Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Hur skulle en digital euro fungera?

Tänk dig att du går till en uttagsautomat och tar ut 100 euro. Saldot på ditt konto minskar med 100 euro men du har nu 100 euro i kontanter som du kan betala med.

Samma process gäller för en digital euro förutom att istället för att omvandla pengarna på ditt bankkonto till kontanter skulle du få digital euro.

Din digitala euro – förklarad

Det första steget är att inrätta en digital euro-plånbok i euro genom din bank. Men du kan även låta göra det vid vissa offentliga myndigheter, t.ex. ett postkontor/postombud.

När du väl har din digitala euro-plånbok kan du föra över pengar till det via ett bankkonto eller genom att sätta in kontanter. Därefter kan du börja göra betalningar med digital euro i din plånbok.

När du får in pengar i digital euro kan du antingen låta dem vara kvar i din digitala euro-plånbok, upp till ett visst belopp, eller sätta in dem på ditt bankkonto. Detta kan göras antingen manuellt eller genom en automatik överföring.

Betalningar i digital euro skulle alltid vara säkra och omedelbara – oavsett om de görs i fysiska butiker, online eller mellan människor.

När skulle du kunna använda den digital euron?

Köp av dagligvaror

Om du köper ditt morgonkaffe eller betalar barnvakten spelar ingen roll – du kan betala med din digitala euro-plånbok. Den digitala euron skulle vara tillgänglig för alla elektroniska betalningar i affär, onlne eller från person till person.

Betalning mellan vänner

Göra direkta betalningar från plånbok till plånbok med användning av en telefon eller en klocka, precis som om du skulle ge kontanter tillbaka till en vän som lånat ut pengar till dig. Med en digital euro skulle detta fungera antingen online eller off-line.

Resa utomlands

När vi reser utomlands brukar vi ha med oss kontanter för att se till att vi kan betala utan en massa extra kostnader för uttag. Med en digital euro skulle du kunna betala utan avgift överallt i hela euroområdet.

Handla på nätet

En digital euro skulle också vara tillgänglig i situationer när kontanter inte är det, t.ex. när du handlar på nätet. En digital euro skulle innebära ett säkert och lätt sätt att göra betalningar på, uppbackad av ECB, en offentlig institution.

Ytterligare funktioner

Återkommande betalningar

Mycket av våra dagliga utgifter går till återkommande betalningar, som hyran i början av månaden eller barnomsorg. Det är varför en digital euro skulle underlätta automatiserade betalningar för människor som vill använda denna funktion.

Den digitala euron skulle emellertid aldrig bli programmerbara pengar. Programmerbara pengar är en digital form av pengar som används för ett begränsat ändamål, som en kupong.

En digital euro skulle däremot vara obegränsad och alltid bibehålla sitt värde. Vi vill inte att en digital euro ska komma med någon form av begränsningar om var, när eller med vem människor och företag kan använda den.

Innehavstak

Vi skulle fastställa en övre gräns för det belopp digitala euro som en människa eller företag skulle få ha i sin digitala euro-plånbok. Det skulle hjälpa till att hindra alltför stora utflöden från banker och säkra finansiell stabilitet.

Användare som vill betala mer än den fastställda gränsen skulle kunna göra det genom att koppla sin digitala plånbok till sitt bankkonto.

Alla sidor i detta avsnitt