Digitaaliset eurot käytännössä
Euroseteleitä saa yleensä käyttöönsä nostamalla niitä pankista. Pankkitilin saldo pienenee, ja rahat siirtyvät lompakkoon.
Jatkossa tilillä olevia euroja olisi tarkoitus pystyä vaihtamaan myös digitaalisiksi euroiksi, joita voisi sitten käyttää maksamiseen esimerkiksi puhelinsovelluksella tai kortilla.
Käyttömahdollisuuksia on paljon
Tavalliset maksut
Digitaaliset eurot toimisivat kuin setelit ja kolikot. Niitä voisi antaa lapsenvahdille, niillä voisi maksaa kahvilassa – ja ne kelpaisivat verkkomaksuissakin.
Tutuille ja tuntemattomille
Sähköisiä euroja voisi siirtää kelle haluaisi, myös ilman verkkoyhteyttä. Rahaa olisi kätevää ja nopeaa jakaa esimerkiksi puhelinsovelluksen avulla.
Kaikkialla euroalueella
Seteleitä ei enää tarvitsisi pitää mukana, vaikka matkustaisi minne euroalueella. Sähköisillä euroilla voisi maksaa joka maassa ilman lisäkustannuksia.
Verkko-ostokset
Keskuspankin liikkeeseen laskema sähköinen raha olisi turvallinen maksuväline, jota olisi helppo käyttää myös verkkomaksuissa.
Käytännön järjestelyjä
Toistuvat maksut
Esimerkiksi vuokranmaksun on hyvä hoitua automaattisesti, ja sekin järjestyisi digitaalisilla euroilla.
Yksittäisiä digitaalisia euroja ei kuitenkaan voisi sitoa pysyvästi tiettyyn käyttötarkoitukseen, vaan ne voisi aina ohjata uuteen käyttöön tilanteen muuttuessa.
Digitaaliset eurot säilyttäisivät arvonsa samalla tavoin kuin setelit ja kolikot. Niitä olisi tarkoitus voida käyttää missä ja milloin vain.
Käyttörajat
Suurin osa varoista on tarkoitus pitää jatkossakin rahoitusjärjestelmässä, eli digitaalisia euroja ei voisi pitää hallussaan mielin määrin.
Maksujen suuruutta ei kuitenkaan haluta rajoittaa, eli uusia varoja voisi määrätä ohjautumaan pankkitililtä digitaalisiksi euroiksi aina tarpeen mukaan niin, että suuretkin maksut onnistuisivat.