Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Καταπολέμηση της παραχάραξης

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παράγονται με προηγμένες μεθόδους εκτύπωσης. Διαθέτουν επίσης ορισμένα εμφανή χαρακτηριστικά ασφαλείας, χάρη στα οποία διακρίνονται εύκολα από τα πλαστά (χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού) και τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά για τους παραχαράκτες.

Τι πρέπει να κάνω αν υποπτεύομαι ότι ένα τραπεζογραμμάτιο είναι πλαστό;

Αν σας έδωσαν ένα τραπεζογραμμάτιο και πιστεύετε ότι είναι πλαστό αφού διενεργήσατε τους τρεις ελέγχους εξακρίβωσης της γνησιότητας (τον ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ, τον ΟΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ και την ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟ ΓΩΝΙΑ), τότε είναι πράγματι πλαστό και δεν θα πρέπει να το αποδεχτείτε. Αν πιστεύετε ότι έχετε ήδη ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως την αστυνομία ή τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η περαιτέρω χρήση τραπεζογραμματίου το οποίο πιστεύετε ή γνωρίζετε ότι είναι πλαστό αποτελεί ποινικό αδίκημα. Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια δεν έχουν καμία αξία. Σε περίπτωση που αποδεχτείτε πλαστό τραπεζογραμμάτιο δεν θα αποζημιωθείτε.

Για να βεβαιωθείτε για τη γνησιότητα του τραπεζογραμματίου, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στην πλησιέστερη τράπεζα. Όλες οι τράπεζες διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για την επεξεργασία μετρητών με τον οποίο μπορούν να εντοπίζονται πλαστά τραπεζογραμμάτια. Προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιος σας έδωσε το τραπεζογραμμάτιο και πού σας το έδωσε. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολύτιμες για τον εντοπισμό παραχαρακτών.

Ειδικές πληροφορίες για τους φορείς που διαχειρίζονται μετρητά

Αν διαχειρίζεστε καθημερινά μεγάλες ποσότητες μετρητών, είναι πιθανόν να φτάσει στα χέρια σας ένα ύποπτο τραπεζογραμμάτιο. Υπό ιδανικές συνθήκες, ο εργοδότης σας θα πρέπει να σας έχει δώσει οδηγίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εδώ θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για το πώς πρέπει να ενεργήσετε αν λάβετε ύποπτο τραπεζογραμμάτιο.

  • Εάν δεν είστε σίγουροι για τη γνησιότητα του τραπεζογραμματίου, μην το αποδεχτείτε.
  • Ζητήστε ευγενικά από τον πελάτη να σας δώσει ένα άλλο τραπεζογραμμάτιο και θεωρήστε ότι είναι αθώος.
  • Ενημερώστε αμέσως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας ή/και τον υπεύθυνο ασφαλείας σας για το συμβάν.
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τον πελάτη.
  • Εάν νομίζετε ότι αποδεχθήκατε ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο κατά λάθος, μην το δώσετε σε κάποιον άλλο, γιατί αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.
  • Παραδώστε το ύποπτο τραπεζογραμμάτιο στο αστυνομικό τμήμα ή την τράπεζα της περιοχής σας ή στην κεντρική τράπεζα της χώρας σας. Εάν είναι γνήσιο, θα σας επιστραφούν τα χρήματά σας.
  • Μην θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Επικοινωνήστε με την κεντρική τράπεζα της χώρας σας αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.

Κέντρο Ανάλυσης Πλαστών Τραπεζογραμματίων

Η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά την πρόοδο που συντελείται στις τεχνολογίες εκτύπωσης και αναπαραγωγής. Επίσης, καταγράφει τον αριθμό των πλαστών τραπεζογραμματίων που κατάσχονται. Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια αναλύονται από τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και το Κέντρο Ανάλυσης Πλαστών Τραπεζογραμματίων της ΕΚΤ, το οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τις σχετικές τεχνικές και στατιστικές πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες διατίθενται στις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις και σε άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της παραχάραξης. Η ΕΚΤ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol), η οποία έχει οριστεί ως η κεντρική υπηρεσία για το συντονισμό της προστασίας του ευρώ, καθώς και με το Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτροπή της παράνομης χρήσης ψηφιακών εικόνων τραπεζογραμματίων

Οι παραχαράκτες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο υλικό και λογισμικό ψηφιακής απεικόνισης. Για αυτόν τον λόγο, η Ομάδα Κεντρικών Τραπεζών για την Αποτροπή της Παραχάραξης – μια διεθνής ομάδα αποτελούμενη από περισσότερες από 30 κεντρικές τράπεζες που δημιουργήθηκε στη Βασιλεία κατόπιν αιτήματος των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 10 (G10) – ανέπτυξε το Σύστημα Αποτροπής της Παραχάραξης (Counterfeit Deterrence System - CDS), το οποίο εμποδίζει την επεξεργασία ή την αναπαραγωγή των εικόνων προστατευμένων τραπεζογραμματίων. Το σύστημα αυτό έχει υιοθετηθεί εθελοντικά από τις εταιρείες παραγωγής υλικού και λογισμικού. Ωστόσο, εικόνες τραπεζογραμματίων υψηλής ανάλυσης διατίθενται από την ΕΚΤ για κάθε νόμιμη χρήση.

Αν επιθυμείτε να αναπαραγάγετε εικόνες υψηλής ανάλυσης, μπορείτε να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu και να εξηγήσετε τον σκοπό της αναπαραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για σχετικά θέματα

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα