Menu

Italia

Italiassa eurokolikoiden kuva-aiheet valitsi ensin taiteellis-tekninen komitea, minkä jälkeen aiheet esiteltiin Italian suurimmalla kansallisella televisiokanavalla (RAI UNO). Kullekin kolikolle valittiin eri kuva-aihe. Kaikki aiheet perustuvat Italian kuuluisien taiteilijoiden mestariteoksiin.

2 €

2 euron kolikon kuva-aiheena on Rafaelin tekemä Dante Alighierin muotokuva, jota säilytetään Vatikaanin Apostolisessa palatsissa paavi Julius II:n mukaan nimetyssä siivessä. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2*, vuoroin oikein päin ja vuoroin ylösalaisin.


1 €

1 euron kolikon kuva-aiheena on ”Vitruviuksen mies”, Leonardo da Vincin kuuluisa piirros ihmiskehon ihanteellisista mittasuhteista. Alkuperäinen taideteos on näytteillä Venetsian Galleria dell' Accademiassa.


50 senttiä

50 sentin kolikon kuva-aiheena on patsas, joka esittää keisari Marcus Aureliusta ratsunsa selässä.


20 senttiä

20 sentin kolikon kuva-aiheena on italialaisen kuvanveistäjän ja futurismin johtohahmon Umberto Boccionin suunnittelema veistos.


10 senttiä

10 sentin kolikon kuva-aiheena on yksi Italian kuuluisimmista taideteoksista, Sandro Botticellin Venuksen syntymä.


5 senttiä

5 sentin kolikon kuva-aiheena on Flaviuksen amfiteatteri, Colosseum. Sen rakentamisen käynnisti keisari Vespasianus noin vuonna 75, ja sen vihki käyttöön keisari Titus vuonna 80.


2 senttiä

2 sentin kolikon kuva-aiheena on Mole Antonelliana, Alessandro Antonellin vuonna 1863 suunnittelema kupolitorni.


1 sentti

1 sentin kolikon kuva-aiheena on Castel del Monten linna.