.

Η σειρά αυτή ονομάζεται «Ευρώπη» επειδή δύο από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιέχουν προσωπογραφία της πριγκίπισσας Ευρώπης. Αυτή η μορφή της ελληνικής μυθολογίας αποτελεί έναν ορατό σύνδεσμο με την ευρωπαϊκή ήπειρο και προσθέτει επίσης ένα ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια. Η σειρά «Ευρώπη», η οποία τέθηκε σταδιακά σε κυκλοφορία στη διάρκεια αρκετών ετών, αποτελείται από έξι ονομαστικές αξίες: 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ευρώ. Τα πρώτα τραπεζογραμμάτια τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2013 και η σειρά ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019 όταν τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ.

Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ δεν συμπεριλήφθηκε στη σειρά «Ευρώπη» και από τις 27 Απριλίου 2019 δεν εκδίδεται πλέον. Όπως όλες οι ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα διατηρεί πάντοτε την αξία του και θα μπορεί να ανταλλάσσεται ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε εθνική κεντρική τράπεζα στη ζώνη του ευρώ.

Δείτε το βίντεο: Το νέο πρόσωπο του ευρώ – «Ευρώπη»

Τα σχέδια και τα χαρακτηριστικά των τραπεζογραμματίων μας

Ονομαστικές αξίες

Εξερευνήστε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση όπως ποτέ στο παρελθόν και ανακαλύψτε τα διαφορετικά σχεδιαστικά στοιχεία και χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν τα τραπεζογραμμάτιά μας μοναδικά.

Εξερευνήστε όλα τα τραπεζογραμμάτια σε 3D

Στοιχεία του σχεδίου

Και οι δύο σειρές τραπεζογραμματίων ευρώ αντιπροσωπεύουν το θέμα «Εποχές και ρυθμοί της Ευρώπης». Γνωρίζατε όμως ότι καμία από αυτές τις σειρές δεν απεικονίζει πραγματικά μνημεία ή γέφυρες; Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα σχεδιαστικά στοιχεία και ανακαλύψτε πού εκτυπώθηκαν τα τραπεζογραμμάτιά σας.

Μάθετε για το σχέδιο των τρεχόντων τραπεζογραμματίων ευρώ

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ διαθέτουν διάφορα χαρακτηριστικά ασφαλείας που διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητάς τους χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στα τραπεζογραμμάτιά σας και μάθετε πώς να ελέγχετε αν είναι γνήσια ή πλαστά - με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).

Μάθετε πώς να ελέγχετε τα τραπεζογραμμάτιά σας

Η γνώμη σας μετράει!

Πείτε μας τη γνώμη σας

Οι παρατηρήσεις σας μας βοηθούν να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα των τραπεζογραμματίων μας. Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο αυτής της σύντομης διαδικτυακής έρευνας και πείτε μας τη γνώμη σας για τα τραπεζογραμμάτια που χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Έρευνα

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα