Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Kansalliset puolet

5 senttiä

Alankomaat

Alankomaiden eurokolikoiden ensimmäisen sarjan kansalliselle puolelle on valittu kaksi eri kuva-aihetta. Molemmat kuva-aiheet on suunnitellut Bruno Ninaber van Eyben, ja niissä esiintyy kuningatar Beatrix. Liikkeessä on kaksi kolikkosarjaa.

Toinen sarja otettiin käyttöön vuonna 2014. Sen kuva-aiheena on kuningas Willem-Alexander ja tekstinä ”Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Alankomaiden kuningas).

Ensimmäisen sarjan 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 sentin kolikoiden

kuva-aiheena on kuningatar Beatrix. Kuvaa ympäröi teksti ”Beatrix Koningin der Nederlanden” (Alankomaiden kuningatar).

Toisen sarjan 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 sentin kolikoissa on kuningas Willem-Alexanderin profiilikuva. Sen päällä on teksti ”Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Alankomaiden kuningas) ja tekstin molemmin puolin rahapajan tunnus.

Alankomaat

Andorra

Andorra solmi 30.6.2011 valuuttasopimuksen Euroopan unionin kanssa. Andorra voi käyttää euroa virallisena rahayksikkönään ja laskea liikkeeseen omia eurokolikoitaan. Kaikissa kolikoissa näkyvät Euroopan unionin 12 tähteä.

1, 2 ja 5 sentin kolikoihin on kuvattu pyreneittengemssi ja maakotka.

Andorra

Belgia

Belgian eurokolikot on suunnitellut Turnhoutin kuvataideakatemian johtaja Jan Alfons Keustermans. Liikkeessä on kolme kolikkosarjaa.

Ensimmäisen sarjan kolikoiden sisäosaan on kuvattu kuningas Albert II. Ulkorenkaalla ovat kuninkaan monogrammi (iso ”A”-kirjain kruunun alla), Euroopan unionin 12 tähteä ja liikkeeseenlaskuvuosi.

Vuonna 2008 Belgia muutti kolikoiden ulkoasun Euroopan komission ohjeiden mukaiseksi. Myös toisen sarjan kolikoiden kuva-aiheena on kuningas Albert II, mutta niissä kuninkaan monogrammi, liikkeeseenlaskuvuosi, rahapajan tunnus ja Belgian maatunnus ”BE” on sijoitettu kolikon sisäosaan.

Vuonna 2014 Belgia otti käyttöön kolmannen eurokolikkosarjan, jonka kuva-aiheena on kuningas Philippe. Lisäksi kolikoissa näkyvät kuninkaan monogrammi ”FP” ja Belgian maatunnus ”BE” sekä liikkeeseenlaskuvuosi rahapajan tunnusten välissä.

Belgia

Espanja

Espanjan kolikoiden kuva-aiheena on kuningas Juan Carlos I tai Felipe VI, kirjailija Miguel de Cervantes tai Santiago de Compostelan katedraali. Liikkeessä on kolme kolikkosarjaa.

Espanja muutti toisen sarjan kolikoiden ulkoasua hieman vuonna 2010 Euroopan komission antamien yhteisten suuntaviivojen noudattamiseksi. Esimerkiksi liikkeeseenlaskuvuosi sijoitettiin kolikon sisäosaan.

1, 2 ja 5 sentin kolikoiden kuva-aiheena on Santiago de Compostelan katedraali, joka on Espanjan romaanisen arkkitehtuurin helmi ja yksi maailman suosituimmista pyhiinvaelluskohteista. Obradoiron aukion puoleisen monumentaalisen barokkijulkisivun rakentamisen aloittivat José del Toro ja Domingo de Andrade vuonna 1667. Se valmistui 1700-luvulla Fernando Casas y Novoan johdolla.

Espanja

Irlanti

Irlannissa hallitus päätti, että maan kaikissa eurokolikoissa on sama kansallinen puoli. Kolikoiden kuva-aiheeksi valittiin kelttiläinen harppu, joka on Irlannin perinteinen symboli. Kolikoissa on myös niiden liikkeeseenlaskuvuosi ja sana ”Eire”, joka on iirin kieltä ja tarkoittaa Irlantia. Kuva-aiheen on suunnitellut Jarlath Hayes.

Irlanti

Italia

Italiassa eurokolikoiden kuva-aiheet valitsi ensin taiteellis-tekninen komitea, minkä jälkeen aiheet esiteltiin Italian suurimmalla kansallisella televisiokanavalla (RAI UNO). Kullekin kolikolle valittiin eri kuva-aihe. Kaikki aiheet perustuvat Italian kuuluisien taiteilijoiden mestariteoksiin. 5 sentin kolikon kuva-aiheena on Flaviuksen amfiteatteri, Colosseum. Sen rakentamisen käynnisti keisari Vespasianus noin vuonna 75, ja sen vihki käyttöön keisari Titus vuonna 80.

Italia

Itävalta

Itävallan eurokolikkosarjan kuva-aiheina on kukkia, arkkitehtuuria ja maan historian merkkihenkilöitä. Aiheet valittiin kansallisen valintaraadin työn ja mielipidekyselyn pohjalta. Kolikot suunnitteli itävaltalainen taiteilija Josef Kaiser. 5 sentin kolikon kuva-aiheena on alppiesikkoja. Kukka-aihe symboloi velvollisuuttamme huolehtia ympäristöstä ja Itävallan roolia yhteisen ympäristöpolitiikan kehittäjänä.

Itävalta

Kreikka

Kreikassa eurokolikoiden kansallisen puolen kuva-aiheet valitsivat maan valtionvarainministeri ja keskuspankin pääjohtaja taiteilijoiden ja teknisten asiantuntijoiden muodostaman komitean esivalinnan pohjalta. Kuva-aiheet on suunnitellut kuvanveistäjä Georges Stamatopoulos Kreikan keskuspankista. Jokaisessa kolikossa on eri kuva-aihe. 5 sentin kolikon kuva-aiheen nykyaikainen säiliöalus ilmentää kreikkalaisen laivateollisuuden innovatiivisuutta.

Kreikka

Kroatia

Kroatian eurokolikoiden kaikissa neljässä kuva-aiheessa on taustalla sama ruutukuvio kuin Kroatian vaakunassa. Kolikoiden ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Kroatian 5 sentin kolikoissa on tyylitelty maatunnus ”HR”. Muinais­slaavilainen glagoliittinen kirjaimisto oli käytössä Kroatiassa 800-luvulta 1800-luvulle. Kuva-aiheen on suunnitellut Maja Škripelj. Maatunnuksen yläpuolella on kolikon liikkeeseenlasku­vuosi ja alla maan nimi ”HRVATSKA”.

Kroatia

Kypros

1, 2 ja 5 sentin kolikoissa on kuva kyproksenmuflonista. Tämä villilammas on tyypillinen kyproslainen eläin.

Kypros

Latvia

5 sentin kolikon kuva-aiheena on Latvian pieni vaakuna. Kolikon on suunnitellut Laimonis Šēnbergs.

Latvia

Liettua

Liettuan eurokolikoiden kuva-aiheena on Liettuan vaakuna Vytis. Lisäksi kolikoissa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LIETUVA” ja liikkeeseenlaskuvuosi ”2015”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä. Kolikot on suunnitellut kuvanveistäjä Antanas Žukauskas.

Liettua

Luxemburg

Luxemburgin eurokolikot on suunnitellut Yvette Gastauer-Claire Luxemburgin hovin ja hallituksen toimeksiannosta.

Kaikissa kolikoissa on suurherttua Henrin kuva. Lisäksi kolikoissa on niiden liikkeeseenlaskuvuosi ja Luxemburgin nimi luxemburgiksi (Lëtzebuerg).

Luxemburg

Malta

1, 2 ja 5 sentin kolikoiden kuva-aiheena on alttari Mnajdran esihistoriallisista temppeleistä, jotka on rakennettu merenrantakukkulalle noin 3 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Malta

Monaco

Liikkeessä on kaksi kolikkosarjaa.

Ensimmäisessä kolikkosarjassa 2 euron kolikon kuva-aiheena on ruhtinas Rainier III. 1 euron kolikossa ovat kuvattuina ruhtinas Rainier III sekä prinssi Albert. 10, 20 ja 50 sentin kolikoissa on ruhtinaan sinetti. 1, 2 ja 5 sentin kolikoissa on Monacon ruhtinaiden vaakuna.

Toisessa kolikkosarjassa 2 ja 1 euron kolikoihin on kuvattu ruhtinas Albert II. 10, 20 ja 50 sentin kolikoiden kuva-aiheena on ruhtinas Albert II:n monogrammi. 1, 2 ja 5 sentin kolikoissa on Monacon ruhtinaiden vaakuna.

Monaco

Portugali

Portugali valitsi eurokolikoihinsa suunnittelukilpailun perusteella kolme eri kuva-aihetta. Kilpailun voittaja oli Vítor Manuel Fernandes dos Santos, joka käytti suunnittelutyössään historiallisia symboleja ja maan ensimmäisen kuninkaan, Dom Afonso Henriquesin sinettejä. 1, 2 ja 5 sentin kolikoissa on kuninkaan sinetti vuodelta 1134 sekä sana ”Portugal”.

Portugali

Ranska

Ranskan eurokolikoiden ensimmäisen sarjan kolme kansallista kuva-aihetta valittiin yli 1 200 ehdotuksen joukosta. Lopullisen valinnan teki maan valtiovarainministerin johtama raati.

1, 2 ja 5 sentin kolikoiden kuva-aiheena on nuori Marianne, joka symboloi pyrkimystä kohti vakaata ja kestävää Eurooppaa. Kuva-aiheen on suunnitellut Ranskan rahapajan kaivertaja Fabienne Courtiade.

Ranska

Saksa

Virkamiehistä ja numismaatikoista koostunut raati valitsi Saksan eurokolikoille kolme erilaista kuva-aihetta. 1, 2 ja 5 sentin kolikoiden kuva-aihe on sama kuin entisissä saksalaisissa kolikoissa eli tammenlehvä. Kuvan on suunnitellut professori Rolf Lederbogen.

Saksa

San Marino

Ensimmäisen sarjan 1 sentin kolikossa on il Montale ‑torni, 2 sentin kolikossa Stefano Gallettin Vapaudenpatsas-veistos ja 5 sentin kolikossa la Guaita ‑torni.


Toisen sarjan 1 sentin kolikossa on San Marinon vaakuna, 2 sentin kolikossa kaupungin portti ja 5 sentin kolikossa Pyhän Quirinuksen kirkko Chiesa di San Quirino.

San Marino

Slovakia

1, 2 ja 5 sentin kolikoiden kuva-aiheena on Tatravuorten huippu Kriváň, joka symboloi Slovakian kansan itsemääräämisoikeutta, sekä Slovakian kansallistunnus.

Slovakia

Slovenia

5 sentin kolikkoon on kuvattu kylväjä.

Slovenia

Suomi

Suomi valitsi kolme kuva-aihetta, jotka edustavat samaa tyyliä kuin aiemmat markan kolikot. 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 sentin kolikoiden kuva-aiheena oleva vaakunaleijona on jäljennös kuvanveistäjä Heikki Häiväojan suunnittelemasta mallista. Vaakunaleijonaa on aikojen saatossa käytetty useissa suomalaisissa kolikoissa, esimerkiksi 1 markan kolikossa vuosina 1964-2001.

Suomi

Vatikaanivaltio

Vatikaanivaltion eurokolikkosarjoja on liikkeessä viisi.

Ensimmäisen eurokolikkosarjan kolikot, joissa on paavi Johannes Paavali II:n profiilikuva, laskettiin liikkeeseen vuosina 2002–2005.

Kesäkuun 2005 ja maaliskuun 2006 välisenä aikana liikkeeseen lasketun Vatikaanin toisen eurokolikkosarjan kolikoiden keskellä on Vatikaanivaltion sijaisjohtajan camerlengon vaakuna ja sen yhteydessä kirkon varainhoidosta vastaavan Camera Apostolican tunnus. Kuvion yläosaa ympäröivät puoliympyrän muodossa sanat ”SEDE VACANTE” ja kolikoiden liikkeeseenlaskuvuosi roomalaisin numeroin, ”MMV”. Suunnittelijan nimi ”D. LONGO” on kuvion vasemmassa alareunassa, ja kaivertajien nimikirjaimet ovat kuvion oikeassa alareunassa: ”MAC inc” (1 ja 20 sentin kolikoissa), ”LDS inc” (2 ja 50 sentin kolikoissa), ”ELF inc” (5 sentin ja 1 euron kolikoissa) ja ”MCC inc” (10 sentin ja 2 euron kolikoissa).

Kolmas sarja laskettiin liikkeeseen huhtikuun 2006 ja joulukuun 2013 välisenä aikana, ja sen kuva-aiheena on paavi Benedictus XVI. Kuvan vasemmalla puolella ovat kolikon suunnittelijan nimikirjaimet ”DL”.

Neljännessä sarjassa kuva-aiheena on paavi Franciscus. Sarjan kolikoita alettiin laskea liikkeeseen tammikuussa 2014.

Viides sarja laskettiin liikkeeseen maaliskuussa 2017, ja sen kuva-aiheena on paavi Franciscuksen vaakuna.

Jokaisen sarjan kolikoissa ovat Euroopan unionin 12 tähteä, liikkeeseenlaskijamaan nimi ”CITTÀ DEL VATICANO”, liikkeeseenlaskuvuosi ja rahapajan tunnus ”R”.

Vatikaanivaltio

Viro

Kaikissa Viron kolikoissa on sama kuva-aihe. Kansallisella puolella on Viron karttakuva ja sen alla maan vironkielinen nimi ”Eesti”.

Viro

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut