Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Digitaaliset eurot käytännössä

Euroseteleitä saa yleensä käyttöönsä nostamalla niitä pankista. Pankkitilin saldo pienenee, ja rahat siirtyvät lompakkoon.

Jatkossa tilillä olevia euroja olisi tarkoitus pystyä vaihtamaan myös digitaalisiksi euroiksi, joita voisi sitten käyttää maksamiseen esimerkiksi puhelinsovelluksella tai kortilla.

Digitaalinen euro maksuvälineenä

Pankit ja postit auttaisivat digitaalisen euron käyttöönotossa.

Pankkitilillä olevaa rahaa tai seteleitä ja kolikoita voisi muuttaa digitaalisiksi euroiksi.

Digitaalisia euroja voisi saada myös muilta käyttäjiltä, jolloin osan rahoista voisi ohjata pankkitilille.

Maksut olisivat aina perillä saman tien.

Käyttömahdollisuuksia on paljon

Tavalliset maksut

Digitaaliset eurot toimisivat kuin setelit ja kolikot. Niitä voisi antaa lapsenvahdille, niillä voisi maksaa kahvilassa – ja ne kelpaisivat verkkomaksuissakin.

Tutuille ja tuntemattomille

Sähköisiä euroja voisi siirtää kelle haluaisi, myös ilman verkkoyhteyttä. Rahaa olisi kätevää ja nopeaa jakaa esimerkiksi puhelinsovelluksen avulla.

Kaikkialla euroalueella

Seteleitä ei enää tarvitsisi pitää mukana, vaikka matkustaisi minne euroalueella. Sähköisillä euroilla voisi maksaa joka maassa ilman lisäkustannuksia.

Verkko-ostokset

Keskuspankin liikkeeseen laskema sähköinen raha olisi turvallinen maksuväline, jota olisi helppo käyttää myös verkkomaksuissa.

Käytännön järjestelyjä

Toistuvat maksut

Esimerkiksi vuokranmaksun on hyvä hoitua automaattisesti, ja sekin järjestyisi digitaalisilla euroilla.

Yksittäisiä digitaalisia euroja ei kuitenkaan voisi sitoa pysyvästi tiettyyn käyttötarkoitukseen, vaan ne voisi aina ohjata uuteen käyttöön tilanteen muuttuessa.

Digitaaliset eurot säilyttäisivät arvonsa samalla tavoin kuin setelit ja kolikot. Niitä olisi tarkoitus voida käyttää missä ja milloin vain.

Käyttörajat

Suurin osa varoista on tarkoitus pitää jatkossakin rahoitusjärjestelmässä, eli digitaalisia euroja ei voisi pitää hallussaan mielin määrin.

Maksujen suuruutta ei kuitenkaan haluta rajoittaa, eli uusia varoja voisi määrätä ohjautumaan pankkitililtä digitaalisiksi euroiksi aina tarpeen mukaan niin, että suuretkin maksut onnistuisivat.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut