Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Πώς θα λειτουργούσε το ψηφιακό ευρώ;

Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε μια αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ) και κάνετε ανάληψη 100 ευρώ. Το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού σας μειώνεται κατά 100 ευρώ, αλλά τώρα έχετε 100 ευρώ σε μετρητά για να κάνετε πληρωμές.

Την ίδια διαδικασία θα κάνατε και για το ψηφιακό ευρώ, μόνο που τα χρήματα που θα παίρνατε από τον τραπεζικό λογαριασμό σας δεν θα τα μετατρέπατε σε μετρητά, αλλά σε ψηφιακό ευρώ.

Μάθετε περισσότερα για το ψηφιακό ευρώ

Πρώτα θα έπρεπε να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι ψηφιακού ευρώ μέσω της τράπεζάς σας. Θα μπορούσατε επίσης να μεταβείτε για τον σκοπό αυτόν σε μια εντεταλμένη δημόσια αρχή, π.χ. στο ταχυδρομείο.

Μόλις θα ήταν έτοιμο το πορτοφόλι σας, θα μπορούσατε να μεταφέρετε σε αυτό χρήματα από έναν συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό ή να καταθέσετε μετρητά. Τότε θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να κάνετε τις πληρωμές σας χρησιμοποιώντας το ψηφιακό ευρώ στο πορτοφόλι σας.

Κάθε φορά που θα λαμβάνατε χρήματα σε ψηφιακό ευρώ, θα μπορούσατε να τα κρατήσετε σε αυτό το πορτοφόλι, έως ένα καθορισμένο όριο, ή να τα μεταφέρετε στον τραπεζικό λογαριασμό σας. Αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε εσείς ή να επιλέξετε να γίνεται αυτοματοποιημένα.

Οι πληρωμές με ψηφιακό ευρώ θα ήταν πάντοτε ασφαλείς και άμεσες – είτε γίνονταν σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα είτε μεταξύ ιδιωτών.

Πότε θα χρησιμοποιούσατε το ψηφιακό ευρώ;

Καθημερινές αγορές

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε το προτοφόλι του ψηφιακού ευρώ για να πληρώσετε τον καφέ σας το πρωί ή το άτομο που φροντίζει τα παιδιά σας. Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν διαθέσιμο για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή σε φυσικά καταστήματα, μέσω διαδικτύου (online) ή μεταξύ προσώπων.

Πληρωμές μεταξύ φίλων

Θα μπορούσατε να κάνετε άμεσες πληρωμές από πορτοφόλι σε πορτοφόλι χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ή ρολόι, όπως ακριβώς θα επιστρέφατε στον φίλο σας τα χρήματα που σας δάνεισε. Με το ψηφιακό ευρώ, αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε ηλεκτρονικά (online) είτε εκτός σύνδεσης (offline).

Ταξίδια στο εξωτερικό

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ, συνήθως μεταφέρουμε μετρητά για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να κάνουμε πληρωμές και να αποφύγουμε πρόσθετες χρεώσεις κατά την ανάληψη μετρητών. Με το ψηφιακό ευρώ, θα μπορούσατε να πληρώνετε σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ, χωρίς χρέωση.

Διαδικτυακές αγορές

Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου τα μετρητά δεν είναι διαθέσιμα, για παράδειγμα όταν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές. Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα ασφαλές και εύκολο μέσο πληρωμής που θα είχε τη στήριξη της ΕΚΤ, ενός δημόσιου οργανισμού.

Πρόσθετες λειτουργίες

Επαναλαμβανόμενες πληρωμές

Πολλές από τις καθημερινές δαπάνες μας αφορούν τακτικές πληρωμές, όπως η πληρωμή ενοικίου στην αρχή κάθε μήνα ή η πληρωμή παιδικού σταθμού. Το ψηφιακό ευρώ θα διευκόλυνε τις αυτοματοποιήμενες πληρωμές για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτήν τη λειτουργία.

Ωστόσο, δεν θα γινόταν ποτέ προγραμματιζόμενο χρήμα. Το προγραμματιζόμενο χρήμα είναι ψηφιακό χρήμα που χρησιμοποιείται για περιορισμένο σκοπό ή διάρκεια, όπως μια δωροεπιταγή (voucher).

Αντιθέτως, το ψηφιακό ευρώ θα χρησιμοποιούνταν χωρίς περιορισμούς και θα διατηρούσε πάντοτε την αξία του. Δεν θέλουμε ένα ψηφιακό ευρώ με τυχόν περιορισμούς ως προς το πού, πότε ή με ποιον θα μπορούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν.

Ανώτατο όριο διακράτησης

Θα θέταμε όριο στην ποσότητα ψηφιακού ευρώ που θα μπορούσε να διακρατεί ένα άτομο ή μια επιχείρηση στο πορτοφόλι του ψηφιακού ευρώ. Αυτό θα συνέβαλε στην αποφυγή υπερβολικών εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες, διαφυλάσσοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όσοι θα επιθυμούσαν να κάνουν πληρωμές μεγαλύτερες από το καθορισμένο όριο θα μπορούσαν να τις διενεργήσουν συνδέοντας το ψηφιακό πορτοφόλι τους με τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα