Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Italien

I Italien granskades de olika förslagen till utformning av euromynten av en nationell teknisk och konstnärlig kommitté innan de offentliggjordes på RAI UNO, Italiens största nationella TV-kanal. Varje valör har en egen utformning, vald ur mästerverk av berömda italienska konstnärer.

2 €

Detta visar ett porträtt av Dante Alighieri målat av Raphaël. Porträttet hänger i påven Julius II:s flygel i Vatikanen. Kantgravyr på 2-euromyntet: 2*, upprepas sex gånger, växelvis upprätt och omvänt.

1 €

Myntet visar Leonardo da Vincis berömda teckning över människokroppens ideala proportioner. Originalet finns i galleriet i Konstakademin i Venedig.

50 cent

Detta mynt visar statyn av kejsaren Marcus Aurelius till häst.

20 cent

På myntet avbildas en skulptur gjord av Umberto Boccioni, den ledande kraften bakom den italienska futurismen.

10 cent

Myntet hedrar minnet av de verkliga mästerverken inom den italienska konsten. Det visar ett av de mest kända verken i världen "Venus födelse" av Sandro Botticelli.

5 cent

Här visas Flavius amfiteater som kejsaren Vespasianus lät börja bygga omkring år 75 e.Kr. och som kejsaren Titus invigde år 80 e.Kr.

2 cent

Detta mynt visar Mole Antonelliana, ett torn ritat av Alessandro Antonelli 1863.

1 cent

Castel del Monte är avbildat på detta mynt.